• Consiliul Naţional al Elevilor condamnă ferm iniţiativa de a decala, din nou, structura anului şcolar 2019-2020, decizie propusă pentru a promova interesele operatorilor de turism
În ultimele zile se tot discută despre amânarea cu o săptămâna a începerii anului şcolar! După ce patronatele din turism s-au plâns că debutul cursurilor pe 9 septembrie le afectează afacerile, premierul Viorica Dăncilă i-a cerut Ministerul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, ca şcoala să înceapă pe 16 septembrie, decalând astfel calendarul aprobat prin ordin de ministru. Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) a reacţionat imediat şi condamnă ferm iniţiativa de a modifica, din nou, structura anului şcolar 2019-2020.
“Modul în care sunt luate astfel de decizii reflectă inexistenţa unei strategii educaţionale de termen lung şi demonstrează în continuare încercările de a implementa modificări populiste. Interesele legitime ale elevilor, beneficiarii primari ai sistemului educaţional, sunt mai presus de interesele agenţilor economici de a obţine profit în timpul extrasezonului”, precizează reprezentanţii elevilor într-un comunicat de presă.
Liderii elevilor susţin că decalarea cu o săptămână ar provoca diverse impedimente în a duce la bun sfârşit un act educaţional eficient şi continuu, având în vedere cele 15 săptămâni ale semestrului I raportate la celelalte 20 din semestrul al II-lea. În opinia lor, acest aspect denotă lipsa de proporţionalitate dintre cele două componente ale anului şcolar şi programa alocată fiecărui semestru, iar decalarea structurii anului şcolar va accentua astfel practicile nocive de evaluare a elevilor în ultimele săptămâni de şcoală din cauza lipsei de timp. Mai mult, CNE afirmă că disconfortul termic din luna iunie îşi pune amprenta asupra capacităţii de concentrare a elevilor atât la orele de curs, cât şi la examenul de Bacalaureat. Rezultatele pot fi afectate considerabil din cauza temperaturilor ridicate şi dificultăţilor provocate de acestea, având în vedere inexistenţa unor sisteme de climatizare, cu precădere în mediul rural. În aceeaşi notă, elevii care fac parte din învăţământul profesional şi tehnic finalizează orele de curs cu două săptămâni mai târziu, diminuând semnificativ eficienţa şi relevanţa ultimelor zile de şcoală.
“Şi mai regretabilă este declaraţia doamnei prim-ministru, elevii fiind folosiţi drept scuză a decidenţilor pentru a promova interesele operatorilor de turism, fiind irelevante pentru comunitatea elevilor şi continuitatea actului educaţional. Astfel, solicităm ferm revenirea şi menţinerea structurii şcolare actuale, aprobate prin OMEN nr. 3191/2019, întreruperea presiunii exercitate asupra Ministerului Educaţiei Naţionale şi susţinerea propunerii CNE de a începe anul şcolar în data de 1 septembrie”, se mai precizează în comunicatul Consiliului Naţional al Elevilor.
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat că va lua, luni, o decizie în privinţa amânării începerii anului şcolar, în Comisia de Dialog Social. Numai că vineri, 2 august, ministrul Andronescu a fost demis din Guvern, după anumite afirmaţii făcute în cazul fetelor răpite şi ucise la Caracal.