Mergi la conţinutul principal

“Peștii” lui Buricea. 66 de ani închisoare pentru proxenetism

* magistrații Tribunalului Brăila au dat sentința pentru cei 16 inculpați, membri ai grupării “Buricea” din Brăilița, acuzați de infracțiunea de proxenetism, sub protecția finului lui Marian Buricea * inculpatul Tudorache Mihai, finul interlopului care coordona întreaga afacere de proxenetism, a primit cea mai mare pedeapsă, de 11 ani și 4 luni închisoare * alți doi inculpați au primit pedepse de 9,4 ani închisoare și 6,6 ani închisoare, însă alții au scăpat cu pedepse mai ușoare, între între 5 și 1,6 ani închisoare, unii cu suspendare * cei 16 inculpați trimiși în judecată de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism au adunat în total 66 de ani de închisoare * sentințele nu sunt definitive

 

Condamnări în megadosarul proxeneților din clanul Buricea, care s-au căpătuit pe spinarea prostituatelor. Magistrații Tribunalului Brăila au dat sentința pentru cei 16 inculpați, membri ai grupării “Buricea” din Brăilița, acuzați de infracțiunea de proxenetism, sub protecția finului lui Marian Buricea. Inculpatul Tudorache Mihai, zis “Iță”, finul interlopului care coordona întreaga afacere de proxenetism, a primit cea mai mare pedeapsă, de peste 11 ani închisoare. Alții au scăpat însă cu pedepse mai ușoare, chiar cu suspendare. Sentința nu este definitivă.

Cei 16 inculpați trimiși în judecată de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, asta după perchezițiile de amploare din octombrie 2017, au adunat în total 66 de ani de închisoare.

După cum se arată în soluția postată pe site-ul instanței, din data de 12 aprilie, personajul principal din lista proxeneților, finul lui Buricea, respectiv inculpatul Tudorache Mihai, a fost condamnat la o pedeapsă de 5 ani închisoare pentru constituirea unui grup infracțional organizat, în perioada 2012-2015, plus 8 ani închisoare pentru proxenetism în formă continuată, perioada 2008 – 2016, o pedeapsă de 5 ani închisoare pentru șantaj, perioada iulie – august 2014. S-a dispus contopirea pedepselor principale, inculpatul Tudorache Mihai urmând să execute pedeapsa cea mai grea de 8 ani închisoare la care se va adăuga un spor de pedeapsă de 3 ani și 4 luni, în total va executa 11 ani și 4 luni închisoare.

La rândul său, inculpatul Stoinescu Robert Florentin a fost condamnat la 3 ani închisoare pentru constituirea unui grup infracțional organizat, faptă din 2012-2015, plus o pedeapsă de 6 ani închisoare pentru comiterea infracțiunii de proxenetism, perioada 2008 – 2016, pedeapsa de 4 ani închisoare pentru trafic de persoane, perioada 2014 – februarie 2015, plus 3 ani închisoare pentru complicitate la comiterea infracțiunii de șantaj, faptă din 2014. “Dispune contopirea pedepselor principale, inculpatul având de executat o pedeapsă rezultantă de 9 ani și 4 luni închisoare”, se arată în soluția Tribunalului Brăila.

Inculpatul Matei Valentin a primit 1 an și 6 luni închisoare pentru constituirea unui grup infracțional organizat, faptă din perioada 2012-2015, plus pedeapsa de 6 ani închisoare pentru proxenetism în formă continuată, faptă 2010 - 2017. Inculpatul va executa pedeapsa cea mai grea de 6 ani închisoare, plus spor de 6 luni, în regim de detenție.

Un alt inculpat din gruparea de proxeneți,  Bogdan Costel-Cristian, a fost condamnat la 5 ani închisoare pentru proxenetism în formă continuată, faptă săvârșită în perioada 2010 - 2017, plus 6 luni închisoare pentru deținere de droguri de risc pentru consum propriu. Inculpatul va executa pedeapsa cea mai grea de 5 ani închisoare, plus un spor de 2 luni.

Inculpatul Moldoveanu Marius-Alin a primit pedeapsa totală de 5 ani și 6 luni închsioare pentru infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat și proxenetism, fapte din perioada 2012-2016.

La închisoare a fost trimis și inculpatul Moldoveanu Ștefăniță Cristian, pentru fapte comise în perioada 2012-2015, el având pedepsa rezultantă de 4 ani închisoare, cu efectuare în regim de detenție.

Instanța l-a condamnat și pe inculpatul Sava Valentin la o pedeapsă principală de 2 ani și 6 luni închisoare pentru sprijinire constituire grup infracțional organizat, perioada martie 2013-2015, plus 3 ani și 6 luni ani închisoare pentru proxenetism, perioada 2008 –2017. Inculpatul va executa pedeapsa cea mai grea, plus spor de 10 luni, în total 4 ani și 4 luni închisoare.

 

Proxeneți condamnați la închisoare cu suspendare

În soluția dispusă la Tribunalul Brăila, se arată pedepsele și pentru ceilalți inculpați din acest dosar complex, adică cei care au scăpat mai ușor. Instanța l-a condamnat pe inculpatul Antohi Mădălin la o pedeapsă rezultantă de 

de 3 ani închisoare, cu suspendarea executării, pentru infracțiunile de proxenetism în formă continuată și spălare de bani, fapte săvârșite în perioada 2010 - 2015. Inculpatul Bogdan Laurențiu-Cătălin a primit o pedeapsă de 2 ani și 6 luni închisoare pentru complicitate la comiterea infracțiunii de proxenetism în formă continuată, cu suspendare sub supraveghere

Inculpatul Constantinescu Ionel - Nicolae are pedeapsa de 1 an și 6 luni închisoare pentru proxenetism în formă continuată, faptă săvârșită în perioada 2008 - 2013, tot cu suspendare.

Instanța l-a condamnat și pe inculpatul Gutui Raimond Angheluț la pedeapsa de 1 an și 6 luni închisoare pentru proxenetism în formă continuată, faptă din perioada 2013 – august 2015, cu suspendare, în timp ce inculpatul Iarca Florin a primit 1.800 lei amendă penală , pentru deținere de droguri de risc, faptă din octombrie 2017.

Inculpata Salveț Ramona-Constanța a primit o pedeapsă principală de 2 ani și 6 luni închisoare pentru proxenetism în formă continuată, cu suspendarea executării. Inculpatul Streche Erol Cosmin are o pedeapsă de 3 ani închisoare pentru proxenetism în formă continuată, în perioada 2012 – 2015, cu suspendarea executării.

La rândul său, inculpata Tudorache Mihaela, soția liderului grupării de proxeneți, are o pedeapsă de 2 ani și 6 luni închisoare pentru complicitate la comiterea infracțiunii de proxenetism, perioada 2012-2015. Și în cazul său s-a dispus suspendarea executării pedepsei. Inculpatul Vlad Cosmin-Dumitrel a primit pedeapsa rezultantă de 3 ani închisoare, cu suspendare sub supraveghere, pentru aderare la grup infracțional și proxenetism.

S-a dispus confiscarea unor importante sume de bani de la inculpați, iar instanța a menținut sechestrul impus de procurori DIICOT pe bunurile inculpaților, după cum se arată în soluția postată pe site. Este vorba despre zeci de mii de lei, euro și USD, bani obținuți din comiterea infracțiunii de proxenetism.

De exemplu, de la inculpatul Tudorache Mihai s-a confiscat suma de 16.492 euro; de la inculpatul Vlad Cosmin Dumitrel suma de 11.767 lei, suma de 11.858 euro și suma de 1.106 USD. S-a dispus confiscarea de la inculpatul Antohi Mădălin a sumei de 182.400 euro, de la inculpatul Bogdan Costel Cristian suma de 93.700 euro, de la inculpatul Constantinescu Ionel suma de 25.500 euro, de la inculpatul Gutui Raimond Angheluț suma de 5.791,06 lei și suma de 6.777 euro. Iar lista continuă.

Sentința aplicată la Tribunalul Brăila nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

 

Afaceri bănoase cu prostituate

În ziua de 25 octombrie 2017, procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Brăila, împreună cu ofițeri de poliție judiciară, au efectuat, concomitent, nu mai puțin de 34 percheziții domiciliare în municipiul Brăila, precum și în județele Galați și Dâmbovița și în localitatea Karlsruhe din Germania, pentru destructurarea grupului infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane, proxenetism și spălare de bani. Potrivit comunicatului remis la acea dată de structura centrală DIICOT, gruparea de proxeneți era coordonată de un nucleu constituit pe raza municipiului Brăila, al cărui activitate infracțională se consuma în mai multe state ale Uniunii Europene.

Imediat după perchezițiile de amploare (efectuate inclusiv la domiciliile lui “Ițăși  Marian Buricea) - la care au participat polițiști și forțe de ordine din mai multe județe - au fost reținute șase persoane care au fost ulterior prezentate instanței de judecată, cu propunere de arestare. Era vorba de Mihai Tudorache zis “Iță”, Marius Alin Moldoveanu, Robert Florentin Stoinescu, Cosmin Dumitrel Vlad, Valentin Sava și Ștefăniță Cristian Moldoveanu. Doi dintre aceștia au fost arestați preventiv, pentru ceilalți patru fiind dispusă măsura controlului judiciar. La trimiterea în judecată a inculpaților, în 2018, Stoinescu și Tudorache se aflau în arest la domiciliu, iar alți 11 inculpați erau sub control judiciar.

În urma perchezițiilor, în octombrie 2017, au fost ridicate în vederea confiscării sute de mii de euro, de asemenea importante sume în dolari și lei, mai multe autoturisme de lux, șalupe, bijuterii din aur, telefoane mobile de ultimă generație, laptopuri, 18 ceasuri de lux și multe alte bunuri de valoare. Într-un singur caz, au fost găsite două bancnote cu aceeași serie, droguri de risc, precum și arme neletale deținute ilegal. Pe parcursul cercetărilor, procurorii DIICOT au pus sechestru pe bunurile mobile și imobile aparținând inculpaților (conturi bancare, autoturisme, terenuri).

Procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Brăila au trimis în judecată a 16 inculpați, în 2018, acuzați că s-au îmbogățit de pe urma unor tinere trimise peste hotare, să își vândă trupul. În lista acuzaților sunt toți cei menționați anterior și care sunt prezentați pe site-ul instanței, ei fiind acuzați de infracțiunile de constituirea unui grup infracțional organizat, proxentism, spălare de bani (Antohi), trafic de persoane (Stoinescu), șantaj (Tudorache, Stoinescu) și deținere de droguri de risc pentru consum propriu (Costel Bogdan și Florin Iarca).

Potrivit anchetatorilor, gruparea infracțională era coordonată de brăileanul Tudorache Mihai, protejat de nașul Marian Buricea. Proxeneții s-au folosit de naivitatea mai multor tinere, care proveneau din familii sărace și dezorganizate. Fetele erau trimise “la produs” în Austria, Elveția, Germania, Belgia, Italia și Spania. Pentru că “afacerea” era una prosperă, în 2013, au mai aderat și alți proxeneți la grupul infracțional. Unele tinere își dădeau acordul pentru a practica prostituția, altele erau constrânse ori induse în eroare, până când proxeneții reușeau să le introducă în rețeaua creată. Așa cum precizează și anchetatorii, câteva fete erau amenințate, șantajate, până când cedau și “acceptau” să se prostitueze. Banii obținuți din “munca” fetelor erau folosiți, în cea mai mare parte, de traficanți.

Rețeaua a fost pusă pe picioare, încă din vara anului 2012, după cum au stabilit procurorii DIICOT, de către Mihai Tudorache zis “Iță”, în calitate de lider, împreună cu Robert Florentin Stoinescu, Valentin Matei și frații Marius Alin Moldoveanu și Ștefăniță Cristian Moldoveanu. Grupul s-a specializat în obținerea de foloase patrimoniale din exploatarea sexuală a mai multor tinere. Un an mai târziu, la grupul proxeneților lui “Iță” au mai aderat și Cosmin Dumitrel Vlad și Valentin Sava.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro