• Ziua Internațională a Numărului de Urgență 112 a fost marcată printr-un amplu exercițiu de evacuare în caz de incendiu, la Colegiul Național „Nicolae Bălcescu”• marți, numărul de urgență 112 a fost apelat de conducerea Colegiul Național „Nicolae Bălcescu” pentru a anunța producerea unui incendiu • peste 700 de elevi, personal didactic și nedidactic au făcut parte dintr-un scenariu bine pus la cale, în baza unui protocol de colaborare, între unitatea școlară și Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) „Dunărea”
Siguranța elevilor și a personalului școlar reprezintă o prioritate pentru orice instituție de învățământ, iar pregătirea pentru situații de urgență este esențială. În acest context, Colegiul Național „Nicolae Bălcescu” din Brăila a organizat, cu sprijinul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Dunărea” Brăila – Serviciul Pregătire Pentru Intervenție și Reziliența Comunităților (SPRIC), un amplu exercițiu de evacuare în caz de incendiu. Evenimentul, desfășurat sub denumirea „Ziua Internațională a Numărului de Urgență 112”, a avut drept scop instruirea elevilor și a personalului didactic și auxiliar în ceea ce privește măsurile corecte de reacție și intervenție în fața unui incendiu.
Un exercițiu necesar pentru siguranța tuturor
Exercițiul, care a implicat aproximativ 700 de persoane, a fost coordonat de specialiști ai ISU Brăila, care au avut ca obiectiv principal familiarizarea participanților cu măsurile esențiale în caz de incendiu, cum ar fi: evacuarea rapidă și organizată, primele intervenții și utilizarea corectă a numărului unic de urgență 112.
Totodată, activitatea a avut și un rol educativ, explicându-le elevilor importanța numărului unic de urgență 112 și modul în care acesta trebuie utilizat corect. ”Este esențial ca elevii, profesorii și întregul personal al unității de învățământ să fie pregătiți pentru astfel de situații. Prin exerciții practice, ne asigurăm că toți știu cum să reacționeze calm și eficient în caz de incendiu”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Brăila, col. Ștefan Stoian.
Cum s-a desfășurat exercițiul
La semnalul de alarmare – un sunet repetitiv de 12 ori, fiecare având durata de 3 secunde – elevii și profesorii au început evacuarea conform planului stabilit. Ordinea evacuării a fost respectată riguros, pornind de la parter și continuând cu etajele superioare, sub supravegherea cadrelor didactice.
Elevii și profesorii s-au deplasat spre punctul de adunare situat în zona pietonală de pe Bulevardul Al. I. Cuza, elevii fiind organizați în formație, de la statuia lui N. Bălcescu spre str. I.L. Caragiale – clasele a IX-a și a V-a și de la statuia lui N. Bălcescu spre str. N. Bălcescu – clasele a X-a – a XII-a. Între fiecare clasă s-a menținut un interval minim pentru a permite fiecărui cadru didactic să poată supraveghea permanent elevii și să observe în timp scurt lipsa vreunuia. Cadrele didactice aflate în ultimele săli ale fiecărui nivel au verificat birourile, laboratoarele și grupurile sanitare pentru a se asigura că nimeni nu a rămas în clădire. Conducerea colegiului a fost responsabilă de anunțarea serviciilor de intervenție la numărul de urgență 112 și de coordonarea întâmpinării echipajelor ISU.
Reacția participanților
Elevii s-au declarat încântați de exercițiu, considerându-l extrem de util pentru conștientizarea pericolelor și a măsurilor de protecție. „Am învățat lucruri pe care nu le știam despre evacuare. Acum știu că trebuie să mă deplasez cât mai aproape de podea dacă este fum și că nu trebuie să deschid uși fierbinți, pentru că pot favoriza răspândirea focului”, a spus un elev din clasa a X-a. Iar Andrei, din clasa a XI-a, ne spune că „am înțeles cât de important este să nu intrăm în panică și să urmăm instrucțiunile profesorilor. Acum știu că dacă un incendiu izbucnește, trebuie să mă țin cât mai aproape de podea dacă este fum și să nu folosesc liftul”.
Deși majoritatea elevilor au fost mulțumiți de exercițiu, unii au sugerat că ar putea fi organizate mai des astfel de activități pentru a consolida cunoștințele. Mihai, elev de clasa a IX-a, ne-a spus că ”ar fi bine să facem astfel de exerciții de câteva ori pe an, nu doar o dată. Așa ne-am aminti mai bine procedurile și am fi și mai pregătiți”.
Directoarea Colegiul Național „Nicolae Bălcescu”, profesor Silvia Petrescu, a subliniat rolul crucial al prevenției în siguranța școlară: ”Acest exercițiu demonstrează angajamentul nostru față de siguranța elevilor și a personalului. Le mulțumim specialiștilor de la ISU Brăila pentru sprijinul acordat și pentru eforturile lor continue de educare a tinerilor în domeniul situațiilor de urgență. Vom continua să organizăm astfel de activități pentru a ne asigura că suntem cât mai bine pregătiți în fața unor posibile pericole”.
Importanța Zilei Internaționale a Numărului de Urgență 112
Exercițiul s-a încheiat cu o sesiune informativă susținută de reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Dunărea” Brăila – serviciul Pregătire Pentru Intervenție și Reziliența Comunităților (SPRIC) despre semnificația Zilei Internaționale a Numărului de Urgență 112 și despre utilizarea corectă a acestuia. Elevii au primit materiale informative cu măsuri de prevenire a incendiilor și reguli de comportament în situații de urgență.
Prin acest exercițiu, Colegiul Național „Nicolae Bălcescu” a dovedit că siguranța elevilor și a personalului este o prioritate, iar colaborarea cu autoritățile competente, precum ISU Brăila, este esențială pentru atingerea acestui obiectiv. Astfel de activități nu doar că îmbunătățesc răspunsul în situații reale de criză, dar și sporesc conștientizarea și responsabilitatea fiecărui individ, elevii apreciind că aceste activități le oferă atât cunoștințe practice dar le și crește încrederea în gestionarea unei situații de urgență.