• încă din copilărie, visul lui Ştefan Constantin, acum un tânăr de 21 ani, era să ajungă unul dintre cei mai buni jucători de fotbal din Europa • din păcate, în 2015, în urma unui accident stupid, Ştefan a început să aibă probleme la cotul stâng, iar după mai multe diagnostice greşite şi patru intervenţii chirurgicale eşuate, starea lui de sănătate s-a agravat • şanse de vindecare există, salvarea lui venind de la un medic german şi o clinică privată din Iaşi, însă costurile operaţiei sunt mult prea mari pentru familia acestuia
“Visul meu în viaţă a fost să ajung unul dintre cei mai buni jucători de fotbal din Europa”. Asta ne-a mărturisit Ştefan Constantin, un tânăr de 21 ani din Movila Miresii, care în ultimii trei ani a dus o luptă continuă cu durerea. Sunt vorbe pline de tristeţe, cuvinte pe care le rosteşte cu greu, pentru că visul lui este pe cale să se spulbere. Iar asta pentru că în 2015, în urma unui accident stupid, a suferit o întindere la cotul stâng, răpindu-i şansa de a mai purta tricoul cu numărul 10. De la 18 ani şi până în prezent tânărul fotbalist a mers din medic în medic, a primit diagnostic peste diagnostic, a făcut recuperări peste recuperări, una mai traumatizantă ca cealaltă, ba chiar a fost supus şi la patru intervenţii chirurgicale, două la Bucureşti şi două la Cluj. Însă toate cele patru operaţii, care ar fi trebuit să îi redea mobilitatea şi şansa de a se întoarce pe terenul de fotbal, nu au făcut decât să îi aducă mai multe complicaţii. Problemele s-au ţinut lanţ de Ştefan, ba chiar în urma unei sesiuni de kinetoterapie a rămas şi cu umărul dislocat.
Abia recent, un medic din Germania a reuşit să îi oferă o imagine clară asupra bolii sale, diagnosticul fiind fibrozarea cotului stâng şi umărului stâng cu limitarea felxiei şi extensiei, instabilitate multidirecţională a umărului stâng, operativ capsuloplastie ventrală şi dorsală. Astfel, când totul părea pierdut, acest medic i-a redat speranţa că într-o zi ar putea juca din nou fotbal. Pentru a reveni pe teren, tânărul ar avea nevoie de trei intervenţii chirugicale, una la cot şi două la umăr, şansa lui de vindecare venind de la o clinică privată din Iaşi. Însă Ştefan are acum un nou obstacol în calea sa: 35.000 lei, costurile de început la care se ridică intervenţia la cotul stâng. Şi nu doar banii sunt o problemă, ci şi timpul, jucătorul fiind programat la operaţie săptămâna viitoare, pe 10 iunie.
Imediat ce au aflat despre povestea lui, poveste pe care Ştefan a ţinut-o ascunsă timp de trei ani, localnicii din satul Esna şi cei din Movila Miresii au donat din puţinul lor pentru ca acesta să strângă banii necesari de operaţie. Ei au pus primul pas pentru recuperarea sa, iar acum sportivul face apel la oamenii cu suflet mare pentru a putea merge la clinica din Iaşi.
“Când eram mic, în loc să am grijă de animale, eu jucam fotbal”
Ştefan joacă fotbal de la vârsta de 5 ani. Tânărul îşi aminteşte şi acum că în copilărie, în loc să ducă la bun sfârşit sarcinile trasate de părinţi sau bunici, el bătea mingea pe terenul de fotbal.
“Bunicii mei locuiau lângă terenul de fotbal din Movila Miresii. Când părinţii mei se duceau la muncă, pe mine mă lăsau la bunici. Am citit multe poveşti ale fotbaliştilor celebri care spuneau că în copilărie aveau grijă de animale. Şi eu am făcut asta, am stat cu vacile la câmp. Însă mă supăram că trebuie să am grijă de animale şi nu pot să joc fotbal, aşa că le lăsam pe câmp şi eu mă duceam să joc. Evident că tata când afla mă certa. Trebuia seara să mă duc după ele, stăteam pe întuneric şi căutam vacile pe câmpuri”, îşi aminteşte Ştefan.
Pasiunea lui pentru acest sport pare să fi fost moştenită. Atât bunicul său, cât şi tatăl şi unchiul său, sunt mare iubitori ai “sportului rege”, însă în vreme ce aceştia au jucat doar la nivel de amatori, Ştefan a reuşit să se ridice la nivel de performanţă. A fost nelipsit din echipele şcolilor unde a învăţat (Liceul Economic “Ion Ghica” şi Colegiul Tehnic “Edmond Nicolau”), şi a continuat apoi la echipele brăilene Movila Miresii, Chiscani, Şuţeşti şi Urleasca, pe post de mijlocaş central.
Iar faptul că era un fotbalist care promitea mult o confirmă chiar Georgel Pascu, fostul lui antrenor de la Sportul Chiscani. După cum ne-a povestit antrenorul, Ştefan Constantin a făcut o parte a junioratului la Dacia Unirea, dar din cauza problemelor de sănătate clubul fanion nu l-a mai reţinut în lot şi l-a cedat echipei Gloria Movila Miresii, care la acel moment evolua în Liga a IV-a. A fost exact anul în care mijlocaşul s-a remarcat la meciurile din acel eşalon şi a intrat în vizorul echipei care abia promovase în Liga a III-a, Sportul Chiscani, mai precis este vorba despre campionatul 2016-2017. Pentru Sportul Chiscani, Ştefan Constantin a avut o prestaţie foarte bună în singurul amical în care a fost testat, este vorba despre testul de verificare de la Sporting Lieşti. Fapt pentru care a fost cooptat în lotul echipei de Liga a III-a pentru campionatul următor.
“Un copil liniştit, la locul lui, un fotbalist de perspectivă, unul care ar fi făcut carieră. Nouă, în anul în care am promovat cu Sportul Chiscani în Liga a III-a, ne-a lăsat o impresie foarte bună, dar când a fost vorba de cantonament, ne-a spus că merge la Cluj să se opereze”, ne-a declarat Georgel Pascu, preşedintele Clubului Sportul Chiscani, cel care a promovat, ca antrenor, Sportul Chiscani în Liga a III-a.
De aceea Ştefan vrea să revină în fotbalul de calitate. De altfel, doar atunci când vorbeşte despre acest sport chipul tânărului se luminează şi pare că uită pentru câteva clipe de durerea fizică care îl chinuie. Iar durerea a ajuns atât de mare încât nici calmantele nu par să îi mai aline suferinţa.
“Niciun medic nu îşi poate oferi garanţia, dar eu sper. Eu sper să revin în fotbal! Orice ar fi eu sunt dispus să îndur tot ce urmează, deşi ştiu că va fi multă durere fizică. Pentru că tot ce am făcut în viaţa asta am făcut pentru fotbal”, ne-a spus Ştefan.
Fotabliştii brăileni, împreună pentru Ştefan!
Nu doar localnicii din Esna şi Movila Miresii s-au mobilizat să îl ajute pe Ştefan, ci şi colegii lui de la AFC Urleasca. Astfel, în ultimul meci din sezonul 2018-2019, sub sloganul “Nu contează liga, contează echipa!”, AFC Urleasca va întâlni în deplasare ACS Viitorul Suţesti, meci pe care îl vor dedica lui Ştefan Constantin. Evenimentul se va desfăşura sâmbătă, 8 iunie, pe stadionul “Voinţa” din comuna Şuţeşti, acolo unde va fi amplasată o urnă, iar fiecare participant la eveniment va putea dona oricât doreşte!
De asemenea, donaţii se pot face şi într-un cont descris la Raiffeisen Bank, pe numele tatălui său, Ştefan Nicu:
CONT: RO93 RZBR 0000 0600 1596 1427
Orice sumă contează, fie ea cât de mică!
Cotidianul “Obiectiv - Vocea Brăilei” vă invită să fim #impreunapentruStefan, să fim noi echipa de care tânărul are nevoie şi să îi redăm acestuia bucuria de a juca din nou fotbal!
Strângere de fonduri şi la Crosul “Ziua olimpică”
Sâmbătă, pe 8 iunie, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret (DJTS) Brăila şi Primăria Municipiului Brăila organizează cea de-a X-a ediţie a Crosului “Ziua Olimpică”. Evenimentul se va desfăşura în Parcul Monument, începând cu ora 8.30, acolo unde sunt aşteptaţi participanţi de toate vârstele.
Aflând de povestea lui Ştefan Constantin, directorul executiv DJTS Brăila, Nicuşor Hagiu, s-a alăturat acestei cauze umanitare. Astfel, cei care vor fi prezenţi vor putea face donaţii pentru tânărul fotbalist.
Mai multe detalii despre acest eveniment şi despre regulamentul corsului se găsesc pe site-ul www.dst-braila.gov.ro sau pe pagina de Facebook “Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Brăila”.