• săptămâna aceasta, elevii Colegiului Economic “Ion Ghica” Brăila s-au întâlnit cu poliţiştii şi reprezentanţii Centrului Regional împotriva Traficului de Persoane, ei fiind învăţaţi cum să se ferească de traficanţi • pornind de la cazuri concrete, specialiştii antitrafic le-au explicat adolescenţilor importanţa evitării relaţiilor cu persoane cunoscute doar pe internet
Indivizi care pozează în prieteni adevăraţi stau la pândă pe reţelele de socializare! Este vorba despre traficanţii de persoane care îşi agaţă viitoarele victime, în special adolescente, profitând de lipsa de informare a acestora şi dorinţa de a avea o viaţă mai bună.
În cadrul evenimentului Săptămâna Prevenirii Criminalităţii, poliţiştii s-au aflat săptămâna aceasta printre “bobocii” Colegiului Economic “Ion Ghica” Brăila pentru a purta discuţii despre traficul de persoane şi implicaţiile personale, sociale, economice, juridice şi medicale ale acestuia. Cu sfaturi preventive şi exemple concludente, menite să îi atenţioneze pe adolescenţi, au venit poliţiştii din cadrul compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii şi Biroului Proximitate, reprezentanţii Centrului Regional împotriva Traficului de Persoane Galaţi, ai Sectorului Poliţiei de Frontieră Brăila şi ai Serviciului Judeţean Anticorupţie Brăila. “Demersul oamenilor legii a urmărit conştientizarea elevilor cu privire la împrejurările care îi expun la riscul de a deveni victime ale traficului de persoane şi comportamentele pe care trebuie să le adopte pentru a nu ajunge în această situaţie. În acest scop, poliţiştii şi specialiştii antitrafic le-au vorbit elevilor despre formele sub care se poate manifesta traficul de persoane, profilul traficanţilor, cine poate fi victimă, modurile în care se realizează recrutarea, rolul reţelelor de socializare în racolarea victimelor şi instituţiile la care pot apela pentru a obţine informaţii, a solicita ajutor sau a semnala o situaţie de traficare a unei persoane. Pentru evitarea riscului de a fi induşi în eroare de traficanţi, elevii au fost informaţi de reprezentantul Sectorului Poliţiei de Frontieră Brăila cu privire la condiţiile de trecere a frontierei în cazul minorilor şi despre posibilităţile tehnice pe care poliţiştii le au la dispoziţie pentru prevenirea şi depistarea situaţiilor de trecere ilegală a frontierei”, au precizat reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.
Tinerii au primit de la oamenii legii nu doar informaţii şi sfaturi pentru a se feri de traficanţii de persoane, ci şi o adevărată lecţie de viaţă, întrucât au fost exemplificate anumite cazuri în a căror rezolvare au fost implicaţi specialiştii antitrafic. Aceştia au ţinut să le explice adolescenţilor importanţa comunicării cu părinţii şi cadrele didactice, a evitării relaţiilor cu persoane cunoscute doar pe internet şi a informării atente atunci când iau decizia de a pleca la muncă în străinătate.
Tinerilor le-au fost prezentate filme tematice. Una dintre poveşti avea în prim plan o fată racolată prin metoda “loverboy”, care a ajuns apoi să fie traficată, iar alta prezenta experienţa trăită de un tânăr ajuns în spatele gratiilor pentru că a încercat să scape de rigorile legii oferind “atenţii” poliţiştilor. A fost prezentat şi cazul unui poliţist de frontieră care, orbit de o sumă de bani primită ca mită şi-a împins propriul copil în plasa traficanţilor de persoane. A dolescenţii au înţeles că educaţia precară, slaba informare şi lipsa respectului faţă de legi îi pot implica în situaţii care le afectează grav viitorul.
Cele mai importante sfaturi transmise adolescenţilor:
- pe reţelele de socializare, nu accepta cereri de prietenie de la persoane pe care nu le cunoşti şi în realitate!
- dacă vrei să te întâlneşti cu o persoană pe care ai cunoscut-o pe Internet, anunţă-ţi părinţii anterior;
- nu posta pe internet fotografii cu tine în ipostaze indecente; ele pot fi folosite, mai devreme sau mai târziu, pentru a vă face rău, ţie sau celor apropiaţi;
- anunţă familia cu cine, unde şi cum vrei să pleci din ţară;
- stabileşte o parolă, pe care să o foloseşti în convorbirile cu părinţii, dacă ai probleme;
- anterior plecării, află numărul de telefon al reprezentanţei diplomatice a României din ţara unde urmează să te deplasezi;
- nu da nimănui actele tale de identitate, cu excepţia oamenilor legii (poliţişti, jandarmi);
- realizează mai multe copii ale tuturor actelor necesare călătoriei şi păstrează-le în diferite locuri;
- dacă eşti în pericol şi te afli în România, apelează gratuit linia telefonică 0800.800.678, iar dacă te afli în străinătate apelează la numărul Â40 21.313.31.00 sau numărul reprezentanţei diplomatice a României din ţara respectivă.
De întâlniri cu poliţiştii au avut parte şi elevii de la Liceul Teoretic “Panait Cerna” Brăila, subiectul abordat de această dată fiind prevenirea implicării tinerilor în fapte antisociale cu ocazia petrecerilor organizate la care aceştia participă.
Oamenii legii le-au vorbit despre răspunderea contravenţională şi penală a minorilor, despre sancţiunile pe care le riscă dacă încalcă legea şi cum le poate afecta acest lucru atingerea obiectivelor personale.