• valoarea proiectului în cadrul căruia BNS a fost beneficiar, iar Sindicatul SANAB Brăila partener, a depăşit 1 milion euro • aproape 600 de persoane au obţinut calificări, în principal în meserii căutate în industria navală
La sfârşitul anului trecut, Sindicatul SANAB Brăila, care reprezintă interesele salariaţilor de pe platforma locală a şantierului naval, a fost gazda unui eveniment prilejuit de finalizarea unui proiect cu finanţare preponderent comunitară de circa 1 milion euro, în cadrul căruia SANAB a avut calitatea de partener. Mai precis, în perioada 6 iulie 2018 – 5 decembrie 2019, Blocul Naţional Sindical (BNS), ca beneficiar, a implementat în mai multe judeţe, inclusiv Brăila, proiectul “Ocupare sustenabilă în Regiunea Sud Est”, proiect finanţat de Fondul Social European prin Programului Operaţional Capital Uman 2014-2020. Astfel, au fost organizate 24 de cursuri de formare profesională, preponderent în meserii căutate în industria construcţiilor navale, precum cele de tubulator, lăcătuş mecanic şi sudor. Oferta a fost completată de calificări în meserii precum cea de frizer, decorator florar dar şi cea de salvamar, aşa cum au fost cerinţele din celelalte două judeţe participante, Tulcea şi Constanţa. Aşa cum a precizat preşedintele BNS, Dumitru Costin, prezent la Brăila la conferinţa organizată la finalul proiectului, numărul celor care s-au înscris la cursuri a fost mai mare decât cel prevăzut iniţial (592 persoane, comparativ cu grupul ţintă de 516 persoane). Dintre absolvenţii cursurilor de formare profesională, peste 200 s-au angajat deja, alte 62 de persoane fiind în curs de finalizare a programului de formare. De asemenea, sursa citată a punctat că cele mai multe persoane recrutate au fost din judeţul Constanţa – 323 cursanţi, urmat de Brăila – 148 persoane şi Tulcea – 121 persoane.
Obiectivul general al proiectului l-a constituit Creşterea nivelului de competenţe şi promovarea unei ocupări sustenabile pentru şomeri şi persoane inactive din regiunea Sud Est, facilitarea accesului la locuri de muncă în special pentru persoanele de etnie romă, persoane din mediul rural, persoane ocupate în agricultura de subzistenţă şi semi-subzistenţă, persoane vulnerabile sau şomeri pe termen lung, prin furnizarea de măsuri active personalizate pentru creşterea nivelului de competenţe şi prin recunoaşterea competenţelor dobândite informal.
Valoarea totală a proiectului a fost de aproape 5,54 milioane lei, din care puţin peste 4,7 milioane lei a fost contribuţia din Fondul Social European, iar diferenţa de 830.610 lei, din Bugetul Naţional.