Mergi la conţinutul principal

“Inundația”, “Bădăranii” și “Steaua fără nume”, spectacolele din weekend de la Teatrul “Maria Filotti”

• realizat de o echipă tânără, spectacolul “Inundația” spune povestea a doi pictori care gândesc în culori diferite • “Bădăranii” este o comedie clasică în trei acte, textul lui Carlo Goldoni având o istorie remarcabilă în teatru și în cinematografie • spectacolul “Steaua fără nume” a fost nominalizat la Premiile UNITER 2022 pentru “Cea mai bună scenografie”

 

Teatrul “Maria Filotti” vă invită și în acest weekend să vă bucurați de trei spectacole superbe, parcă special alese pentru a atrage în săli public de toate vârstele.

Vineri, 18 noiembrie, la Sala Studio, de la ora 18.00, puteți vedea “Inundația” de Tudor Mazilu, regia Luana Hagiu, cu actorii Blanca Doba și Adelin Ilie. Într-un cadru creat de scenografa Mădălina Sandu, spectacolul ”Inundația” spune povestea unui cuplu de pictori, doi oameni care practică aceeași meserie și împart același spațiu creativ, dar care gândesc în culori diferite. Relația lor este una tumultoasă, cei doi artiști – Olga și Emi - fiind ”măcinați de gânduri existențiale, dar și intrigați și indignați de prezența fiecăruia în viața celuilalt, dar și în spațiul de creație”, adică în atelierul de lucru, acolo unde se desfășoară întreaga acțiune a spectacolului.

“Două tipuri de pictori, două tipuri de gândiri, două tipuri de percepții. Și așa îi cunoaștem pe Emi si Olga - într-un permanent joc despre care niciodată nu poți fi sigur dacă e o adevarată ceartă sau o nouă formă de a-și explora relația, de a se explica unul altuia, de a încerca să se convingă unul pe celălalt să-și dea dreptate. Printre pânze, pensule, vopsea și bețișoare parfumate, cei doi devin arhetipuri ale artistului îndrăgostit - de viață, de artă, de dragoste, de obiecte, uneori chiar și unul de celălalt”, afirmă regizoarea Laura Hagiu.

Sâmbătă, 19 noiembrie, ne mutăm la Sala Mare, acolo unde, de la ora 18.00, puteți vedea “Bădăranii” de Carlo Goldoni, regia Petru Vutcarau. O comedie clasică în trei acte, “Bădăranii” este un spectacol în care trei bărbați își chinuiesc nevestele cu toanele lor și fac pe supărații doar ca să arate ei cine-s stăpânii în casă. Doar că soțiile lor fac tot cum le taie capul și la finalul piesei îi pun la punct pe bădăranii deveniți mielușei.

Spectacolul “Bădăranii” a fost pus prima dată în scenă în 1760 la Teatro San Luca cu ocazia Carnavalului de la Veneția, având o istorie remarcabilă în teatru dar și în cinematografie. Un text mereu actual, un veritabil eveniment social, cu caractere înfățișate de Goldoni direct, aspru, fără convenții stereotipe, fără improvizații cu alunecări în grotesc și vulgaritate, în care măștile și costumele de bâlci au fost înlocuite cu fizionomii.

În distribuția spectacolului îi veți regăsi pe actorii: Marcel Turcoianu (Lunardo), Cătălina Nedelea (Margarita), Ramona Gîngă (Lucietta), Zane Jarcu (Simon), Monica Ivașcu (Marina), Corina Georgiana Borș (Donafelice), Dan Moldoveanu (Canciano), Valentin Terente (Maurizio), Adrian Ștefan (Filippetto), Silviu Debu (Contele Riccardo). Alte roluri: Ioana Dragu, Ionel Spălatu. Regia artistică, adaptare și ilustrație muzicală - Petru Vutcărău, scenografia - Vladimir Turturica și Elena Gheorghe, traducerea - Sică Alexandrescu, coregrafia - Gelu și Dana Baciu.

Duminică, 20 noiembrie, weekendul se încheie cu un spectacol la fel de frumos ca povestea de dragoste dintre “profesorul Miroiu” și “Necunoscuta (Mona)”, cele două personaje principale din “Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, regia Cristian Ban, scenografia Cristina Milea. Într-un oraș de provincie, personajele noastre par a duce o viață simplă, încadrată în tipare. Gara este un topos în care timpul devine măsurabil doar pentru cei ce au trăit mereu ancorați în el. Cu toate acestea, prezența pur enigmatică, în aceeași măsură, realistă a profesorului Marin Miroiu, face ca piesa să graviteze în jurul unei stări profunde de neliniște. Viața intelectualului cu scopuri mărețe reușește să fie zguduită de prezența Monei, o întreagă definiție a senzualității și a misterului feminin. Diferențele de percepție asupra vieții și a statutului social dintre cei doi ajung să fie doborâte de o iubire aproape inexplicabilă, o pasiune orbitoare ce ajunge să se stingă la fel de repede precum o stea căzătoare. “Steaua fără nume” este un spectacol ce valorifică imaginea sensibilității, a tumultului existențial printr-o iubire intangibilă precum celestul. Îmbinarea dintre decorul modern, ușor abstractizat și clasica poveste a lui Mihail Sebastian, conturează un univers binar în care spectatorii vor fi absorbiți.

Distribuția: Narcisa Novac (Necunoscuta, Mona), Nicholas Cațianis (Marin Miroiu), Dan Moldoveanu (Radu Udrea), Monica Ivașcu (domnișoara Cucu), Marcel Turcoianu (Ispas, șeful gării), Adrian Ștefan (Grig, iubitul Monei), Blanca Doba (eleva Zamfirescu), Elena Andron (D-na Pascu), Ciprian Chiricheș (Ichim).

Spectacolul “Steaua fără nume” a fost nominalizat la Premiile UNITER 2022 pentru “Cea mai bună scenografie” (Cristina Milea).

Bilete la spectacole pot fi achiziționate de pe site-ul www.blt.ro sau de la agenția teatrală.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro