• la dezbateri a fost prezent şi Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care a binecuvântat manifestarea şi a deschis prelegerea distinsului invitat • Mirel Bănică a prezentat elemente importante ale felului în care Ortodoxia Românească a traversat cei 30 de ani de la căderea comunismului
Sala “Melchisedec Ştefănescu” a Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie din cadrul Universităţii “Dunărea de Jos” Galaţi a fost luni, 9 martie 2020, gazda conferinţei “Dună 30 de ani: Ortodoxia şi societatea românească. Schimbare, adaptare, reformare”, susţinută de Mirel Bănică, reputat antropolog, sociolog şi cercetător la Institutul de Istorie a Religiilor din cadrul Academiei Române, originar din judeţul Brăila. Evenimentul a fost organizat de Centrul de Cercetare “Sfinţii Trei Ierarhi” al facultăţii sus-menţionate, cu sprijinul Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
“La dezbateri, a fost prezent şi Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care a binecuvântat manifestarea culturală şi a deschis prelegerea distinsului invitat (...). Mirel Bănică a adus în atenţia publicului elemente importante ale felului în care Ortodoxia Românească a traversat cei 30 de ani de la căderea comunismului, evidenţiind atât partea pozitivă a acestei perioade, cât şi procesul secularizării, cu implicaţiile sale în viaţa Bisericii şi a întregii societăţi româneşti”, a precizat părintele Rareş Bucur, din cadrul Eparhiei.
Potrivit sursei citate, cercetătorul de origine brăileană, autor al acestei analize, a evidenţiat într-o notă optimistă, plină de speranţă, lumină şi credinţă, capacitatea de adaptare a Bisericii la provocările şi schimbările viitoare. Conferinţa a fost urmărită cu mult interes de publicul prezent - oameni de cultură, cadre didactice, preoţi, studenţi şi masteranzi de la diverse specializări ai Universităţii “Dunărea de Jos”, seminarişti.
În cea de a doua parte a manifestării, ierarhul Dunării de Jos a prezentat aspecte esenţiale, întâlnite în viaţa de zi cu zi, cu pilde din Pateric - soluţii la problemele, nedumeririle şi frământările tinerilor şi adulţilor care se refugiază, tot mai mult, în mediul virtual şi în autoizolare.
“Seara s-a încheiat cu mulţumiri şi ropote de aplauze din partea auditorului pentru expunerea de excepţie, pregătită în mod special şi dedicată Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, pentru cei 30 de ani de prezenţă şi slujire în Eparhia Dunării de Jos”, a mai spus pr. Rareş Bucur.