• Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret, împreună cu Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila derulează un amplu proiect de prevenire a consumului de substanţe psihoactive • timp de cinci luni, 300 de tineri din şase unităţi de învăţământ vor fi informaţi despre consecinţele consumului de droguri şi etnobotanice
În vederea diminuării consumului de droguri în rândul tinerilor, Ministerul Tineretului şi Sportului şi Agenţia Naţională Antidrog au semnat un protocol de colaborare, în baza căruia Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Brăila a demarat, anul acesta, ample acţiuni de prevenire a consumului de droguri în rândul tinerilor. Un astfel de proiect se află acum în derulare.
Astfel, potrivit comunicatului remis, vineri, de Nicu Pascu, directorul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Brăila (DJST), instituţia pe care o coordonează colaborează cu Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila (ISJ) pentru implementarea proiectului intitulat “Tinereţe fără fumuri”, ce vizează elevii din şase unităţi de învăţământ din judeţul Brăila.
Astfel, pe durata a cinci luni, 300 de tineri din cinci localităţi din municipiul şi judeţul Brăila au fost informaţi despre consumul de substanţe psihoactive, despre tipurile de droguri (licite şi ilicite, etnobotanice), despre efectele consumului de droguri şi prevenirea factorilor de risc. Iniţiatorii proiectului şi-au propus să crească cu 25% gradul de conştientizare privind tipurile de droguri/etnobotanice şi efectele consumului de substanţe psihoactive. De asemenea, prin intermediul activităţilor, sunt căutate mijloacele de evitare şi de prevenire a consumului de droguri în rândul tinerilor.
“În prima etapă de proiect, s-au stabilit locaţiile şi grupul ţintă, s-au realizat înţelegeri de colaborare între participanţii la proiect, s-au procurat seturile de materiale informative şi s-au fixat perioadele de implementare a proiectului împreună cu specialiştii”, ne-a precizat Nicu Pascu.
În ziua de 30 octombrie 2019, s-au derulat seminarii referitoare la prevenirea consumului de droguri la Şcoala Gimnazială Viziru (pentru 50 de tineri) şi la Liceul Tehnologic Însurăţei (pentru 300 de tineri). Specialiştii prezenţi le-au prezentat tinerilor materiale informative în format electronic (filme şi spoturi), afişe şi flyere - toate în legătură cu prevenirea consumului de substanţe psihoactive - în funcţie de vârstă (gimnaziu, liceu), oferindu-le, totodată, consiliere şi răspunzând interpelărilor. “Prin intermediul filmelor şi al materialeleor tipărite, s-a îmbunătăţit nivelul de informaţii şi de diseminare a cunoştinţelor cu privire la situaţiile şi factorii de risc prezentate în obiectivele proiectului. Următoarea activitate s-a derulat în data de 1 noiembrie 2019, la Liceul «Nicolae Oncescu» din oraşul Ianca, la care au participat 80 de tineri”, a mai spus sursa citată.