• un studiu al platformei online “Storia” a vizat sistemul sanitar românesc • brăilenii şi voturile exprimate de aceştia au plasat sectorul de sănătate din judeţ la coada clasamentului în ceea ce priveşte condiţiile şi modul în care sunt trataţi de cadrele medicale • la polul opus, se află bihorenii, timişorenii şi braşovenii, aceştia spunând că sunt foarte mulţumiţi de spitale • autorii studiului au afirmat că localităţile cu o medie de sub o sută de mii de locuitori şi o rată a şomajului ridicată nu asigură suficiente servicii medicale locuitorilor
Brăilenii sunt nemulţumiţi de facilităţile medicale pe care le au la dispoziţie, potrivit unui studiu al “Storia”, o platformă online specializată în vânzări imobiliare. “Storia” efectuează adesea astfel de studii, pe mai multe domenii de activitate. Cel mai recent a vizat sistemul sanitar românesc, unde oamenii şi-au putut exprima opinia vizavi de actul medical şi de condiţiile în care sunt trataţi de personalul specializat.
“Cadrele medicale din România au întărit rândurile celor care au ales să părăsească această ţară în ultimii ani. Foştii angajaţi ai sistemului medical de la noi au fost primiţi în alte ţări cu braţele deschise, dar asta a făcut ca spitalele româneşti să ducă lipsă de personal calificat, iar pacienţii să caute ajutor peste hotare. Ziarul «Gândul» publica la finalul anului 2016 un articol conform căruia la fiecare şase ore un medic român părăseşte ţara, ca să înceapă un nou contract de muncă în străinătate. Cum se prezintă situaţia la nivelul fiecărui judeţ şi care sunt cei mai norocoşi români, când au nevoie de un doctor? Din păcate, Brăila ocupă al şaselea loc din COADA clasamentului din România la capitolul facilităţi medicale. Brăilenii spun că duc lipsă de spitale şi cadre medicale pregătite să le trateze afecţiunile”, se menţionează în studiul online efectuat.
La polul opus, printre cei mai mulţumiţi români se află băimărenii, care se pot lăuda cu medici şi spitale suficiente pentru locuitorii reşedinţei din judeţ, ocupând locul cinci în ţară. Târgu Mureş pune la dispoziţia locuitorilor săi servicii medicale de primă clasă, situându-se pe locul patru din România. Timişoara ocupă locul trei în ţară ca accesibilitate la serviciile medicale. Braşovenii îi urmează îndeaproape pe orădeni, care sunt cei mai fericiţi români, când vine vorba de nevoi medicale şi satisfacerea lor. Cu peste 90 de cabinete private, zeci de farmacii şi 16 spitale de stat şi private, reşedinţa judeţului Bihor este cel mai norocos oraş din România, potrivit studiului “Storia”.
Revenind la coada clasamentului, printre cei mai nemulţimiţi de serviciile medicale, alături de brăileni, sunt cei din Focşani, Tulcea, Constanţa, Bacău şi Vaslui.
Un alt aspect urmărit de realizatorii studiului a fost legat de locurile în care se află cei mai buni medici din ţară. Astfel, bănăţenii par să fie cei mai mulţumiţi de numărul spitalelor, al paturilor rezervate lor şi de cadrele medicale care-i îngrijesc. Maramureş, Crişana şi Transilvania sunt următoarele trei regiuni istorice în clasamentul stabilit în urma voturilor românilor, pe site-ul “Storia”. Cei mai dezamăgiţi de sistemul de sănătate din ţară sunt dobrogenii, urmaţi îndeaproape de moldoveni şi munteni. Capitala rămâne la mijlocul clasamentului. “Algoritmul pare a fi simplu. Oraşele cu un număr mare de locuitori, cu o rată a şomajului scăzută şi un buget ridicat au fost considerate cele mai avantajoase în ceea ce priveşte accesul la facilităţile medicale. În antiteză, localităţile cu o medie de sub o sută de mii de locuitori şi o rată a şomajului ridicată nu asigură suficiente servicii medicale locuitorilor”, este explicaţia identificată de autorii studiului online despre sistemul sanitar din ţara noastră.