“Salba Dracului” şi “50 de secunde” în Festivalul “Zile şi Nopţi de Teatru la Brăila” | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

“Salba Dracului” şi “50 de secunde” în Festivalul “Zile şi Nopţi de Teatru la Brăila”

• spectacolele susţinute de actorii Teatrului “Fani Tardini” din Galaţi şi, respectiv de Teatrul “I.L. Caragiale” Bucureşti se vor juca astăzi, la Teatrul “Maria Filotti” în Sala Mare şi în Sala Studio de la orele 18.00 şi 20.30

 

Miercuri, 18 septembrie, în cea de a VI-a zi a Festivalului Internaţional “Zile şi Nopţi de Teatru la Brăila” spectatorii pot viziona două piese interesante.

De la ora 18,00, la Sala Mare “SALBA DRACULUI” adaptare după “Iorgu de la Sadagura sau Nepotu-i Salba Dracului” de Vasile Alecsandri, regia Alexandru Dabija, un spectacol prezentat de TEATRUL “FANI TARDINI” din  GALAŢI .

Prima comedie cu tematică originală a lui Alecsandri este Iorgu de la Sadagura sau Nepotu-i salba dracului, care reflectă contradicţiile din societatea vremii, conflictele dintre nou şi vechi. Iorgu, nepotul lui Enachi Damian, bonjurist educat într-un centru imaginar de cultură, la Sadagura, tip superficial, observă că Iaşiul este o urbe anchilozată, unde şabloanele vechilor forme de existenţă nu pot fi dărâmate de suflul înnoirii. Enachi Damian ştie bine că franţuzitul Iorgu trebuie să-şi înalţe neamul nu prin exerciţiul livresc, pe care-l dispreţuieşte de altfel, ci prin puterea banului. Parodie politică şi nu numai, SALBA DRACULUI ironizează ascuţit adevăruri amare, false prejudecăţi şi amendează prefăcătoria. Pentru autor, piesa devine vocea prin care îşi face cunoscute opiniile vis-a-vis de tradiţii, năravuri sau bune obiceiuri din comunitatea vremii, totul de pe poziţia intelectualului cu acut simţ critic. Pentru actorii implicaţi, SALBA… este prilejul descoperirilor de tipul celor care pornesc din scenă şi ajung în interiorul lor, colorându-le mijloacele artistice, iar pentru public, SALBA …. va fi un bun şi oportun prilej de a se reîntâlni cu umorul sănătos, cu farmecul nedisimulat şi cu….dulcili grai moldovinesc .

Regia : Alexandru Dabija

Scenografia (decor, costume): Alexandru Dabija

Distribuţia :

LUCIAN PÎNZARU - ENACHI DAMIAN

FLORIN TOMA - IORGU, NEPOTUL LUI DAMIAN

PETRONELA BUDA - GAHIŢA ROSMARINOVICI

CIPRIAN BRAŞOVEANU – DASCĂLUL IENI

RADU HORGHIDAN – PREOTUL GRIGORE

VLAD AJDER - FELCERUL

VLAD VOLF - IŢIC FRIEDMAN

ŞTEFAN FORIR – BARONUL FORIR VON GARTENBERG

OANA MOGOŞ – DOAMNA GÂNGU

FLAVIA CĂLIN – LENUŢA, FATA DOAMNEI GÂNGU

ELENA ANGHEL – ZOIŢA KIULAFOGLU

IONUŢ MOLDOVEANU - AGAMEMNON KIULAFOGLU

OANA PREDA - NAŞA, VIVANDIERA

RĂZVAN CLOPOŢEL - IFTIMI, ŢIGANUL LUI DAMIAN

De la ora 20,30, la Sala Bujor Macrin (Studio)

“50 DE SECUNDE” de Daniel Oltean, regia Eugen Gyemant, un spectacol prezentat de TEATRUL NAŢIONAL I.L.CARAGIALE BUCUREŞTI.

Spectacolul “50 de secunde” este o investigaţie lucidă şi tandră asupra minţii umane, un spectacol despre ce se întâmplă în noi, atunci când nu suntem atenţi şi despre grija pe care trebuie să o purtăm gândurilor noastre.

Cu pasiune pentru detalii şi inspirat de fapte reale, Daniel Oltean, un autor cu totul special (procuror, teatrolog şi absolvent de scriere dramatică), priveşte oamenii cu atenţie, cu duioşie şi înţelegere, făcând o expertiză dramaturgică  amănunţită a tuturor incertitudinilor noastre. Împreună cu actorii din distribuţie, regizorul Eugen Gyemant, aflat la prima sa montare la Teatrul Naţional Bucureşti, asamblează scenele de nelinişte, umor, poezie, cinism şi frici nerecunoscute într-un puzzle pe care trebuie să îl completăm singuri, pentru că piesele-cheie se ascund în spatele cuvintelor, într-o lume în care iubirea pare să nu mai fie de ajuns.

Regia: Eugen Gyemant

Scenografie: Maria Nicola

Muzica: Alexei Ţurcan

Asistent regie: Alice Gyemant

Dramaturg: Daniel Oltean

Distribuţia: Alexandru Voicu, Lucian Iftime, Diana Dumbravă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro