* calificarea a venit în urma etapei regionale de la Iași, unde au câștigat premiul I la categoria “Control Award Winner” * acesta este al treilea an în care echipa ce se antrenează la Makerspace-ul Bibliotecii se califică în finala celei mai tari competiții de robotică din România
Echipa de robotică “Helix” a Bibliotecii Județene “Panait Istrati” s-a calificat din nou în finala BRD First Tech Challenge (FTC), competiție organizată de Asociația “Nație prin Educație” și considerată cea mai puternică din România. Ajuns la al șaselea sezon, campionatul FTC a reunit 180 de echipe, iar în urma etapelor regionale de la Timișoara, Cluj și Iași, desfășurate în lunile februarie și martie, în etapa finală s-au calificat 48 echipe. Pentru “Helix”, calificarea în etapa națională a venit în urma performanței obținute la regionala de la Iași, care s-a derulat remote, în luna martie, și unde echipa brăileană a obținut premiul I la categoria “Control Award Winner” și s-a clasat pe locul 12 în topul general.
Faza națională se desfășoară chiar zilele acestea, pe 2-3 aprilie, la Sala Polivalentă din București.
Anul acesta, echipa “Helix” este formată din elevii: Gabriel-Sebastian Roșioru (Sebi) - 16 ani, clasa a X-a la Colegiul Național “Gh. M. Murgoci”, Alexandru Ștefan Petcu (Alex) - 15 ani, clasa a IX-a la Colegiul Național “Gh. M. Murgoci”, Cristian-Ionuț Soiu (Cristi) - 15 ani, clasa a IX-a la Colegiul Național “Gh. M. Murgoci”, Mihai Chirovan - 15 ani, clasa a IX-a la Colegiul Național “N. Bălcescu”, Elis-Mihai Chesaru - 14 ani, clasa a VIII-a la Școala Gimnazială “Fănuș Neagu” și David Constantin - 14 ani, clasa a VIII-a la Colegiul “Bălcescu”. Mentorii echipei sunt Silviu Octavian Gheorghe și Alin Roșioru, trainerii de la Makerspace-ul Bibliotecii Județene, acolo unde în ultimele două luni echipa a muncit intens pentru această competiție.
Elevii și-au pus toate abilitățile lor STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică) în construirea robotului cu care vor intra în concurs, pe care l-au botezat “Mânuță”, pentru că are montată în față o mânuță cu care adună cuburile de joc. Au fost sute de ore de programare, proiectare, montaj, strategii de joc, teste și antrenamente, iar acum sunt pregătiți să “tragă cât mai tare și să ajungă cât mai sus”, după cum ne-au mărturisit chiar membrii echipei.
“În primul rând, în competiția asta cine participă e deja un câștigător. Pentru că FTC nu se rezumă doar la mecanică, la programare sau la a conduce robotul. FTC Însemană lucru în echipă, înseamnă promovare, înseamnă cunoștințe noi acumulate, deci simplul fapt că ești înscris și participi la prima etapă sau la regională e deja un câștig”, ne-a spus Silviu Gheorghe, mentor al echipei “Helix”.
Trebuie precizat că anul acesta, pe lângă echipa Bibliotecii Județene, alte două echipe de robotică din Brăila au ajuns până la regionala de la Iași a competiției BRD First Tech Challenge: echipa Colegiului Național “Gh. M. Mugroci” și echipa Liceului Teoretic “Panait Cerna”.
Mai trebuie spus că deși anul acesta echipa “Helix” este ceva mai restrânsă ca număr de membri, la etapa finală elevii vor fi susținuți de trei foști colegi, în prezent studenți la București: Denis Chiriac, Mădălina Ștefu și William Toader.
Performanță pentru “Helix” la fiecare ediție FTC
Echipei de robotică “Helix” a Bibliotecii Județene “Panait Istrati” a impresionat încă de la prima participare la Competiția BRD First Tech Challenge. La campionatul din 2019, care a reunit 120 de echipe din 55 de orașe din țară, elevii brăileni au câștigat premiul I pentru inovație la categoria Collins Aerospace Innovate Award și s-au clasat pe locul 8 la nivel național. Performanța lor a fost cu atât mai mare cu cât au fost una dintre cele mai restrânse echipe ca număr de membri, dar și una dintre cele mai tinere echipe din concurs. În 2020, la regionala concursului, echipa de robotică au obținut din nou locul I la categoria Collins Aerospace Innovate Award. Pe lângă aceste rezultate, elevii care se pregătesc în Makerspace-ul de la Bibliotecă au obținut premii și în alte competiții de robotică.
Prin aceste premii, prin care roboticienii de la Bibliotecă au demonstrat că sunt buni, sezonul acesta al competiției FTC a fost primul în care echipa “Helix” nu a mai trebuit să “fugă” după sponsorizări, ci au venit ofertele către ei. Însă sponsorizările nu au venit pur și simplu, ci au muncit pentru ele. Un exemplu este proiectul “Dunăre fără plastic”, în care roboticienii de la Bibliotecă au realizat controlul dispozitivului “Green Cat”, o unitate proiectată pentru a colecta deșeuri plutitoare/peturile din apele curgătoare și controlată prin radio-comandă.