Mergi la conţinutul principal
Răspuns oficial în cazul dispoziţiei ilegale de delegare de la Poliţia Transporturi

“Nu a fost vorba de răzbunare!”

• declară comisarul-şef Marcel Bărbulescu, şeful Poliţiei Transporturi Galaţi • Motivele care au stat la baza delegării dispuse sunt obiective, acestea  ţinând de necesitatea  ţinerii sub control  a situaţiei operative înregistrate la Postul de Poliţie T.F. Făurei”

 

Şeful Poliţiei Transporturi Galaţi, comisar-şef de poliţie Marcel Bărbulescu, are o primă reacţie după ce a semnat delegarea unui agent în timp ce acesta din urmă era cercetat disciplinar, iar legea interzice aşa ceva. Trebuie menţionat faptul că cms. şef Bărbulescu a răspuns solicitării redactorilor “Obiectiv - Vocea Brăilei” după 2 săptămâni de la primirea adresei şi după publicarea articolului “Dispoziţii ilegale la Poliţia Transporturi. Răzbunarea unor şefi”.

Astfel, în răspunsul primit de la Secţia Regională de Poliţie Transporturi Galaţi, şefii susţin că delegarea agentului Claudiu Tănase care a sesizat lipsa de personal de la Postul de Poliţie T.F. Făurei, în calitatea sa de lider de sindicat “Decus” Brăila, nu a fost făcută din răzbunare. “Motivele care au stat la baza delegării dispuse sunt obiective, acestea  ţinând de necesitatea  ţinerii sub control  a situaţiei operative înregistrate la Postul de Poliţie T.F. Făurei, prin prisma afluxului mare de trenuri şi călători ce tranzitează zilnic nodul de cale ferată menţionat. Astfel, măsura a fost dispusă în vederea asigurării unui serviciu poliţienesc de calitate, fără a neglija însă componenta de securitate personală a poliţiştilor ce efectuează serviciul la această subunitate, respectiv pentru a putea fi planificaţi câte doi poliţişti pe tură”, se arată în documentul primit de la SRPT Galaţi.

Despre dispoziţia de delegare, SRPT Galaţi a menţionat doar “Delegarea a fost dispusă începând cu data de 8.10.2018 şi cu aceeaşi dată a fost revocată”, fără a ne spune datele la care au fost semnate documentele. Potrivit documentelor existente pe internet, se vede clar că dispoziţia de delegare datează din data de 5 octombrie şi, într-adevăr, avea aplicabilitate din data de 8 octombrie. Însă nu există informaţii despre data la care a fost întocmit şi înregistrat actul de revocare.

Întrebaţi despre legalitatea/ilegalitatea dispoziţiei de delegare a unui agent care este cercetat disciplinar, fapt interzis de Legea 360/2002 privind Statutul Poliţiştilor, şeful Bărbulescu a menţionat că “Aspectele semnalate de către dumneavoastră, referitoare la art. 62 ind.6 alin.1 din legea 360/2002 fac deja obiectul unei verificări interne efectuate de specialişti din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române - Direcţia Control Intern”.

Reamintim că şeful Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Galaţi, cms. şef de poliţie Marcel Bărbulescu, a semnat o dispoziţie de delegare a unui agent brăilean, în timp ce acesta din urmă era cercetat disciplinar. Culmea, în dispoziţie este invocată exact Legea 360/2002 privind Statutul Poliţistului, cea care interzice delegarea, detaşarea, mutarea sau împuternicirea pe o altă funcţie atâta timp cât poliţistul respectiv este cercetat disciplinar. Agentul pe care Bărbulescu intenţiona să-l delege pentru 30 de zile la Făurei este Claudiu Tănase, iar cercetarea a pornit de la o gafă a Poliţiei Locale Brăila. Concret, un poliţist local l-a amendat pe tatăl lui Tănase, în februarie 2018, deşi bărbatul era mort de 7 ani. Cazul a fost făcut public de Claudiu pe Facebook, însoţit de următoarea descriere “Cât de incult poţi să fii...de fapt numai unii din Poliţia Locală Brăila pot face aşa ceva...să dai o amendă unei persoane decedate de aproape 7 ani fără să faci un minim de verificări??? (...) Dă-ţi demisia băiatule, că iei o căruţă de bani degeaba”. Poliţia Locală şi-a recunoscut, la acea dată, eroarea. Însă şefii lui Tănase au considerat că subalternul lor trebuie cercetat disciplinar pentru postarea de pe reţeaua de socializare. Ceva timp mai târziu, agentul de la Tranporturi a devenit lider de sindicat “Decus” Brăila, iar din această calitate a sesizat IGPR despre faptul că la Postul de Poliţie T.F. Făurei, poliţiştii sunt planificaţi singuri în ture, în ciuda înmulţirii cazurilor de ultraj. Sesizarea a adus controlul de la Bucureşti pe capul şefilor de la Galaţi, control care s-a lăsat cu sancţiuni, dar şi cu recomandarea de a remedia această problemă a poliţiştilor planificaţi singuri în serviciu. Ulterior, şeful Bărbulescu a găsit rezolvarea: să-l delege de la Brăila la Făurei, chiar pe cel care a ridicat problema la IGPR, agentul Claudiu Tănase, probabil uitând că lucrătorul era cercetat disciplinar. Poliţistul a fost o singură zi la Făurei, după care a refuzat să mai execute o dispoziţie ilegală, aşa cum el însuşi ne-a declarat.

IGPR a trimis, din nou, controlul la Galaţi pentru a verifica situaţia de legalitate/ilegalitate a dispoziţiei de delegare.

Cercetarea disciplinară se apropie de final, potrivit unor surse.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro