“Sfâşiat” de câine pe o stradă din Chercea | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

“Sfâşiat” de câine pe o stradă din Chercea

• este vorba despre un brăilean de 65 de ani, muşcat de animal în timp ce se afla în dreptul unui imobil de pe strada Alexandru Vlahuţă • persoana atacată a avut nevoie de 12-14 zile de îngrijiri medicale, potrivit certificatului medico-legal • poliţiştii au întocmit în cauză dosar penal şi continuă cercetările faţă de proprietarul câinelui

 

Câinele nesupravegheat al unui brăilean care locuieşte în cartierul Chercea, l-a atacat pe un trecător şi i-a provocat răni serioase. Victima a dat alarma la poliţie.

Atacul s-a produs în data de 5 iunie, în jurul orei 15.00, când un brăilean de 65 de ani se deplasa pe strada Alexandru Vlahuţă. El a fost muşcat de câinele unui bărbat de 49 de ani, în timp ce se afla în dreptul imobilului acestuia.

Persoana atacată a avut nevoie de 12-14 zile de îngrijiri medicale, fapt atestat de certificatul medico-legal. Poliţişii au întocmit în cauză dosar penal. În prezent, se continuă cercetările faţă de proprietarul câinelui sub aspectul săvârşirii infracţiunii de neluare a măsurilor de prevenire a atacului canin aupra unei persoane, faptă prevăzută şi pedepsită de OUG 55/2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi.

În urma anchetei, poliţiştii urmează să stabilească despre ce rasă de câine este vorba, şi dacă acesta este într-adevăr din categoria celor periculoşi. Surse judiciare ne-au informat că, din primele date şi declaraţiile unor martori, ar fi reieşit că animalul nu ar fi dintr-o rasă pură, ci este vorba despre o corcitură, însă specialiştii vor stabili cu exactitate acest lucru.

 

Regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi

Poliţiştii vin cu atenţionări pentru proprietarii de câini periculoşi. Aceştia nu pot fi ţinuţi în locuri publice fără botniţă sau lesă.

Conform OUG 55/2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi este interzis:

- accesul câinilor categoria I (câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor) în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, precum şi în alte locuri publice, cu excepţia drumurilor publice şi a căilor de acces către acestea;

- accesul câinilor categoria I în părţile comune ale imobilelor în care sunt deţinuţi, pe drumurile publice şi pe căile de acces, cu excepţia cazurilor în care aceştia poartă botniţă şi sunt ţinuţi în zgardă şi lesă sau ham de către proprietar ori de către deţinătorul temporar;

- staţionarea câinilor categoria I în părţile comune ale imobilelor în care sunt deţinuţi;

În plus, este interzis şi accesul câinilor categoria a II-a (câinii din rasele American Staffordshire Terrier (Amstaff), Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor) , precum şi al exemplarelor cu potenţial agresiv în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, în locurile publice, precum şi în părţile comune ale imobilelor, cu excepţia cazurilor în care aceştia poartă botniţă şi sunt tinuţi în lesă. Persoana care are animalul în grijă trebuie să îndeplinească anumite condiţii prevăzute de lege, adică să aibă vârsta minimă de 18 ani, să aibă capacitate deplină de exerciţiu şi să nu fi fost condamnată pentru săvârşirea unei infracţiuni contra persoanei.

Proprietarul sau deţinătorul temporar al câinelui, dacă este însoţit de acesta când conduce animale izolate, în turmă sau în cirezi, pe drumurile publice pe care accesul le este permis, nu se supune obligaţiilor prevăzute mai sus, ci are obligaţia de a supraveghea câinele şi de a împiedica atacul canin asupra unei persoane. “Neluarea de către proprietarul câinelui sau deţinătorului temporar al acestuia a măsurilor de prevenire a atacului canin asupra unei persoane, prevăzute în cazurile prezentate mai sus, dacă atacul a avut loc, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. În cazul acestei infracţiuni, precum şi în cazul în care fapta a produs urmările prevăzute de infracţiunile de lovire sau alte violenţe, vătămare corporală şi lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte din Codul penal, acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate”, precizează reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro