“Spune-ne cât de respectat e Statutul Elevului în judeţul nostru!” | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

“Spune-ne cât de respectat e Statutul Elevului în judeţul nostru!”

• Consiliul Judeţean al Elevilor Brăila îi invită pe şcolari şi pe profesori să îşi exprime opinia vizavi de respectarea prevederilor Statutului Elevului

 

În august 2016, în urma demersurilor reprezentanţilor elevilor, Ministerul Educaţiei aproba “Statutul Elevului”, documentul care reglementează distinct drepturile, îndatoririle, interdicţiile aferente calităţii de elev, precum şi modalităţile de sancţionare, asociere şi reprezentare specifice. Cu toate acestea, la aproape trei ani de la această reuşită, prevederile Statutului Elevului nu sunt încă respectate în toate unităţile de învăţământ, fiind frecvente abuzurile, cazurile de încălcare voluntară a acestora, dar şi de omitere ca o consecinţă a lipsei de informare, după cum anunţă Consiliul Judeţean al Elevilor (CJE) Brăila. Spre exemplu, nu de puţine ori, elevii primesc absenţă în catalog ca metodă de pedeapsă, sunt notaţi subiectiv de către profesori sau li se cere să plătească “fondul clasei” sau “fondul şcolii”.

În acest context, din dorinţa de a proceda la o radiografiere a sistemului de învăţământ românesc şi de a verifica gradul de implementare a documentului, consiliile judeţene ale elevilor îşi asumă anual derularea unui amplu proces de consultare, a cărui finalitate o reprezintă redactarea Raportului privind implementarea Statutului Elevului la nivel judeţean (RISEJ). Se încearcă, astfel, prin aducerea neregulilor din sistem în atenţia publică, tragerea unui semnal de alarmă şi determinarea decidenţilor să conştientizeze importanţa adoptării unor măsuri reale.

“Pentru construirea unei societăţi puternice, formată din indivizi responsabili, este esenţială o educaţie bazată pe principii democratice, dar şi pe respectarea legii în vigoare. În acest sens, Consiliul Judeţean al Elevilor Brăila invită cei doi participanţi direcţi la actul instructiv-educativ, elevii şi profesorii, să îşi exprime opinia, completând formularul disponibil la adresa: https://forms.gle/kciwFDQUhPHEgWfB6 şi contribuind la caracterizarea mediului şcolar, din perspectiva aplicării prevederilor Statutului Elevului. Cunoscând problemele, putem propune şi milita împreună cu ceilalţi actori educaţionali pentru soluţii optime pe termen lung. Fie că eşti cadru didactic sau elev, aşteptăm răspunsul tău - ne va fi cu siguranţă de ajutor în demersul nostru”, transmite CJE Brăila printr-un comunicat de presă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro