* InfoCons a lansat o campanie de informare a consumatorilor casnici de energie electrică * de data aceasta, consumatorii sunt îndemnaţi să verifice singuri contoarele de curent * acestea trebuie să aibă marcajul de conformitate CE şi să fie în conformitate cu cerinţele impuse de ANRE
Asociaţia Naţională de Protecţia Consumatorilor InfoCons a lansat, zilele acestea, o campanie de informare a consumatorilor casnici de energie electrică, îndemnându-i să verifice dacă datele generate de contorul electric sunt veridice şi dacă aparatul este conform cu prevederile legale şi cu cerinţele impuse de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Asta în condiţiile în care, în ultimele luni, odată cu liberalizarea pieţei de energie electrică, costul facturilor a explodat, iar reclamaţiile la adresa furnizorilor - multe dintre ele îndreptăţile - au curs cu nemiluita.
”Pentru a te asigura că ai un contor electric în conformitate cu prevederile legale, verifică-ţi contorul urmărind câţiva paşi simpli: pe contorul electric trebuie să apară, obligatoriu, marcajul de conformitate CE; după marcajul de conformitate CE, trebuie să se regăsească un chenar cu următoarele: marcajul metrologic format din majuscula ”M” (la aceeaşi dimensiune cu marcajul CE) şi un număr din două cifre ce reprezintă anul în care contorul electric a fost verificat metrologic ultima dată. Un contor electric trebuie verificat din punct de vedere metrologic la o perioadă de zece ani. Pentru a obţine informaţia referitoare la următoarea dată în care contorul tău electric trebuie verificat, adună numărul din două cifre cu 10”, precizează reprezentanţii InfoCons.
De exemplu, dacă cifrele sunt 1 şi 6 (numărul 16), înseamnă că în anul 2016 contorul a fost verificat metrologic. Următoarea verificare va fi făcută în 2026 (16 plus 10 ani).
Potrivit InfoCons, marcajele de conformitate şi cele metrologice se regăsesc în art. 17, art. 18 şi art. 19 din HG nr. 711/2015:
Art.17 - Marcajul de conformitate
Conformitatea unui mijloc de măsurare cu toate prevederile prezentei hotărâri este indicată prin prezenţa marcajului european de conformitate ”CE” denumit în contiunare marcaj CE, şi a marcajului metrologic suplimentar prevăzute la art. 18.
Art. 18 - Principii generale ale marcajului CE şi ale marcajului metrologic suplimentar
(1) Marcajul CE este supus principiilor generale prevăzute la art. 30 din Regulamentul (CE) nr 765/2008.
(2) Marcajul metrologic suplimentar este format din majuscula ”M” urmată de ultimele două cifre ale anului în care a fost aplicat, încadrate într-un dreptunghi. Înălţimea dreptunghiului este egală cu înălţimea marcajului CE.
(3) Principiile generale prevăzute la art. 30 din Regulamentul (CE) nr 765/2008 se aplică marcajul metrologic suplimentar.
Art. 19 - Cerinţe pentru aplicarea marcajului CE şi a marcajului metrologic suplimentar.
(1) Marcajul CE şi marcajul metrologic suplimentar se aplică în mod vizibil, lizibil şi de neşters pe mijlocul de măsurare sau pe plăcuţa cu date a acestuia. În cazul în care acest lucru nu este posibil sau justificat din considerente ţinând de natura mijlocului de măsurare, marcajele se aplică pe documentele de însoţire şi, dacă există, pe ambalaj.
(2) Dacă un mijloc de măsurare este format dintr-un set de dispozitive, nu de subsansambluri, care funcţionează împreună, marcajul CE şi marcajul mnetrologic suplimentar se aplică pe dispozitivul principal al mijlocului de măsurare.
(3) Marcajul CE şi marcajul metrologic suplimentar se aplică înainte ca mijlocul de măsurare să fie introdus pe piaţă.
(4) Marcajul CE şi marcajul metrologic suplimentar pot fi aplicate pe mijlocul de măsurare în timpul procesului de fabricare, dacă acest lucru este justificat.
(5) Marcajul metrologic suplimentar urmează imediat după marcajul CE.
(6) Marcajul CE şi marcajul metrologic suplimentar sunt urmate de numărul de identificare al organismului notificat, în cazul în care un astfel de organism este implicat în faza de control a producţiei, aşa cum prevede anexa nr. 2.
(7) Numărul de identificare al organismului notificat se aplică de organismul respectiv sau, conform instrucţiunilor acestuia, de producător ori reprezentantul său autorizat.
(8) Numărul de identificare al organismului notificat implicat trebuie să nu poată fi şters sau să nu poată fi îndepărtat fără a fi distrus.
(9) Marcajul CE, marcajul metrologic suplimentar şi, după caz, numărul de identificare al organismului notificat pot fi urmate de orice alt semn care indică un risc special sau o utilizare specială.” (Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei).
”Fii informat! Ia atitudine! Cunoaşte-ţi drepturile şi exercită-le apelând 021/ 9615 din orice reţea fixă sau mobilă sau *9615** din orice reţea mobilă!”, este îndemnul reprezentanţilor asociaţiei.
(**Număr de telefon apelabil din orice reţea fixă sau mobilă cu tarif normal în reţeaua Telekom).