Mergi la conţinutul principal
Ionel Alexandru despre demisia ministrului Educaţiei:

“Liviu Dragnea îl va pune mai departe pe unul care le va face pe plac ungurilor”

• fostul senator brăilean Ionel Alexandru susţine că ministrul Educaţiei, Valentin Popa, a procedat corect prin faptul că a demisionat decât să facă jocurile lui Liviu Dragnea şi ale UDMR-iştilor • acesta a afirmat că i se pare inadmisibil că liderul PSD ia în calcul sacrificarea unui pilon de bază al statului român, doar pentru interese politice de moment

 

Ex-senatorul brăilean Ionel Alexandru susţine că demisia ministrului Educaţiei, Valentin Popa, este de înţeles în condiţiile în care s-au făcut presiuni politice asupra lui de a renunţa la a mai “apăra limba română”.

Trebuie precizat că potrivit presei naţionale, Valentin Popa a avut ieri dimineaţă o discuţie cu liderul PSD Liviu Dragnea, după care şi-a anunţat demisia. Ar fi făcut acest gest după ce UDMR i-a solicitat plecarea de pe fotoliul de ministru, iar liderul social-democrat le-a dat dreptate reprezentanţilor maghiarilor. Cert este că preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat la rândul său că până când nu se rezolvă problema predării limbii române în şcolile generale cu predare în limba maternă nu poate fi deschis subiectul colaborării parlamentare pe proiecte legislative cu PSD - ALDE. Asta în condiţiile în care, a ţinut să sublinieze Alexandru, în realitate, în şcolile cu limbă de predare a minorităţilor naţionale, în special cele unde există comunităţi maghiare, limba română nu mai era predată deloc, aşa cum ar fi normal.

“Erau învăţători care nu ştiau limba română şi ora la această disciplină practic nu se efectua. Astfel, copiii practic ajungeau să termine clasa a 4-a şi să nu ştie un cuvânt româneşte. Reamintesc că articolul 13 din Constituţie spune foarte clar: «În România, limba oficială este limba română». Toată lumea trebuie să cunoască limba oficială a statului. Consider că acest articol din Constituţie este un articol fundamental, stă la baza statului român”, a declarat Alexandru.

Acesta a mai adăugat că politica dusă de Liviu Dragnea este total nepotrivită şi că asigurarea unei majorităţi confortabile în Parlament nu scuză în niciun caz tăierea rădăcinilor unui pilon al statului român.

“Consider demisia domnului Popa un fapt pozitiv, în sensul că mai bine a demisionat din funcţie decât să accepte să facă un pas înapoi cu privire la apărarea limbii române în şcolile unde se predau şi limbile minorităţilor naţionale. În cazul de faţă, e vorba despre şcolile cu limbă de predare maghiară. În realitate, s-a făcut o presiune asupra domnului ministru. Nu a acceptat acest lucru, iar Liviu Dragnea îl va pune mai departe pe unul care va schimba această ordonanţă a ministrului Învăţământului. Le va face pe plac ungurilor, ca să îl voteze în continuare şi să îl susţină în Parlament. Lucru care mi se pare inacceptabil! Adică să tai rădăcinile unui pilon al statului român - limba română - pentru nişte interese politice de moment... În plus, Coaliţia are deja majoritatea. Nu se pune problema. Dar ştiţi povestea... e mai bine să sufli în ciorbă. Pentru că PSD-iştii nu ştiu ce se va mai întâmpla”, a conchis Alexandru.

Valentin Popa era ministru al Educaţiei din ianuarie 2018.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro