“Nașul” Cațali, la închisoare | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Sentință finală la Curtea de Apel Galați

“Nașul” Cațali, la închisoare

* magistrații Curții de Apel Galați au respins, ca nefondate, apelurile declarate de inculpații Bogățeanu Ionuț Dorinel și Bogățeanu Radu împotriva sentinței penale pronunțate de Judecătoria Brăila în luna martie * inculpatul Bogățeanu Radu a fost condamnat la o pedeapsă de 1 an și 2 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului, iar nepotul său, inculpatul Bogățeanu Ionuț-Dorinel, a primit închisoare cu suspendare sub supraveghere * potrivit anchetatorilor, în iulie 2019, interlopul a condus băut un autoturism, însă polițiștii i-au dat de urmă și l-au testat cu aparatul etilotest care a indicat o alcoolemie de 1,24 mg/l * pentru a-și ajuta unchiul care fusese liberat condiționat din executarea unei pedepse cu închisoarea în 2017, nepotul lui “Romică Cațali”, adică Bogățeanu Dorinel Ionuț, a dat declarații mincinoase la Poliție și a spus că el a condus mașina

 

Sentință finală în dosarul «Cațali». Apelurile declarate de inculpații Bogățeanu Radu zis “Romică Cațali” și nepotul său, Bogățeanu Ionuț-Dorinel, ambii acuzați de comiterea unor infracțiuni la regimul rutier, au fost respinse ca nefondate de magistrații Curții de Apel Galați.

Sentința finală în acest dosar s-a dat în ședința din data de 2 decembrie, în acest context rămânând în picioare condamnările aplicate de prima instanță, respectiv Judecătoria Brăila, în luna martie. Inculpatul Bogățeanu Radu a fost condamnat la o pedeapsă de 1 an și 2 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului, iar nepotul său a primit închisoare cu suspendare sub supraveghere. “Respinge, ca nefondate, apelurile declarate de inculpații Bogățeanu Ionuț- Dorinel și Bogățeanu Radu împotriva sentinței penale nr. 539/30.03.2021 pronunțată de Judecătoria Brăila în dosarul nr. 11275/196/2020. În baza art. 275 Cod procedură penală, obligă pe apelanții-inculpați Bogățeanu Ionuț Dorinel și Bogățeanu Radu la plata către stat a sumei de câte 100 lei fiecare, cu titlu de cheltuieli judiciare. Definitivă, este soluția pronunțată la data de 2 decembrie de Curtea de Apel Galați și postată pe site-ul instanței.

Reamintim că, la ședința din data de 30 martie, magistrații Judecătoriei Brăila l-au condamnat pe inculpatul Bogățeanu Radu la o pedeapsă de peste un an închisoare, pentru infracțiuni la regimul rutier, respectiv conducere sub influența alcoolului. Interlopul a comis fapta în vara anului 2019, iar la prima instanță a primit o pedeapsă de 1 an și 2 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului. Nepotul său, Bogățeanu Ionuț-Dorinel, cel care a încercat să își scape unchiul de necazuri și a dat declarații mincinoase în fața polițiștilor, susținând că el a condus autoturismul, a scăpat cu închisoare cu suspendare sub supraveghere. Acesta are mai multe obligații impuse, iar dacă nu le respectă riscă să ajungă la închisoare. Concret, inculpatul Bogățeanu Ionuț-Dorinel, a primit o pedeapsă de 6 (șase) luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de mărturie mincinoasă, o pedeapsă de 6 (șase) luni pentru săvârșirea infracțiunii de fals în declarații (faptă din 08.07.2019) și o pedeapsă de 9 (nouă) luni pentru săvârșirea infracțiunii de participație improprie la fals intelectual (faptă din 08.07.2019). Au fost contopite cele trei pedepse aplicate inculpatului Bogățeanu Ionuț-Dorinel, urmând ca inculpatul să o execute în final pedeapsa de 1 an și 1 lună închisoare, fiind dispusă suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.

Sentința aplicată în primă instanță a devenit acum definitivă după decizia de respingere a apelurilor declarate de inculpați de la Curtea de Apel Galați.

 

Condamnat anterior pentru trafic de persoane, Cațali a comis o nouă faptă în stare de recidivă

După cum v-am informat în edițiile anterioare, anchetatorii au stabilit că, în după-amiaza zilei de 7 iulie 2019, inculpatul Bogățeanu Radu a condus autoturismul “Opel” pe DE 584, în localitatea Vărsătura, deși se afla sub influența alcoolului. Acesta a fost depistat de lucrătorii de poliție cu 1,24 mg/l alcool pur în aerul expirat potrivit testării cu aparatul etilotest și 3,10 g/l alcool pur în sânge, alcoolemie rezultată din prima mostră prelevată.

În rechizitoriul de trimitere în judecată se mai arată faptul că, la data de 8 iulie 2019, inculpatul Bogățeanu Ionuț Dorinel a luat hotărârea de a se prezenta în fața polițistului din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila - Serviciul Rutier, unde a dat o declarație necorespunzătoare adevărului despre împrejurările în care s-a produs evenimentul rutier din data de 7 iulie 2019 provocat de inculpatul Bogățeanu Radu. Potrivit anchetatorilor, inculpatul a determinat cu intenție directă lucrătorul de poliție din cadrul IPJ Brăila să procedeze la încheierea procesului verbal de contravenție din 8 iulie 2019,în care să consemneze în fals date necorespunzătoare adevărului cu privire la evenimentul rutier în care a fost implicat autoturismul Opel condus de inculpatul Bogățeanu Radu, precum și  a autorizației de reparație a autoturismului.

Interlopul Bogățeanu Radu a comis fapta în stare de recidivă, el având se pare un rest de pedeapsă neexecutată, întrucât a fost eliberat condiționat.

Nepotul lui “Romică Cațali”, adică Bogățeanu Dorinel Ionuț, fiul lui “Cațali”, cel ucis în 2002, a decis să își asume el vina. Asta pentru că știa că unchiul său va avea de tras, mai ales că fusese liberat condiționat din executarea unei pedepse cu închisoarea în 2017 și avea impuse niște obligații.

 

Închisoare pentru trafic de persoane

Liderul grupării din Vărsătura a fost condamnat, la jumătatea lunii martie 2017, la o pedeapsă definitivă de 6 ani și 3 luni de închisoare pentru trafic de persoane.  Radu Bogățeanu, zis “Romică Cațali”, a obținut liberarea condiționată la sfârșitul lunii mai 2017.

Deși a stat numai două luni și jumătate la închisoare, interlopul a cerut să fie lăsat liber, iar Judecătoria Galați a admis solicitarea. Procurorii au formulat contestație, iar cauza a ajuns la Tribunalul Galați, unde s-a menținut decizia primei instanțe, astfel că Bogățeanu a putut pleca acasă. Potrivit unor surse, proxenetul condamnat ar fi beneficiat de o contopire a actualei pedepse cu ceea ce a executat anterior. În plus, l-a ajutat și arestul la domiciliu, de 8 luni, care a fost dedus din pedeapsă.

Acuzațiile procurorilor DIICOT - Biroul Teritorial Brăila au venit, unele după altele, chiar dacă faptele au fost comise în urmă cu mai bine de un deceniu. Procurorii au stabilit că, în perioada 2002-2004, interlopii din Vărsătura au constituit un grup infracțional care avea ca scop racolarea de tinere din Brăila și exploatarea lor sexuală pe teritoriul altor state. Aceștia le făceau victimelor diferite promisiuni false și, ulterior, prin exercitarea de acte de violență, le obligau să practice prostituția în țări europene, pentru folosul lor material. În ianuarie 2015, zece membri ai grupării “Vărsătura”, în frunte cu Radu Bogățeanu, zis “Romică Cațali”, au fost trimiși în judecată de către procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Brăila, pe motiv că, în urmă cu mai bine de un deceniu, au dus “la produs” în jur de 17 fete, din care două minore, sumele obținute din exploatarea prostituatelor fiind de ordinul sutelor de mii de dolari.

Dosarul a ajuns pe rolul instanței, iar în ședința din 13 martie 2017, judecătorii Curții de Apel Galați au dat sentința finală în acest dosar.  Astfel, Radu Bogățeanu a primit 6 ani și 3 luni de închisoare, pentru trafic de persoane. Liderul grupării Vărsătura a scăpat atunci de acuzația de proxenetism, pentru că fapta s-a prescris.

 

Motivarea instanței

În motivarea instanței, atât la Judecătoria Brăila, unde s-a dat inițial condamnarea, dar și la Curtea de Apel Galați, unde s-au respins acum apelurile inculpaților, nu se precizează dacă inculpatului Radu Bogățeanu i s-a mai adăugat la pedeapsa de acum vreun rest din pedeapsa anterioară, asta pentru că a comis o nouă faptă în stare de recidivă. Totuși, dacă nu avea bube mai vechi, inculpatul ar fi putut scăpa acum cu înschisoare cu suspendare dacă era cuminte în anii de după ce a fost eliberat condiționat.

După cum se arată în motivarea Judecătoriei Brăila, instanța a constatat că prin sentința penală din 15.03.2016 a Tribunalului Brăila, definitivă prin decizia penală din 13.03.2017, inculpatul Bogățeanu Radu a fost condamnat la o pedeapsă de 6 ani și 3 luni închisoare, pedeapsă a cărei executare urma să expire la data de 17.03.2019. Potrivit magistraților, având în vedere data săvârșirii faptei din prezenta cauză, respectiv 07.07.2019, în mod corect au fost reținute de către organele de cercetare penală, dispozițiile privind starea de recidivă prev. de art 41 alin 1 Cod Penal, instanța constatând că este vorba de o recidivă postexecutorie, urmând a se face aplicarea art. 43 alin 5 Cod penal, unde legea  prevede că: “dacă după ce pedeapsa anterioară a fost executată sau considerată ca executată se săvârșește o nouă infracțiune în stare de recidivă, limitele speciale ale pedepsei prevăzute de lege pentru noua infracțiune se majorează cu jumătate”.

În motivare se mai arată că, în procesul de individualizare, instanța va ține cont de conduita anterioară a inculpatului, caracterizată prin multiple condamnări, unele dintre acestea atrăgând și starea de recidivă postexecutorie.

De asemenea, instanța va avea în vedere alcoolemia extrem de ridicată a inculpatului (3,10 grame alcool pur la mie) precum și atitudinea acestuia atât în momentul depistării, cât și ulterior pe parcusrsul urmăririi penale, când, în mod constant, a negat săvârșirea faptei, încercând să acrediteze ideea că la volanul autoturismului a fost cu totul o altă persoană. (...) Având în vedere criteriile menționate și gravitatea faptei, instanța va condamna pe inculpat la o pedeapsă de 1 an și 2 luni închisoare, pentru infracțiunea prevăzută de art. 336 Cod penal (n.r. - conducerea unui vehicul sub influența alcoolului), cu aplicarea art 41 alin 1 (recidiva) Cod Penal. În ceea ce privește individualizarea judiciară a modalității de executare a pedepsei principale, pedeapsa stabilită va fi executată în regim de detenție”, au decis judecătorii. La Curtea de Apel Galați, magistrații au fost de acord cu deciziile din prima instanță.

În ziua de 3 decembrie, polițiști din cadrul Postului de Poliție Comunal Chiscani au dus la îndeplinire un mandat de executare a pedepsei închisorii, condamnatul în cauză fiind chiar Radu Bogățeanu, acesta fiind încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranță Galați.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro