Mergi la conţinutul principal

“Până la apariţia medicamentelor de sinteză, bolile umane se tratau în principal cu plante medicinale”

• interviu cu farmacistul Ion Bobaru

 

Farmacistul Ion Bobaru este cunoscut şi recunoscut în întreaga ţară ca fiind ultimul spiţer din Brăila care prepară cu mâna lui leacuri unicat de pe vremea bunicilor. Din banii familiei, a reuşit să salveze de la pieire o clădire de patrimoniu şi să o transforme într-o adevărată bijuterie, în care păstrează mobilierul, recipienţii şi instrumentarul vechi de peste un secol, de pe vremea lui Faltis. Cea mai veche reţetă care se prepară în farmacie este a unor bomboane de supt recomandate în bolile gurii şi a faringelui. Aceste bomboane de supt, numite trochişti sau cofeturi, sunt menţionate în Farmacopeea Română ediţia din 1862, scrisă de un alt farmacist brăilean celebru, Constantin C. Hepites,  farmacopee care a fost aprobată de domnitorul Alexandru Ioan Cuza.

 

-Domnule farmacist, într-o vreme când lanţurile farmaceutice se extind, iar farmaciile  răsar precum ciupercile după ploaie, dumneavoastră preparaţi medicamente după reţete de sute de ani. De cât timp faceţi acest lucru?

-Poate vă surprinde, dar nu simt presiunea lanţurilor de farmacii. Ele au apărut în peisajul farmaceutic ca simpli distribuitori şi eliberatori  de medicamente de vreo 25 de ani. Farmacia Faltis este pe piaţa farmaceutică din România de aproape 125 de ani. Farmacia s-a remarcat în această perioadă ca preparator de medicamente. Eu sunt farmacist de 45 de ani. Am fost şi sunt fascinat de prepararea medicamentelor în farmacie 

 

-Aţi reuşit să salvaţi de la pieire o clădire de patrimoniu şi să o transformaţi într-o adevărată bijuterie. Cum a fost începutul activităţii dumneavoastră ca farmacist, la Brăila?

-Da, clădirea unde la parter este farmacia Faltis este clădire de patrimoniu care la un moment dat arăta ca o ruină în urma unui bombardament. Brăilenii mai în vârstă îşi amintesc cum arăta farmacia înainte de restaurare. Restaurarea a fost suportată integral de familia mea. Activitatea mea ca farmacist la Brăila are două  faze. La început a fost entuziasmul şi dorinţa de afirmare.  A urmat apoi acumularea experienţei. Amândouă  faze mi-au fost folositoare în viaţă.

 

- Sunteţi proprietar al celei mai vechi farmacii din oraş şi aţi lansat la Brăila  ideea primei farmacii de familie din România, moştenind tradiţia înaintaşului Ion FALTIS. Ce înseamnă acest lucru?

-Ideea unei farmacii de familie după modelul medicului de familie concepută de mine se baza exclusiv pe criterii profesionale şi de competenţă. Farmacia se dorea un loc de sfătuire, de confidenţialitate. Brăilenii din toate cartierele oraşului ajungeau la farmacia lui Faltis la începutul secolului trecut nu că avea preţurile cele mai mici la medicamente, ci pentru că era cel mai bun farmacist.

 Astăzi, farmaciile îşi fidelizează bolnavii după criterii pur comerciale, atrăgând omul suferind cu cardul şi unele discounturi financiare, practici pe care le folosesc toate entităţile din comerţ.

Spre bucuria mea, avem bolnavii noştri, care vin la noi pentru preparatele produse în farmacie, pe care nu le găsesc la alte farmacii. Preparatele noastre farmaceutice sunt distribuite în toată ţara prin Fan Courier sau Poşta Română.

 

-În Farmacia Faltis, care este un adevărat monument istoric, păstraţi mobilierul, recipienţii şi instrumentarul vechi de peste un secol. Dar, mai păstraţi în perfectă stare de funcţionare maşina de pastilat Eureka, iar în vitrine aveţi toate ediţiile Farmacopeei Române. Ne puteţi oferi câteva amănunte despre aceste valori inestimabile?

-Ca să poţi să faci ceva de calitate ai nevoie de dotare, dar şi de  surse de informare.

Dotare înseamnă  mobilier, ustensile, recipiente de păstrare, instrumentar farmaceutic, aparatura specifică farmaciei.

Sursa de informare  înseamnă cărţi, farmacopei, codexuri, formulare, îndreptare farmaceutice, manuale de tehnologie farmaceutică. Faltis le-a avut pe toate în farmacia lui.  Pe vremea lui nu exista internetul şi google pentru documentare. Ele sunt acum piese de muzeu. Pentru păstrarea şi conservarea lor am primit în urmă cu 6 ani, în 2014, o Diplomă de onoare acordată de Ministerul Culturii din România, Direcţia pentru Cultura Brăila, în cadrul Galei Premiilor Culturale Brăilene,  ediţia a III-a.

 

-Aţi transformat farmacia într-un muzeu viu, unde preparaţi pilule, creme, unguente, poţiuni şi alte leacuri după reţete foarte vechi. De când datează cele mai vechi reţete şi în ce tratamente se administrează?

-Preparăm  orice în farmacie, mai puţin soluţii injectabile şi perfuzabile.

Laboratorul farmaciei are în dotare  aparatura de ultima generaţie: uscătoare electrice pentru plante medicinale Hestya, unguator Gako pentru prepararea cremelor, percolatoareTimatic pentru obţinerea de tincturi, rotoevaporator Ika pentru obţinerea de extracte pentru crème cosmetice, aparat Erweka pentru turnat supozitoare şi ovule gelulier Zuma pentru umplut capsule gelatinoase.

Cea mai veche reţetă care se prepară în farmacie este a unor bomboane de supt recomandate în bolile gurii şi a faringelui. Aceste bomboane de supt, numite trochişti sau cofeturi, sunt menţionate în Farmacopeea Română ediţia din 1862, scrisă de un alt farmacist brăilean celebru, Constantin C. Hepites,  farmacopee care a fost aprobată de domnitorul Alexandru Ioan Cuza.

 

Farmacia Faltis procesează în jur de 40 de plante medicinale

 

-Vă axaţi produsele pe preparate farmaceutice tradiţionale, pe care le obţineţi din plante medicinale. De unde le recoltaţi?

-În ultimul timp foarte multă lume caută produse şi preparate tradiţionale: îmbrăcăminte tradiţională, mâncare tradiţională, băuturi tradiţionale, ceramică tradiţională, obiceiuri tradiţionale.

Starea de boală se poate trata cu preparate farmaceutice tradiţionale  care se obţin din plante medicinale.

Până la apariţia medicamentelor de sinteză, bolile umane se tratau în principal cu plante medicinale din care se obţineau ceaiuri-(fierturi, opăreli), tincturi, vinuri, oţeturi, uleiuri, pulberi, alifii, trochişti. 

Farmacia Faltis procesează în jur de 40 de plante medicinale.

Noutatea absolută constă în faptul că o parte din plante le cultivăm, le recoltăm, le uscăm, le transformăm în medicamente pe care tot noi le vindem. Pe altele le culegem din flora spontană.

Avem un sistem integrat de preparare a unor produse de sănătate folosind ca materie primă plantele medicinale.

 

-Cunoaşteţi proprietăţile fiecărei plante. Pe multe le cultivaţi, le îngrijiţi, le recoltaţi şi le uscaţi personal, împreună cu familia sau angajaţii. Ce înseamnă acest lucru pentru dumneavoastră şi pentru fiul dumneavoastră, care este tot farmacist sau pentru nepoţi?

-Ca să faci un produs de sănătate din plante trebuie să ai un bagaj solid de cunoştinţe. Primele informaţii despre plante le-am căpătat într-un liceu agricol. Specializarea profesională mi-a dat-o facultatea de farmacie.  Experienţa am căpătat-o treptat, în 45 de ani de activitate. Ultimii 35 de ani i-am petrecut în  farmacia Faltis.

Calitatea unui produs finit depinde foarte  mult  de materia primă folosită. De aceea sunt preocupat să cultiv, să îngrijesc, să recoltez şi să usuc personal planta medicinală.

Liviu şi poate unul din nepoţii mei pot fi variante concrete de a continua ce am făcut eu la această farmacie.Timpul va decide.

 

-De când aveţi pasiunea aceasta pentru plante şi pentru farmacia tradiţională?

-O farmacie tradiţională adevărată este acea farmacie care produce şi desface preparate farmaceutice tradiţionale. Fitoterapia, care foloseşte plantele medicinale şi apiterapia, care foloseşte mierea şi produsele stupului sunt cele mai cunoscute metode de medicină complementară şi alternativă.

 Dubla specializare, ca agronom şi apoi farmacist, au contribuit la pasiunea mea pentru plante şi folosirea lor ca remedii terapeutice. 

 

-Aţi reuşit să formaţi şi “ucenici” în pasiunea dumneavoastră pentru farmacia tradiţională?

-Foarte greu se formează “ucenici” pentru o asemenea farmacie tradiţională. Trebuie pasiune, dorinţă şi ... sacrificii . Sunt în căutare de  asemenea oameni.

Fac practică  vara mulţi studenţi. Cei mai mulţi vin doar să vadă ce facem noi.

 

-Care sunt cele mai solicitate leacuri pe care le preparaţi?

-Preparăm produse farmaceutice din plante medicinale, după reţete vechi din farmacopei, formule magistrale prescrise de medici cu multă practică medicală. În baza noastră de date avem peste 300 de medici după care preparăm reţetele lor magistrale.

 

-Cum se desfăşoară o zi de lucru pentru Farmacistul ION BOBARU?

-Ziua de muncă în farmacie este una de 10 ore, de la 9 la19. În funcţie de necesităţi, pot fi în grădină cu plante medicinale sau la recoltat de plante din flora spontană. Supraveghez întreaga activitate tehnică şi asistenţa  managerială. Răspund cu foarte mare plăcere la cei care apelează la serviciile şi sfaturile mele farmaceutice. Nu mă simt în largul meu sâmbăta după- amiaza şi duminica, atunci când nu sunt în farmacie.

 

-Ce proiecte de viitor aveţi?

-Marile proiecte le-am realizat. Farmacia are un renume câştigat şi o stabilitate financiară care nu-mi creează insomnie. În rest, să fiu sănătos şi lucid.

 

-Vă mulţumesc pentru timpul acordat şi vă doresc sănătate şi putere de muncă!

   A consemnat Tudoriţa TARNIŢĂ

        

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro