• premiul pentru cel mai bun actor a fost câștigat de Ciprian Chiricheș pentru rolul lui Louis de Rougemont • spectacolul “Naufragiat!”, regia Andrei Huțuleac, confirmă încă o dată că este unul dintre cele mai bune spectacole din repertoriul recent al Teatrului “Maria Filotti” Brăila
Spectacolul “Naufragiat!” al Teatrului “Maria Filotti” Brăila a câștigat două premii la Festivalul “Săptămâna Teatrului Tânăr”, ediția a X-a, organizat în perioada 14-21 octombrie de Teatrul “George Ciprian” Buzău. “Naufragiat!” de Donald Margulies, regia Andrei Huțuleac, a primit premiul pentru “Cel mai bun spectacol”, respectiv pentru “Cel mai bun actor”, acordat lui Ciprian Chiricheș pentru rolul lui Louis de Rougemont. Trebuie menționat că este a doua distincție de acest gen pe care actorul Ciprian Chiricheș o primește pentru rolul din “Naufragiat!”, după premiul din cadrul Festivalului Internațional de Artele Spectacolului ATELIER 2023, organizat în vară de Teatrul Municipal Baia Mare.
Spectacolul a avut premiera anul trecut, în septembrie 2022, fiind producția care a deschis și festivalul de teatru organizat în mod tradițional la Brăila. Piesa lui Donald Margulies (traducere Corina Moise) spune povestea unui aventurier elvețian, pe numele lui Louis de Rougemont, care la începutul secolului XX, în Anglia, a scris un bestseller în care relata aventurile pe care le-a trăit timp de 30 de ani ca naufragiat pe o insulă. “Am încercat să oferim publicului șansa de a se reîndrăgosti de un teatru curat, capabil să spună povești coerente, inteligibile și care emoționeză un spectru cât mai larg de spectatori, indiferent de vârstă sau de nivelul de educație”, spunea regizorul Andrei Huțuleac înainte de premieră. Din distribuția spectacolului fac parte alături de Ciprian Chiricheș actorii Nicholas Cațianis, Corina Borș și Blanca Doba.
De la premieră, din septembrie 2022 și până în prezent, spectacolul a fost invitat în mai multe festivaluri, cucerind publicul de fiecare dată, dar și criticii. Iată doar câteva dintre recenzii:
“«Naufragiat!» de Donald Margulies în regia zburdalnică a lui Andrei Huțuleac, pune în mișcare accelerată mecanismele artei teatrale, acaparându-te total și pentru totdeauna. Este reacția sălii ce a răspuns cu căldură la această drăgălășenie mai presus de orice închipuire simplă, banală. (Adrian Țion, “Minunile teatrului sau Naufragiat! pe insula tămăduirii la Festivalul Internațional de Teatru și Arte Performative”, Brăila 2022)
“Poate că mesajul piesei ar putea fi acesta: teatrul apără imaginația, teatrul este de partea fanteziei, atunci când rațiunea în exces, vrând să aibă dreptate cu tot dinadinsul, face din revendicarea adevărului un pretext pentru a institui o societate a cinismului și a tristeții. Marea lecție a acestui Louis-Robinson Crusoe ne vorbește despre plăcerea de a călători cu gândul dincolo de marginile închipuirii, de a încăleca nu pe cai năzdrăvani cu douăsprezece perechi de aripi (cu toate că și asta se poate!), ci pe broaște țestoase imense, obișnuite să urmeze o direcție sau alta atunci când li se face un semn”. (Bookhub)
“Să spui o poveste coerent, inteligent și seducător e, poate, unul dintre cele mai complicate lucruri în teatru. Să creezi din nimic o lume, să ții în palmă, cu forța unui magician, un public eterogen, grăbit, obișnuit cu poveștile de pe Netflix și cu viteza pe care o imprimă societatea în care trăim, un public care prea rar mai are timpul sau disponibilitatea sau obișnuința de a citi povești și a se lăsa desfătat de ele, e o mare performanță. Să construiești un întreg imaginar din câteva elemente de decor (...) e, de asemenea, o performanță. Și să creezi pe scenă, tot din nimic, dar cu imaginația unui joc de copii, tot universul acela de aventuri imposibil”. (Monica Andronescu, atitudini.ro)