• este rezultatul unui protocol semnat, recent, între Ionel Cândea, managerul Muzeului Brăila “Carol I” şi Nicolae Brinzea, directorul adjunct al “Institutului «Eudoxiu Hurmuzachi» pentru românii de pretutindeni” • pe lângă faptul că institutul va trimite un reprezentant la Brăila, care va activa în cadrul Muzeului, vor exista şi colaborări pentru editarea unor lucrări ştiinţifice • potrivit lui Cândea, acţiunile întreprinse vor fi îndreptate către Basarabia
“Institutul «Eudoxiu Hurmuzachi» pentru românii de pretutindeni” va avea un sediu în cadrul Muzeului Brăilei “Carol I”. Ionel Cândea, managerul muzeului brăilean, susţine că acest aspect se datorează unui demers personal, care s-a concretizat printr-un protocol de colaborare cu Nicolae Brinzea, directorul general adjunct al institutului.
“Am mers şi am discutat împreună cu domnul director general adjunct Brinzea, la domnul preşedinte CJ Brăila Francisk Chiriac. Dânşii au cerut o încăpere la instituţia noastră, la Muzeu, pentru a putea constitui aici un sediu. Este un lucru notabil după părerea mea. Vă daţi seama că pe faţada Muzeului nostru se va aşeza emblema: Guvernul României, Ministerul de Externe, «Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni». Direcţia lui de acţiune va fi către Basarabia. Adică exact către ceea ce acum va fi din ce în ce mai greu de penetrat, după cum de dăm seama cu toţii ca urmare a alegerilor din Moldova. E a doua direcţie pe care noi am urmărit-o încă din 90. De când am început la Cahul şi am făcut o bucăţică de muzeu care a rămas acolo spre satisfacţia mea. Spun asta pentru că am fost în urmă cu două luni în vizită”, a declarat Cândea.
Potrivit managerului Muzeului, răspunsul din partea Consiliului Judeţean a fost unul pozitiv, astfel că s-a trecut la amenajarea unui spaţiu în care să poată lucra un reprezentant al Institutului “Eudoxiu Hurmuzachi”.
“Este adevărat, nu am spaţiu foarte mult, dar am făcut în aşa fel încât să creez o încăpere pentru omul care va veni aici. E foarte bine că se poate aşeza aici institutul ăsta de relaţii cu românii noştri de pretutindeni, de oriunde ar fi ei. Oricum sunt lucruri deja începute. De exemplu, am primit un manual de istorie pe care îl face institutul. E adresat copiilor românilor din toată lumea. Sunt lucruri care cer un anume nivel, o anumită pregătire şi faptul că ni se adresează cu asemenea lucruri nu poate fi decât, pe de o parte onorant, şi pe de altă parte o dovadă că la noi s-a lucrat şi că suntem acolo unde trebuie”, a mai completat sursa citată.
«Deja am început colaborarea»
Ionel Cândea a ţinut să puncteze că deja a început să lucreze cu cei de la Institutul “Eudoxiu Hurmuzachi”, astfel că anul trecut a fost lansată o carte în acest sens, “Constituţia, la răscruce de milenii” de Ion Cuceac, coeditată de Editura Academiei Române şi Editura Istros a Muzeului Brăilei, însă cu fonduri locale. Acesta a afirmat că volumul este primul dintr-o colecţie intitulată “Basarabica”, astfel că la începutul acestui an va mai fi lansat încă un număr cu fonduri de la Muzeu, urmând ca apoi, banii să vină de la Institutul “Eudoxiu Hurmuzachi”, ca urmare a acestei colaborări.
“Deja am început colaborarea. Această colecţie «Basarabica» s-a iniţiat prin Academia Română. E destinată să fie gazda tuturor lucrărilor de mare calitate ştiinţifică a colegilor din Moldova, în aşa fel încât să fie şi ei cunoscuţi în Europa. Atunci, am început chestiunea aceasta în coeditare cu Editura Academiei Române. Din 2017, «Institutul Hurmuzachi» se angajează că va finanţa aceste cărţi”, a mai completat Cândea.
Reamintim că, Ionel Cândea a devenit, recent, membru corespondent al Academiei Române, astfel că a constituit Centrul de Studii Dunărene, sub egida Academiei, în cadrul Muzeului “Carol I”, care are şanse să devină o filială, în viitor.