Mergi la conţinutul principal
Acuzat de tentativă de tâlhărie urmată de moartea victimei,

“Ucigaşul” babei Ioana, 12 ani de puşcărie

• în octombrie anul trecut, Marian Haidu, din satul Lişcoteanca, a dat buzna în casa “Babei Ioana”, vecina sa, ca să-i înşface pensia • agresorul n-a apucat să o jefuiască pe bătrână, pentru că a fost surprins de un paznic şi de alţi doi consăteni • bătrâna de 90 de ani a fost internată în Secţia Chirurgie Toracică de la Spitalul Judeţean Brăila, iar în urma loviturilor primite, a decedat •

 

Arestat preventiv şi anchetat, iniţial, pentru tâlhărie calificată în forma tentativei, inculpatul Marian Haidu, domiciliat în satul Lişcoteanca, comuna Bordei Verde, a fost condamnat definitiv la o pedeapsă de 12 ani de închisoare. Acuzaţia pusă pe seama agresorului: tentativă de tâlhărie urmată de moartea victimei. În toamna anului trecut, Haidu a lovit-o pe o bătrână de 90 de ani, din aceeaşi localitate, pe care a încercat să o tâlhărească. Agresorul n-a reuşit să pună mâna pe banii victimei, iar aceasta a decedat ulterior, în urma loviturilor primite şi a complicaţiilor apărute.

 

Filmul agresiunii de la Lişcoteanca

Inculpatul Marian Haidu locuia pe aceeaşi stradă cu Mihaica G., zisă “Baba Ioana”, în vârstă de 90 de ani, iar gospodăria lui se afla la o distanţă de 400 de metri de casa victimei. Agresorul şi bătrâna se cunoşteau destul de bine. Haidu ştia că “Baba Ioana” locuieşte singură şi că are pensie, astfel că, la jumătatea lunii octombrie, anul trecut, s-a hotărât să intre peste ea în casă şi să-i fure banii.

Astfel, în seara zilei de 15 octombrie 2015, în jurul orei 23:00, Marian Haidu a plecat de acasă şi s-a îndreptat către gospodăria vecinei de 90 de ani, după ce, în prealabil, consumase o cantitate apreciabilă de băuturi alcoolice. Neştiind ce avea să i se întâmple, Mihaica G. se uita în acel moment la televizor, că nu avea somn.

După ce a pătruns în gospodăria victimei, tâlharul a spart cu o piatră becul care lumina curtea, după care s-a strecurat la fereastra camerei unde se afla “Baba Ioana”, pândind o vreme în întuneric. În continuare, Haidu a spart geamul ferestrei de la camera alăturată celei în care stătea bătrâna şi a tras de cercevea până când a îndoit cuiele ce blocau foraibărele. După ce a creat suficient spaţiu, tâlharul de la Lişcoteanca a pătruns în locuinţă.

Bătrâna de 90 de ani auzea destul de bine, astfel că a sesizat când tâlharul a spart geamul ferestrei de la camera învecinată. Speriată, victima a sărit din pat şi a aprins becul, însă, în acel moment, agresorul a dat buzna în încăpere. Anchetatorii spun că, îngrozită, “Baba Ioana” a început să strige după ajutor, iar tâlharul a trântit-o pe pat şi a imobilizat-o cu propria greutate. Concomitent, Marian Haidu a început să o lovească pe biata femeie cu palmele, cu pumnii şi cu picioarele, cerându-i toţi banii pe care-i avea în casă sau să-i spună degrab' unde-i ascunde.

Cu toate că bătrâna, speriată de moarte, i-a spus banditului că nu are bani în casă, tânărul ameţit de alcool a continuat să o lovească. Totodată, a pus mâna pe un foarfece şi a ameninţat-o cu moartea, spunându-i că, dacă nu dă banii, “o taie şi o omoară”.

“Strigătele de ajutor ale persoanei vătămate au fost auzite de Zamfir G., care executa serviciul de pază pe timp de noapte la un magazin din apropiere, acesta chemându-i la faţa locului pe martorii D. Petruţ şi D. Eugen. Cei trei au realizat că în locuinţa persoanei vătămate se săvârşea o faptă penală, astfel că au luat hotărârea să intre în locuinţa acesteia, pentru a o ajuta”, preciza procurorul de caz la finalizarea urmăririi penale.

Imediat, cei trei consăteni au intrat în locuinţa bătrânei de 90 de ani şi l-au surprins pe Marian Haidu în timp ce o lovea pe aceasta cu brutalitate şi o ameninţa cu moartea, ca s-o facă să-i dea banii pe care, vezi Doamne, îi ascundea în casă.

Mihaica G. a fost transportată în aceeaşi noapte la Unitatea de Primiri Urgenţe – Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, fiind internată apoi în Secţia Chirurgie Toracică. Iniţial, medicii legişti îi dădeau şanse de vindecare “Babei Ioana” (certificatul medico-legal preciza că va avea nevoie de 7 zile de îngrijiri medicale!) însă aceasta a decedat, ulterior, din pricina loviturilor primite în noaptea de 15/16 octombrie 2015. Asta după ce, în noaptea groazei, fusese scoasă cu greu din mâinile bătăuşului.      

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro