Nu este vorba de sosirile/plecările din stații, ci de afișajele electronice apreciate de publicul călător mai ales când, în premieră, cu mai mulți ani în urmă, pe un ecran din prima serie de autobuze moderne apărea (grafic și în derulare, precum la avioane) traseul urmat. Iar o voce suavă anunța stația în care te afli, dar și pe cea următoare. În plus, respectivele ecrane găzduiau uneori și câte un anunț de interes public. Dar cum la noi orice minune ține trei zile, cele mai sus menționate au rămas doar o amintire. E adevărat că în autobuzele din ultima generație achiziționate mai recent poți citi afișarea zilei, orei și a temperaturii, dar și în unele dintre acestea au apărut aspecte anormale. Așa că, dincolo de ecranele din material plastic, printre sforile și benzile din plastic sau cozi de mătură care îi izolează o dată în plus pe șoferi de Covid (iar călătorilor le este astfel înterzisă folosirea a 3-4 scaune), trebuie să fii foarte atent la ce scrie, în interior, deasupra parbrizului. De exemplu, te întrebi de ce ora afișată nu este actualizată cu ora oficială. În unele autobuze vezi afișată doar o singură literă (G), în altele numai temperatura sau nimic. Chiar dacă nu în toate autobuzele se întâmplă astfel de inadvertențe, sunt totuși destule pe traseu unde problemele există și persistă. {i, nu veți crede, dar a fost și cazul unui afișaj cu temperatura de…00 grade Celsius, iar în altul (când afară erau 35 de grade) de la 40 de grade nu s-a mai mișcat.
Alte aspecte deranjante și derutante există la afișajele electronice din stații. Bunăoară, la Spitalul nr. 1, de foarte mult timp, orele de pe afișaj au diferențe de 4-5 ore față de ora reală. La Liceul Murgoci, ora dispărea complet, iar în alte cazuri ecranele rămân țepene la aceeași oră. Ori capătă culoarea neagră sau citești pe ele: “Transport public local”. Mulțumim de informare…
{i dacă tot vorbim de afișaj și electronică, merită apreciat faptul că nu sunt probleme cu indicarea traseului, realizat cu litere mari vizibile pe ecranul exterior al parbrizului. Deci, se poate! Nu se pot rezolva, însă, pe loc, necazurile cu acele compostoare care refuză citirea/eliberarea biletelor. La fel cum probleme apar permanent (inclusiv din cauza călătorilor, sau a răufăcătorilor) la automatele de bilete. Ăștia suntem…