La sfârșitul lunii februarie, Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a realizat un ghid adresat persoanelor fizice care realizează venituri din premii și jocuri de noroc. Se insistă asupra faptului că nu numai veniturile realizate în țară, ci și cele din străinătate trebuie să fie declarate până la data de 25 mai, inclusiv, a anului următor celui în care s-au realizat veniturile.
În „Ghidul fiscal al contribuabililor care realizează venituri din premii și din jocuri de noroc” este menționat faptul că veniturile din jocuri de noroc cuprind toate sumele încasate, bunurile și serviciile primite, ca urmare a participării la jocuri de noroc, indiferent de denumirea venitului sau de forma în care se acordă, inclusiv cele de tip jack-pot.
Veniturile din categoria premiilor, care vor fi impozitate cu 10%, pot fi premii de orice fel acordate oamenilor de cultură, știință și artă la gale, simpozioane, festivaluri, concursuri naționale sau internaționale, concursuri pe meserii sau profesii, precum și premii în bani și/sau în natură acordate sportivilor, antrenorilor, tehnicienilor și altor specialiști prevăzuți în legislația în materie, pentru rezultatele obținute la competiții sportive interne și internaționale.
Cu toate acestea, veniturile clasice obținute din practicarea jocurilor de noroc (pariuri sportive, păcănele, ruletă, bingo, poker, pariuri pe loto etc.) vor fi impozitate după același barem ca și până acum, după cum urmează:
- 1% impozit până la 66.750 lei, inclusiv
- 667.5 lei + 16% din suma care diferența ce depășește 66.750 lei
- 61.187.5 + 25% din suma care depășește 445.000 lei
Trebuie reținut că „Obligația calculării, reținerii și plății impozitului le revine organizatorilor/plătitorilor de venituri. Impozitul calculat și reținut în momentul plății este impozit final pentru care nu se depune declarația unică. Pentru veniturile din premii și jocuri de noroc nu se datorează contribuții sociale”, așa cum este specificat în ghidul publicat de ANAF.
Astfel, românii care joacă la cazinourile online autorizate ONJN nu trebuie să-și facă nici un fel de griji cu privire la aspectul impozitării, întrucât totul se face automat, la sursă. Metoda în vigoare este una extrem de comodă pentru pasionații de jocuri de noroc, care nu sunt nevoiți să completeze și să depună anual declarații la ANAF, așa cum se întâmpla până în urmă cu 3 ani.
Ghidul subliniat de ANAF dorește să sublinieze obligațiile operatorilor vizavi de premiile acordate personalităților și al partenerilor, pe care îi sponsorizează. Materialul poate fi găsit pe site-ul anaf.ro, în secțiunea Asistență Contribuabili - Servicii oferite contribuabililor - Ghiduri curente și alte materiale informative.