Colegiul Tehnic “Panait Istrati” din Brăila are în prezent cele mai bune parteneriate cu operatorii economici locali din domeniul Mecanică şi oferă cele mai atractive calificări în acest domeniu, iar statistice arată că peste 70% din absolvenţii şcolilor profesionale se angajează chiar în primele luni de la terminarea cursurilor.
Toată lumea ştie că meseria de mecanic auto este una căutată şi bănoasă, obţinerea unui permis auto categoria B făcând-o şi mai atractivă în ochii elevilor. Puţini ştiu, însă, că un tinichigiu auto are mai multe lucrări decât un mecanic, ele sunt mai uşor de executat, permisul auto categoria B este gratuit, iar angajatori precum APAN, Service Automobile Brăila, Big Racing, dar şi alte service-uri mai mici, nou înfiinţate, caută astfel de meseriaşi. De asemenea, dacă vrei să deschizi un service undeva într-o comună, dotarea necesară este mai ieftină şi mai uşor de procurat.
Cunoscut de mai bine de 40 de ani ca unitate reprezentativă în domeniul auto şi al transporturilor, Colegiul Tehnic “Panait Istrati” propune astăzi tinerilor absolvenţi de gimnaziu, pe lângă specializările tradiţionale - mecanic auto, tinichigiu auto, tehnician în transporturi şi tehnician electrician electronist auto - şi calificări noi, căutate atât în ţară cât şi în străinătate.
Astfel, meseria de marinar, una dintre cele mai frumoase şi bine plătite din întreaga lume, poate fi deprinsă de elevi făcând practică pe nava Borcea, prima navă realizată de inginerii români, navă cu abur şi zbaturi, construită între anii 1911 şi 1914 la Şantierul Naval din Turnu Severin şi care a fost, pe rând, iaht al regelui Ferdinand, navă de transmisiuni în război şi navă de pasageri.
În parteneriat cu Şantierul Naval Vard Brăila şi Dunav, elevii se pot califica în meseria de sudor sau cea de lăcătuş construcţii metalice. În funcţie de prezenţă şi de rezultatele şcolare, elevii pot primi, pe lângă bursa profesională de 200 de lei şi o bursă suplimentară cuprinsă între 250 şi 350 de lei. Angajarea tinerilor la sfârşitul şcolii este garantată atât prin contractele avantajoase financiar, pe care Şantierul Naval Brăila le oferă, cât şi prin specificul celor două calificări, care oferă absolvenţilor posibilitatea de a lucra în domeniul naval sau în cel al construcţiilor oriunde în Europa sau, de ce nu, America.
Tot cu bursă suplimentară, dar şi contract ferm de angajare la sfârşitul celor trei ani de şcoală profesională, Pronif Industry califică împreună cu Colegiul Tehnic “Panait Istrati”- singurul liceu din Brăila care are învăţământ dual începând cu anul şcolar trecut - elevi în meseria de strungar.
Părinţii elevilor care au terminat deja în iulie 2018 anul I de calificare au semnat la începutul şcolarizării un contract de pregătire cu firma. Astfel, elevii au beneficiat de rechizite la începutul anului şcolar, de o masă caldă în perioada practicii prin servicii de catering, de asigurare de sănătate şi echipament de protecţie, toate gratuite, dar şi de o dublare a bursei profesionale, aşa încât au primit 400 lei lunar pe durata celor 10 luni de şcoală. În cei doi ani care urmează, vor primi încă 100 lei lunar, pentru fiecare an de pregătire, vor putea lucra în vacanţe, dacă doresc, după împlinirea vârstei de 16 ani, cu contract de ucenicie şi vor fi angajaţi, imediat după absolvire, cu contract de muncă pe o perioadă nedeterminată.
Colegiul Tehnic “Panait Istrati” din Brăila - şcoală care pune accent pe pregătirea practică a absolvenţilor săi - are încheiate , în anul şcolar 2018 - 2019, parteneriate cu 14 operatori economici pentru calificări solicitate de aceştia, oferă un număr de total 225 de locuri şi aşteaptă elevi care vor să înveţe o calificare ce le va aduce un viitor sigur pe piaţa muncii.
Înscrierile au loc în perioada 31 august – 7 septembrie 2018 la sediul din Str. Plantelor, Nr. 13 -15.