• apreciază dr. Dorina Tite, medic primar Medicina de Familie
Gripa, una dintre cele mai întâlnite afecţiuni în sezonul rece, este o boală respiratorie care poate fi uşor confundată cu o răceală. Boală respiratorie contagioasă, cauzată de un virus, gripa se răspândeşte foarte uşor printr-un strănut ori prin tusea unei persoane deja infectate şi, de la an la an, pare din ce în ce mai agresivă. Pentru a afla mai multe amănunte despre gripa sezonieră şi efectele ei în rândul populaţiei de toate vârstele, i-am solicitat un interviu dr. Dorina Tite, medic de familie.
-În ultima perioadă, până la coronavirus, gripa sezonieră face din ce în ce mai multe victime. Printre acestea, copii, bătrâni sau persoane care suferă de boli cronice. Care sunt particularităţile virusului gripal care circulă în acest an, comparativ cu anii precedenţi?
-Tulpinile circulante de virus gripal variază sezonier. Nu am informaţii că în acest an tulpinile circulante ar fi mai virulente. Dar, creşterea prevalenţei afecţiunilor cronice în rândul populaţiei, tabagismul, alcoolismul, stresul cotidian, alimentaţia dezechilibrată, nerespectarea unor reguli elementare de igienă, cum ar fi: strănut, tuşit în batistă, spălarea mâinilor-toate pot determina o diminuare a imunităţii, deci, o sensibilitate şi receptivitate crescută la îmbolnăviri. Ignorarea măsurilor de prevenţie, în special a vaccinării gripale, este un lucru ce ţine de factorul individual, de gradul de educaţie corectă pentru sănătate.
-Avem nevoie de vaccin gripal în fiecare an?
-Tulpinile circulante ale virusului gripal variază sezonier sau pot suferi mutaţii. Vaccinurile sunt adaptate anual la aceste mutaţii, de aceea, administrarea lor trebuie făcută anual.
-Vaccinul gripal îşi face efectul imediat după administrare?
-Orice vaccin, după administrare determină la 2-3 săptămâni producerea de anticorpi în organism, care împiedică îmbolnăvirea. Deci, există un interval optim al acestuia.
-Ce reacţii adverse are vaccinul gripal?
-În general, vaccinul gripal este bine tolerat, având indicaţii la copii, gravide, tineri, bolnavi cronici. S-au raportat şi reacţii adverse, tip cefalee, dureri musculare, stare de oboseală, transpiraţii sau reacţii locale la locul de injectare, însemnând tumefiere, înroşire, zonă de induraţie. Toate aceste reacţii trebuie raportate medicului curant.
-Ce măsuri ar trebui luate acum, dacă unele persoane nu s-au vaccinat încă împotriva virusului gripal?
-În primul rând, respectarea regulilor elementare de igienă individuală: spălarea mâinilor, a feţei cu apă şi săpun, evitarea locurilor aglomerate, deoarece, prin aerul inspirat contaminat de cei bolnavi, virusul pătrunde în organism, purtarea unor măşti ce se vor schimba zilnic, alimentaţie susţinută bogată în legume şi fructe cu rol în creşterea imunităţii organismului, hidratare corespunzătoare, dezinfecţia cavităţii nazale prin spălare cu ser fiziologic sau apă salină 10-20 la sută.
-Se ştie că vaccinarea împotriva gripei reduce numărul de îmbolnăviri, vizitele la medic, concediile medicale şi învoirile de la şcoală din cauza gripei, precum şi numărul internărilor. Cu toate acestea, în ţară s-au înregistrat decese şi printre persoanele care s-au vaccinat. Consideraţi că virusul din acest an este mai virulent ca de obicei, sau mulţi dintre noi avem imunitatea din ce în ce mai scăzută de la an la an? Care sunt recomandările Dumneavoastră pentru această perioadă pentru a se evita îmbolnăvirile atât în rândul copiilor, cât şi al adulţilor?
-Vaccinul gripal protejează pentru tulpinile conţinute şi produse în sezonul respectiv. Trebuie ştiut că aceste tulpini pot suferi mutaţii, de asemenea, există alte câteva mii de tulpini virale la care putem fi receptivi. Contaminarea se face pe cale aeriană sau prin contactul tegumentar. Pentru profilaxia îmbolnăvirilor şi limitarea răspândirii regulile de igienă-spălarea mâinilor cu apă şi săpun, evitarea atingerii de obiecte posibil contaminate, spălarea cavităţii nazale, folosirea batistei individuale în caz de strănut, tuse, purtare de mască în locuri aglomerate, care ar trebui evitate în această perioadă, izolarea la domiciliu imediat ce apar semne de boală cu informarea medicului de familie, evitarea automedicaţiei şi în special administrarea de antibiotice după sfaturi neautorizate, alimentaţie bogată în legume şi fructe, hidratare corespunzătoare.
-Pe lângă ceaiuri, sau alte tratamente existente în farmacii, recomandaţi şi folosirea unor metode naturiste pentru prevenirea îmbolnăvirilor de gripă sezonieră?
-Desigur, cu referire la creşterea imunităţii recomand produse apicole: lăptişor de matcă, polen, miere; cătină sub formă de tinctură sau în combinaţie cu miere, gemoterapia. Produsele naturiste, farmacia verde, oferă o paletă largă de produse cu rol în creşterea imunităţii organismului, a prevenţiei şi tratării multor afecţiuni. Să nu uităm ce spunea Marele Eminescu: “Natura nu minte niciodată şi găseşte soluţii la toate”. Multă Sănătate!
A consemnat Tudoriţa TARNIŢĂ