“Super manualul” pentru clasa a V-a, un amalgam de 14 materii în 296 de pagini | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

“Super manualul” pentru clasa a V-a, un amalgam de 14 materii în 296 de pagini

• denumit “Compendiu introductiv pentru gimnaziu”, cartea este structurată în 6 arii curriculare: Limbă şi comunicare, Matematică şi Ştiinţele Naturii, Om şi societate, Arte, Tehnologii, Consiliere şi orientare • • la limba română textele literare lipsesc, profesorii urmând să le recomande elevilor opere reprezentative din literatură • potrivit Ministerului Educaţiei, compendiul a fost distribuit în 177.000 de exemplare care au costat 732.780 de lei

 

“Manualul unic” pentru elevii de clasa a V-a a ajuns în şcolile brăilene. Denumit “Compendiu introductiv pentru gimnaziu”, cartea reuneşte în 296 de pagini 14 materii şi va fi folosită în primele două luni de cursuri.

Compendiul este structurat pe 6 arii curriculare: Limbă şi comunicare (Limba şi literatura română, Limba modernă 1 - Engleză şi Franceză şi Limba modernă 2 - Engleză, Franceză şi Germană), Matematică şi Ştiinţele Naturii (Matematică, Biologie), Om şi societate (Educaţie socială, Istorie, Religie - cultul ortodox, Geografie, Religie - cultul penticostal), Arte (Educaţie plastică, Educaţie muzicală), Tehnologii (Educaţie tehnologică şi aplicaţii practice, Informatică şi TIC), Consiliere şi orientare (Consiliere şi dezvoltare personală).

“Fiecare lecţie este reflectată în mod distinct, fiecare disciplină având alocate un număr de pagini corelat cu numărul de ore pe săptămână alocate studiului, potrivit planului-cadru. Compendiul include resurse de învăţare şi propune o abordare modernă, interactivă, sintetică, menită să încurajeze gândirea critică şi comunicarea prin activităţile şi aplicaţiile integrate. Suplimentar, pentru dezvoltarea unor activităţi de învăţare se fac trimiteri inclusiv la materiale disponibile on-line”, se precizează într-un comunicat al Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN).

Compendiul introductiv pentru gimnaziu a fost elaborat de grupuri de lucru cu experienţă în dezvoltare de curriculum, sub coordonarea metodologică a Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei, iar resursele pentru fiecare disciplină au primit aviz favorabil şi din partea unui referent ştiinţific (cu expertiză de specialitate şi curriculară). Cei din minister spun că principiul pedagogic esenţial pe care acest material îl dezvoltă este cel de învăţare activă, în care elevul nu este doar un receptor, ci un participant activ la propria învăţare.

Pentru ca toţi elevii de clasa a V-a din România să găsească pe bancă compendiul în prima zi de şcoală, în total au fost comandate 177.000 de exemplare, care au costat 732.780 de lei. Costul unui exemplar a fost de 4 lei.

De altfel, într-un comunicat de presă, Ministerul Educaţiei Naţionale a ţinut să le mulţumească partenerilor pentru sprijinul acordat în tipărirea şi distribuirea “Super Manualului”.

 

La limba română lipsesc textele literare

Acest aspect se numără printre primele lucruri care pot fi sesizate atunci când răsfoieşti compendiul. La limba română lipsesc textele literare, cei din minister lăsând la latitudinea profesorilor să le recomande copiilor texte reprezentative din literatură. Totuşi, la începutul capitolului aferent disciplinei limba română, există un link cu sugestii de lectură.

Specialiştii spun că va fi o provocare pentru profesori să lucreze cu copiii după acest manual unic.

“În contextul în care ne aflăm, acest compendiu este util. Neavând un manual la momentul actual, este util pentru că permite o viziune unitară a abordării programei din partea tuturor profesorilor. Acest compendiu oferă la limbă şi literatură cerinţe care pot fi aplicate pe text nonliterar sau literar, dar textele propriu-zise lipsesc. Totuşi, există un link cu o serie de opere de unde profesorii îşi pot alege textul, dar trebuie aplicat la nivelul copilului de clasa a V-a şi al intereselor lui. Noi trebuie să ne asigurăm că şi profesorul debutant şi cel cu o vastă experienţă respectă programa şi nu se va încerca să se predea conţinuturi care sunt dincolo de programa şcolară. Va fi o foarte mare provocare şi vom merge aşa cu paşi mărunţi pentru că este foarte greu să te debarasezi de un mod de a preda şi de a te raporta la anumite conţinuturi”, ne-a spus Georgiana Troia, inspector de limba şi literatura română în cadrul IŞJ Brăila.

În plus, profesorii care l-au analizat s-au plâns că au găsit în texte greşeli gramaticale ori de redactare. De asemenea,  pare scris pe repede-înainte şi conţine noţiuni neclare sau greu de înţeles de un copil de clasa a V-a. Totodată, profesorii au remarcat că această “carte a cărţilor” pare să se adreseze mai mult lor decât elevilor.

 

Alte 5 manuale vor ajunge la elevii de gimnaziu

Pe lângă manualul de Educaţie Fizică şi Sport şi cel de Religie pentru cultul romano-catolic, în curând, elevii din primul an de gimnaziu vor primi cărţile pentru pentru cinci discipline: Istorie, Educaţie tehnologică, Informatică, Limba engleză (limbă modernă 2) şi Limba engleză (limbă modernă 1) - studiu intensiv.

Calendarul de distribuţie prevede livrarea cărţilor la începutul lunii octombrie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro