• a fost categoric liderul PNL, Ludovic Orban, ieri, cu ocazia unei vizite în judeţul nostru • în cadrul unui interviu acordat cotidianului “Obiectiv - Vocea Brăilei”, acesta a vorbit despre priorităţile PNL privind infrastructura din România, făcând referire la zona Brăila-Galaţi, despre susţinerea liberalilor brăileni în demersurile de pe plan local, dar şi despre o strategie economică viitoare • nu a ezitat însă şi să critice dur guvernarea PSD
Ludovic Orban (54 de ani) este al optulea preşedinte post-decembrist al Partidului Naţional Liberal, după ce a fost ales pe funcţie cu majoritate de voturi în cadrul Congresului Naţional al partidului din luna iunie. Acesta a devenit membru PNL în 1992 şi a activat timp de 15 ani în administraţia locală, fiind consilier local în Bucureşti (sectoarele 1 şi 3), dar şi viceprimar al capitalei. În 2000 - 2010, Orban a fost preşedintele PNL Bucureşti. De asemenea, trebuie precizat că a fost numit ministru al Transporturilor în Guvernul Călin Popescu Tăriceanu, în 2007, după ce PDL a fost eliminat de la guvernare. Orban este deputat la al treilea mandat şi a fost unul dintre cei care s-au opus formării Uniunii Social Liberale (PSD - PNL - PC).
Aflat într-un turneu la nivel naţional, Ludovic Orban a ajuns şi la Brăila, unde s-a întâlnit cu membrii de partid din judeţ. Acesta a zăbovit o zi în oraşul nostru şi a asistat la evenimentele organizate de Ziua Marinei. Ieri, liderul PNL de la nivel naţional a fost de acord să stea de vorbă cu redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” şi să le răspundă la câteva întrebări. Cu această ocazie, PNL-istul a criticat guvernarea PSD, a vorbit despre alternativa pe care o oferă partidul său, dar şi despre aşteptările sale faţă de organizaţia liberalilor brăileni.
- Vor avea brăilenii de suferit pe viitor pentru că organizaţia judeţeană a PNL Brăila a sprijinit candidatura lui Cristian Buşoi la Congresul Naţional al partidului din luna iunie şi nu pe cea a dumneavoastră? Dar liberalilor, le purtaţi ranchiună?
- Sub nicio formă! Nu există delict de opinie în Partidul Naţional Liberal, sau cel puţin în Partidul Naţional Liberal condus de mine. Şi, de altfel, în întreaga organizaţie. Sunt foarte mulţi colegi liberali din Brăila care au votat cu mine şi care m-au susţinut în campanie. E dreptul fiecărui membru să aibă propria opţiune. Pe mine mă interesează activitatea unei organizaţii, măsura în care pune în practică obiectivele stabilite la nivel naţional şi la nivel judeţean, măsura în care se luptă cu partidul de guvernământ, măsura în care iniţiază proiecte cu impact favorabil asupra locuitorilor din fiecare judeţ.
“Nu s-au angajat să facă nici măcar un kilometru de autostradă”
- În calitate de fost ministru al Transporturilor, vă asumaţi răspunderea alături de ceilalţi ex-miniştri de resort, cu privire la starea jalnică în care se prezintă infrastructura rutieră, astăzi, în România?
- Nu!
- Dar există măcar o strategie a PNL, dacă veţi ajunge la putere, cu privire la rezolvarea problemelor legate de infrastructură? Aveţi un astfel de plan?
- Bineînţeles că există un plan. Există şi capacitatea de a pune în practică planul respectiv. Cei de la PSD nici măcar nu îşi asumă un plan. Nu s-au angajat să facă nici măcar un kilometru de autostradă. Din Master Planul care a fost adoptat, pentru a putea obţine finanţările de la Bruxelles, nu se mişcă nimic.
- Ne-aţi putea spune, concret, ce aţi putea face pentru a remedia această situaţie?
- De exemplu, pentru Galaţi - Brăila, sunt cel puţin două proiecte foarte importante. Drumul Expres, care să lege aria metropolitană Galaţi - Brăila de coridorul 4 paneuropean de autostradă. Adică drumul expres Galaţi - Brăila - Drajna, sigur şi cu un pod peste calea ferată de la Drajna unde e un punct de blocaj extrem de serios. Al doilea proiect important este podul peste Dunăre. Aici eu am fost extrem de receptiv. De exemplu, la studiul de fezabilitate pentru pod - care era la Ministerul Transporturilor, când mi-a fost solicitată de Consiliul Judeţean Brăila şi Consiliul Judeţean Tulcea asocierea, pentru că, practic, un picior al podului este la Brăila şi unul la Tulcea -, imediat le-am transferat, gratuit, toată documentaţia tehnico-economică. Faptul că nu s-a realizat deja nu a mai fost răspunderea mea. Deci acestea sunt două proiecte extrem de importante. Dar mai este un proiect care este important, de fapt, pentru toate judeţele dunărene, şi pe care eu l-am pornit, dar din păcate după ce am plecat de la minister nimeni n-a mai mişcat un deget - proiectul de asigurare a navigabilităţii Dunării. Pentru că noi nu îndeplinim standardele de navigabilitate care sunt, hai să spun, condiţii pentru repornirea traficului pe Dunăre la paramentri reali, la potenţialul real. Pentru că pe zona de navigabilitate trebuie să ai şenalul navigabil de peste 100 m lăţime şi adâncime la cel mai mic debit de - 2,5. Or aici sunt necesare lucrări. Şi ar exista finanţare prin fonduri nerambursabile, bani care nu au fost folosiţi de guvernele care au venit după 2008, din păcate. Iar aici, toate aceste trei obiective sunt prinse în programul de guvernare când vom ajunge la putere.
“Ne opunem la toate prostiile pe care le inventează actualul partid de guvernământ”
- Există o impredictibilitate în momentul de faţă, în special în mediul de afaceri, vizavi de măsurile fiscale prezentate de PSD. Sunt anunţate taxe, apoi se renunţă la ele. Ca partid de dreapta, PNL ce pregăteşte pentru clasa antreprenorilor, există un plan pentru clasa de mijloc?
- Deocamdată ne opunem la toate prostiile pe care le inventează actualul partid de guvernământ. Şi văd că nu mai încetează să vină cu tot felul de propuneri şi proiecte care afectează negativ mediul de afaceri şi perspectivele de dezvoltare ale Românei, că despre asta e vorba. După ce au introdus în programul de guvernare impozitul pe cifra de afaceri, taxa de solidaritate, impozitul pe gospodării - la care se pare că totuşi vor să renunţe -, naţionalizarea pilonului doi de pensii, tot mai procură bani prin tot felul de măsuri împotriva mediului de afaceri. Mă refer la ordonaţa 4 cu suprataxarea firmelor pentru angajaţii care lucrează cu contracte part time sau în acord. La ora actuală aşteptăm avocatul poporului să sesizeze Curtea ca urmare a demersului făcut de noi. Pregătesc creşterea accizelor la combustibil, care va avea un efect devastator în economie, creşterea preţurilor la nivelul tuturor produselor şi serviciilor care sunt furnizate către populaţie. Contul special TVA care iarăşi reprezintă o mână băgată în buzunarul intreprinzătorilor şi care vor afecta extrem de negativ. Avem de luptat pe toate fronturile cu actualul Guvern, care vine şi inventează tot felul de aberaţii fiscal - bugetare, numai pentru a cârpi bugetul care nu poate să facă faţă cheltuielilor aberante pe care ei le-au făcut. Iar în ceea ce ne priveşte pe noi, orice guvernare liberală trebuie să asigure stabilitatea fiscală. Introduci pachetul de măsuri care îţi stabileşte fiscalitatea şi patru ani de zile păstrezi aceeaşi fiscalitate. În ceea ce ne priveşte pe noi, mai trebuie redus TVA-ul un pic şi, de asemenea, trebuie redus costul forţei de muncă. Reducerea contribuţiei cu patru - cinci puncte procentual. Astea sunt măsurile. În rest, trebuie asigurată o stabilitate fiscală, astfel încât, orice om de afaceri şi orice cetăţean să poată să îşi planifice proiectele.
“Dacă cei de la PSD nu susţin demersul nostru, înseamnă că susţin mai degrabă interesele Galaţiului”
- Liberalii au început să facă o opoziţie constructivă în ultima vreme la Brăila, în sensul că vin cu propuneri şi alternative de rezolvare a unor probleme pe care PSD le-a pus cumva în aşteptare în ultimii ani. Ce opinie aveţi despre această strategie, sprijiniţi o astfel de abordare?
- Opoziţie constructivă... Avem propunerile noastre şi e normal şi firesc să avem propunerile noastre. Cunosc proiectul de hotărâre de readucere în proprietatea judeţului a celor 900 şi ceva de hectare de teren care au fost transferate în perioada Guvernului Năstase către Primăria Galaţi. Mi se pare anormal să existe o a doua insulă a Galaţiului în judeţul Brăila! Nu mai au niciun fel de temei. Scopul pentru care a fost transferat terenul respectiv nu a fost îndeplinit şi trebuie să revină. Dacă cei de la PSD nu susţin demersul nostru, înseamnă că susţin mai degrabă interesele Galaţiului decât cele ale Brăilei. Mai ştiu că la municipiu există un proiect de readucere a taxei de salubritate la nivelul anterior, ca urmare a adoptării ordonanţei de urgenţă care a scutit plata taxelor suplimetare. Or, am înţeles că primarul nu vrea să revină la vechea formă a taxei şi că vrea să ia bani în continuare de la populaţie. Iar calitatea serviciului de salubritate se vede cu ochiul liber mergând prin Brăila. Nu se ridică gunoiul la termen, este mizerie pe stradă. Adică să iei şi banii oamenilor şi nici să nu asiguri un serviciu de salubritate la standarde europene este un lucru extrem de grav. Plus că se vede lipsa oricărui proiect de dezvoltare în ceea ce priveşte Brăila.
- Consideraţi că liberalii pot face ceva concret din postura actuală, aţi discutat cu cei de aici, aveţi anumite aşteptări?
- Noi încercăm să iniţiem orice proiect pe care îl considerăm benefic pentru comunitate. Iar în ceea ce ne priveşte de la nivel naţional, normal că sprijinim toate demersurile şi toate proiectele cu impact favorabil ale PNL Brăila.
Sfat pentru brăileni: «Nu mai votaţi PSD dacă premierul nu realizează proiectele necesare judeţului!»
După interviul acordat cotidianului nostru, Ludovic Orban a susţinut şi o conferinţă de presă, însoţit de preşedintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, ocazie cu care a adus o serie de critici guvernării PSD-iste şi premierului Mihai Tudose. Acesta a ţinut să puncteze că, în opinia sa, până să ajungă prim-ministru, Tudose nu s-a remarcat cu absolut nimic la Bucureşti, părere pe care de altfel şi-o menţine atunci când vine vorba şi de Ion Rotaru, preşedintele PSD Brăila. Cu această ocazie, Orban a atras din nou atenţia asupra celor trei mari proiecte de infrastructură necesare judeţului nostru: drumul expres Brăila-Galaţi-Drajna, podul peste Dunăre şi asigurarea navigabilităţii pe Dunăre, venind totodată cu un sfat pentru brăileni.
“Aveţi premierul din Brăila, ca să zic aşa. Pentru dezvoltarea Brăilei sunt necesare aceste trei proiecte de infrastructură mare, care să creeze oportunităţi de dezvoltare. Rugămintea mea către brăileni este simplă: dacă aceste trei proiecte nu se realizează nici măcar atunci când premierul provine din Brăila, să nu mai voteze niciodată cu PSD!”, a declarat Orban.
Liderul liberal a vorbit, printre altele, şi despre mizeria pe care a remarcat-o în oraş, cu ocazia scurtei sale vizite aici, criticându-l dur pe primarul Marian Dragomir. Acesta a afirmat că a simţit “un miros acru pe stradă”, în urma maşinilor de gunoi, lucru pe care l-a catalogat drept inadmisibil, în special având în vedere taxa mult prea mare pe care o plătesc brăilenii pentru serviciul de salubritate.
Tot cu această ocazie, Orban a ţinut să le transmită un mesaj clar şi liberalilor brăileni privind modul de abordare pe care îl aşteaptă în “lupta” cu PSD. “Organizaţia PNL Brăila a început să se mişte. Sunt mulţumit, să spun aşa, de activitate, dar asta nu înseamnă că trebuie să se culce pe o ureche. Dimpotrivă, trebuie să intensifice. Însă mă interesează să aibă o relaţie mult mai apropiată cu cetăţeanul. Vreau ca preşedinţia partidului, consilierii judeţeni, locali, să fie într-un permanent contact cu cetăţenii, să fie activi civic, să rezolve problemele oamenilor. Să preia probleme care există şi să le transforme în iniţiative la nivel local, judeţean, dar şi la nivel parlamentar. De asemenea, vreau o opoziţie la baionetă faţă de PSD. Reală, puternică, hotărâtă! Şi în mod evident, vreau o dezvoltare în plan organizatoric şi o îmbunătăţire a comunicării”, a conchis Orban.