“Marile proiecte de ţară ale oricărui partid, ale oricărui om politic care ajunge la putere: redarea speranţei şi creşterea optimismului” | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

“Marile proiecte de ţară ale oricărui partid, ale oricărui om politic care ajunge la putere: redarea speranţei şi creşterea optimismului”

este părerea lui Vasile Varga, candidat la Camera Deputaţilor pe lista PNL Brăila

 

Reporter: Brăila a rămas, din păcate, un oraş trist, rece, cu zidurile căzute. Cum intenţionaţi să ajutaţi localitatea, dacă veţi câştiga un nou mandat de deputat?

Vasile Varga: Din păcate, aşa este... Este esenţial ca noi, parlamentarii liberali brăileni, să ne ajutăm oraşul de baştină ca să îşi recapete vitalitatea de altădată, când era un prosper nod comercial, datorită poziţiei de port la Dunăre.

Şi pentru că am vorbit despre sărăcie: din păcate, acest fenomen şi lipsa de speranţă au devenit probleme de securitate naţională (chiar dacă neconsfinţite prin decizii ale CSAT, dar confirmate de fiecare sondaj pe teme sociale) - vreau să spun că sunt cea mai mare ameninţare la adresa românilor. De altfel, astea trebuie să fie marile proiecte de ţară ale oricărui partid, ale oricărui om politic care ajunge la putere: redarea speranţei şi creşterea optimismului. Aşa văd eu lucrurile.

 

Reporter: Cum apreciaţi situaţia liberalismului contemporan din România şi ce contribuţii vă propuneţi să aduceţi?

Vasile Varga: Ca să fac trecerea de la ceea ce spuneam mai devreme: pe lângă respectul faţă de drepturile omului pe care l-a impus în societate (încă de la Revoluţia din 1948), liberalismul românesc a avut un aport decisiv la dezvoltarea capitalului autohton, la afirmarea oamenilor de afaceri de la noi - într-un cuvânt: a ajutat România să aibă un cuvânt de spus în Europa. Şi, mai ales, nu trebuie să uităm că Partidul Naţional Liberal a avut un rol decisiv în Marea Unire din 1918, în făurirea României Mari. Pun accent pe acest eveniment de o importanţă istorică evidentă, fiindcă, peste doi ani, vom aniversa centenarul Unirii. Cu această ocazie, îmi exprim speranţa (împărtăşită, din câte mi-am dat seama, de către numeroşi concetăţeni),  că momentul decembrie 2018 va găsi o Românie cât mai aproape de idealurile iluştrilor noştri înaintaşi liberali.

 

Reporter: Ce impresie v-a lăsat guvernul tehnocrat? Ar trebui ca România să mai aibă o astfel de formulă de guvernare?

Vasile Varga: Guvernul tehnocrat - cel puţin în contextul recent - şi-a avut rostul lui: în 2015, clasa politică se confrunta cu o criză de legitimitate generalizată (subliniez: generalizată) fără precedent în istoria de după 2000-2001, să zic. şi, astfel, instalarea unui cabinet tehnocrat a fost o soluţie de moment, ca să administreze treburile ţării până la stabilizarea situaţiei. Desigur, în orice democraţie sănătoasă, formula cea mai nimerită este cea a unui guvern politic. Asta nu înseamnă, totuşi, că Executivul condus de către Dacian Cioloş nu a avut meritele lui. De altfel, aceste merite ne determină acum să susţinem proiectul premierului Cioloş.

 

Reporter: În ultima vreme, PNL a bătut monedă pe Legea salarizării unitare. Ce loc va ocupa ea în viziunea unei eventuale guvernări liberale de după alegerile parlamentare din 11 decembrie?

Vasile Varga: După cum ştiţi, legea salarizării unitare a fost votată în Parlament şi promulgată de preşedintele Klaus Iohannis. Ea reprezintă o minimă dovadă de respect pentru funcţionarii publici, de tratament nediscriminatoriu. Altminteri, vedem ce se întâmplă: cum se apropie o rundă de alegeri, PSD mai trece de urgenţă prin Parlament câte o pomană electorală, care să majoreze salariile unei categorii profesionale sau ale alteia. Dar astea sunt soluţii de cârpaci, şubrede. Aşa încât, dacă PSD-iştii vor continua să promoveze soluţii dintr-astea, de moment, să nu se mire când vor fi acuzaţi că au atentat la stabilitatea bugetului de stat! Partidul Naţional Liberal, odată ce va forma un guvern, va fi consecvent în respectul pentru angajaţii din sistemul public şi va respecta la literă această lege a salarizării unitare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro