Mergi la conţinutul principal

“Nunta la români”, un spectacol al tradiţiilor şi obiceiurilor străbune

• evenimentul a făcut parte din proiectul “Obiceiul pământului străbun”, iniţiat de Liceul Teoretic “Panait Cerna”

 

Liceul Teoretic “Panait Cerna” a iniţiat un frumos proiect judeţean numit “Obiceiul pământului străbun”, adresat atât elevilor, cât şi profesorilor. Pornind de la cuvintele poetului Lucian Blaga - “veşnicia s-a născut la sat”, proiectul a avut ca scop promovarea tradiţiilor şi obiceiurilor satului românesc. Astfel, în cadrul acestuia au fost organizate mai multe activităţi (concurs de eseuri şi prezentări Power Point, expoziţie şi concurs de desene), culminând săptămâna trecută cu spectacolul tematic “Nunta la români”, desfăşurat pe scena Teatrului “Maria Filotti”.

În cadrul evenimentului au fost prezentate principalele tradiţii şi obiceiuri străbune de nuntă, iniţiatorii proiectului - prof. Veronica Picuş, directorul Liceului Teoretic “Panait Cerna”, alături de profesorii coordonatori Adelina Gagu şi Nicoleta Bujor -, precum şi de elevii implicaţi dorind să aducă în faţa publicului cele mai importante şi mai frumoase momente ale nunţii româneşti tradiţionale.

Reprezentând unul dintre ritualurile de trecere, alături de botez şi înmormântare, nunta s‑a bucurat şi se bucură de o importanţă deosebită ca motiv literar, depăşindu‑le pe celelalte două ca popularitate şi ca semnificaţii. Nunta este un început, o promisiune a unei vieţi noi, dar şi un sfârşit, prin refacerea unei unităţi primordiale, prin revenirea la starea originară. Nunta este un moment de apogeu al vieţii omului, de aceea basmele şi scrierile romantice se încheie în acest punct de maximă împlinire.

“«Nunta la români» s-a vrut a fi răspunsul celor două doamne profesor, Adelina Gagu şi Nicoleta Bujor, al elevilor implicaţi şi al partenerilor care ne-au susţinut pentru cei care nu cu multă vreme în urmă s-au manifestat împotriva familiei tradiţionale. Proiectul a fost susţinut de doamna inspector de educaţie permanentă Aurelia Ion, care ne-a onorat cu prezenţa la spectacol. Aşadar, prin acest proiect dorim să redeşteptăm în rândul tinerilor dorinţa de cunoaştere şi cultivare a ataşamentului faţă de tradiţiile şi obiceiurile străbune”, ne-a declarat prof. Veronica Picuş, directorul Liceului Teoretic “Panait Cerna”.

Profesori coordonatori ai proiectului au fost: Veronica Picuş, Adelina Gagu, Nicolaeta Bujor şi Tatiana Costache.

Juriul concursului a fost format din: Veronica Picuş, Angelica Toncea, Carmen Dobre, Ecaterina David, Nicoleta Gurzu şi Enel Dumitraşcu.

Parteneri şi sponsori ai evenimentului “Nunta la români” au fost Teatrul “Maria Filotti”, Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Brăila, Carrefour, Palatul Copiilor, Ansamblul “Muguraşul”, Parohia “Sf. Antonie cel Mare”, Colegiul Naţional “Nicolae Bălcescu” şi Şcoala Gimnazială Bordei Verde.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro