• Sorina C. a trimis o sesizare primarului Marian Dragomir, cerându-i acestuia să găsească o soluţie pentru ca elevii să ajungă la ore la timp şi în condiţii decente • femeia susţine că această situaţie nu mai poate continua, în fiecare zi ea aşteptând în staţie zeci de minute până prinde loc într-un autobuz cu care să îşi ducă fetiţa la şcoală
De multe ori cotidianul “Obiectiv” a scris despre numulţumirile brăilenilor legate de aglomeraţia din autobuze, mai ales la orele dimineţii, când elevii trebuie să ajungă la şcoală. Cea mai recentă situaţie ne-a fost semnalată de Sorina C, mama unei fetiţe de 10 ani, elevă în clasa a IV-a. Aceasta ne-a scris că locuieşte în zona Calea Galaţi-Blocul Turn şi, în fiecare zi, de luni până vineri, îşi duce fata la şcoală cu autobuzul, însă, în fiecare dimineaţă îi este imposibil să urce în mijlocul de transport într-un interval de timp rezonabil, deşi are la dispoziţie trei linii - 2, 17 sau 16. Motivul: “aceste autobuze ajung în staţia noastră pline de pensionari, de ambele sexe, elevii, de la cei mai mici la cei mai mari, nemaiputând urca, din lipsă de loc”.
Aceasta a trimis o sesizare primarului Marian Dragomir în care îi cere să găsească o soluţie la această problemă, sesizare ce a fost trimisă şi redacţiei noastre.
“Astăzi, 4 martie 2019, situaţia a fost şi mai dificilă. În intervalul orar 7.30-8.00, au trecut două autobuze 2 şi două autobuze 16, toate deja pline. Îmi pare rău că nu am avut telefonul la mine să fotografiez gradul de încărcare cu oameni, ponderea de persoane vârstnice şi felul în care nişte elevi mai mari se chinuiau să urce peste oamenii care deja stăteau în uşă sau pe scări. Am reuşit să urc fetiţa abia în al cincilea autobuz, alături de o colegă de şcoală, eu nu am mai avut loc. Chiar şi aşa, fetele stăteau înghesuite lângă uşă, riscând să le fie prinse ghiozdanele sau mâinile atunci când uşile se deschideau”, a scris Sorina C.
În sesizarea trimisă, mama fetiţei întreabă dacă nu se poate face ceva pentru reglementarea utilizării mijloacelor de transport în comun în funcţie de categoriile de populaţie. “Mă îndoiesc că toţi acei pensionari care zi de zi sunt prezenţi în aceste autobuze încă de la ora 7 chiar au treabă la acele ore. Înteleg şi că este posibil ca mulţi dintre ei să trebuiască să ajungă la medic. Dar, dar... Ambulatoriul Spitalului Judeţean se deschide la ora 8. O recoltare de sânge pentru analize se poate face şi după 7-8, nu e nevoie să fii acolo odată cu femeia de serviciu, care pregăteşte spaţiul. Cabinetele medicilor de familie iar se deschid la ora 8. Iar piaţa... poate să aştepte şi până după ce sună clopoţelul de începere al orelor. De ce această categorie de persoane pretinde întotdeuna respect, pe când copiii, de la care aşteptarea este să crească, să înveţe, să rămână în ţară, să aibă un loc de muncă, o meserie, şi să contribuie la sistemul de pensii (respectiv să ţină «în spate» nişte pensionari, până ajung ei înşişi la vârsta pensionării), sunt trataţi cu lipsă de respect?”, susţine aceasta.
Femeia consideră că este, de fapt, o lipsă de respect pentru “viitorul ţării” să împiedici accesul elevilor la mijloacele de transport în comun din cauza “trecutului ţării”, care, zilnic, “are ceva de făcut taman în intervalul orar critic, 7-8 dimineaţa”.
În finalul sesizării, Sorina C. îl roagă pe primarul Marian Dragomir să găsească o soluţie prin care şi copiii, şi pensionarii, să poată beneficia în mod egal de mijloacele de transport în comun.