* pe perioada stării de alertă pe trasee vor fi scoase toate mașinile, adică 62 de autobuze și 8 tramvaie, după cum ne-a declarat directorul Cornel Săndulescu * aceasta ne-a precizat că se face zilnic dezinfecția autobuzelor, dar și după încheierea fiecărei curse
Odată cu relaxarea restricțiilor de circulație în interiorul localităților, brăilenii folosesc mai mult transportul în comun. Pentru că nu a găsit informații privind un nou program după care vor circula autobuzele ”Braicar”, frecvența acestora și măsurile de protecție adoptate în starea de alertă, un brăilean a apelat la cotidianul „Obiectiv” pentru a afla ce decizii s-au luat pentru siguranța călătorilor.
”După cum probabil știți, Braicar SA are un site care nu ține pasul cu zilele noastre în ceea ce privește informarea. În timp ce alte societăți de transport din țară activează în mediul online, cât si prin informări trimise către presă, la Brăila, observ cum Braicarul doarme și nu ne spune cum se pregătește pentru ceea ce va urma. La Galați, spre exemplu, se revine la programul obișnuit iar acolo există multe autobuze de capacitate mare, nu mini-autobuze cu 1 sau 2 uși ca la Brăila. Câte autobuze și tramvaie vor scoate pe traseu? Ce intervale vor avea? Ce măsuri de protecție pentru călători vor adopta? Se vor suplimenta cu autobuze de capacitate mare traseele care merg în zona piețelor? De asemenea, vreau să vă atrag atenția că Braicar are 16 mini-autobuze Karsan Jest care au o capacitate de 10 locuri pe scaun (și acelea înghesuite) și o singură usă de acces iar șoferul nu este protejat de contactul cu persoanele pe care le transporta. Să mai adaug că există o singură ușa de acces și nu se poate păstra distanțarea de 1,5-2 m?”, ne-a scris brăileanul.
Redactorii ”Obiectiv” l-au contactat pe directorul ”Braicar”, Cornel Săndulescu, pentru a răspunde acestor întrebări de care sunt interesați toți brăilenii care folosesc mijloacele de transport în comun. Acesta ne-a declarat că de la intrarea în vigoare a stării de alertă s-a revenit la programul normal, adică cel dinainte de pandemie, iar în fiecare zi se circulă la capacitate maximă, pe traseu fiind 62 de autobuze și 8 tramvaie. Frecvența autobuzelor, în general, este de 10-15 minute pe linie, aici referindu-se la liniile cele mai aglomerate. În ceea ce privește suplimentarea cu autobuze a traseelor care merg în zona piețelor, Săndulescu ne-a spus că a făcut acest lucru, ba mai mult, autobuzele mici sau medii au fost înlocuite cu cele de capacitate mare.
Directorul ”Braicar ne-a precizat și ce măsuri s-au luat la capitolul siguranța călătorilor și angajaților pentru prevenirea infecțiilor cu noul coronavirus.
”Așa cum am și mai spus cu alte prilejuri, dezinfectăm zilnic mijloacele de transport la ieșirea din parcuri și le dezinfectăm după fiecare cursă, la capătul de linie. Am stabilit prin marcare cu linii de demarcare distanțarea fizică în interiorul vehiculului, am aplicat buline roșii penru a distanța locurile pe scaune, plus alte măsuri: afișe, instrucțiuni, obligatioriu purtatul măștii. Tot personalul poartă măscă, conducătorii au paravan de protecție între postul de conducere și salonul vehiculului”, ne-a declarat Cornel Săndulescu.
În ceea ce privește autobuzele mici care au o singură ușă de acees, acesta ne-a precizat că s-au luat măsuri pentru protejarea șoferilor, însă nu este posibilă realizarea unor trasee separate pentru urcare și coborâre. Săndulescu ne-a mai declarat că și călătorii trebuie să fie responsabili atunci când folosesc mijloacele de transport în comun, mai ales că se așteaptă ca fluxul de pasageri să crească.
”Situația este de responsabilitate nu numai pentru cel care face transportul, prin măsurile pe care le ia, dar și pentru cetățean, care la rândul lui trebuie să evite situațiile de a suprasolicita mijlocul de transport. Se simte că merge mai multă lume de când cu starea de alertă dar nu am ajuns la o capacitate de transport ca utilizare, ca număr de călători, anterior situației de pandemie. Suntem undeva la 50-60% din capacitatea de transport ocupată iar pe perioada stării de urgență eram undeva între 10-25%. În continuare tratăm totul dinamic, în funcție de ceea ce se întâmplă zilnic vizavi de fluxurile de călători. Ținem legătura cu agenții economici vizavi de ce presupune începerea lucrului sau desfășurarea activități angajaților pe schimburi, pe ore. Căutăm să fim cât mai aproape de cei care utilizează transportul de călători, în sensul de a găsi cele mai optime soluții pentru transport și prevenirea virusului covid-19”, a mai precizat directorul ”Braicar”.