* vestigiile arheologice reale, cele care au potențial turistic, stau ascunse și nepuse în valoare, în timp ce ”vestigiile” moderne ale unor resturi de fundații sau grămezi de pavele ori moloz stau la vedere cu anii fără să fie îndepărtate de pe domeniul public
Nu știm dacă și ce șanse mai sunt ca hrubele turcești ale Brăilei să fie deschise vreodată celor ce vor să vadă aspecte inedite din istoria orașului. În prezent, la lumina zilei, în afară de poterna din Grădina Mare, nu prea ai ce vedea deși, după cum se știe, în subteranele orașului există o adevărată rețea de hrube ce ar putea fi pusă în valoare. Pe Regală - actuala stradă Mihai Eminescu -, cândva s-a descoperit, în zona Teatrului, o porțiune de stradă din bârne, care ar fi putut fi conservată și expusă sub o sticlă groasă... Iar situl arheologic din Brăilița - Pisc nu are nici măcar un marcaj despre ce s-a descoperit aici, din perioada civilizațiilor Gumelnița și Boian. Noroc că ce s-a descoperit aici (și nu numai) este prezentat în extensor la Muzeul de Istorie al Brăilei.
Subiectul rămâne deschis și, din păcate, ajungem la nedoritele “vestigii” care sluțesc zonele unde au rămas abandonate de ani de zile. De exemplu, chiar în fața… muzeului amintit, o bucată din beton în care este încastrată o tablă ruginită amintește de postamentul fostului bancomat pentru parcarea auto, montat acolo în anul 2010. Sau: pe spațiul verde al B-dlui. Al.I.Cuza, din zona Colegiului Național “Nicolae Bălcescu”, zace din iunie 2019 o grămadă de pavele. “Au săpat aici cei de la Apă – Canal, iar după remedierea avariei s-a fracturat sensul trecerii de pieton, iar aceste plăci stau aruncate, în loc să fie folosite în altă zonă. Unii mai aruncă și gunoi peste ele”, ne-a informat, cu năduf, un riveran. Mergând spre Gara CFR, pe Str. G-ral Eremia Grigorescu, aproape de Dorobanți, un ditamai panoul publicitar are (de nu se știe de când) fundația din beton distrusă și suspendată deasupra solului spălat de ploi. Un ultim exemplu (în articolul de față) este lângă complexul comercial aflat vizavi de corpul B al Spitalului Clinic de Urgență din Hipodrom. Unde, nici până acum, după ce au trecut mulți ani de la demolarea unui chioșc, terenul nu este liber de orice sarcină, iar bălăriile au crescut în voie printre bucățile de beton armat din fundația acelui chioșc.