“Helix”, echipa Bibliotecii Județene, premiul I pentru inovație la naționala First Tech Challenge | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Au pus din nou Brăila pe harta roboticii!

“Helix”, echipa Bibliotecii Județene, premiul I pentru inovație la naționala First Tech Challenge

• premiul a fost acordat echipei din Brăila pentru ingeniozitatea, creativitatea și inventivitatea de care au dat dovadă în construirea robotului • acesta nu este singurul premiu câștigat, cei nouă elevi ai echipei având asigurat un loc la Facultatea de Inginerie Industrială și Robotică din cadrul Universității Politehnice din București

 

În weekendul 3-5 martie, la Sala Polivalentă din București s-a derulat etapa națională a celui mai puternic concurs de robotică din România - BRD First Tech Challenge (FTC), iar elevii brăileni au făcut din nou performanță! Vorbim despre echipa de robotică “Helix”, echipa Makerspace-ului Bibliotecii Județene “Panait Istrati”, care a obținut premiul I la categoria “Inovație” (“Innovate Award”), distincție pe care a obținut-o și la etapa regională.

Premiul reprezintă încununarea unui sezon tratat cu inteligență, dăruire și seriozitate de către toți componenții echipei - Cristian Ionuț Soiu, Sebastian Gabriel Roșioru, Ștefan Ghețu, Alexandru Ștefan Petcu, Alexia Andreea Ion, Maria Elena Sipică, Eva Mihaela Pacea, Mihai Chirnovan, Codruț Caramarin, alături de mentorii lor - Octavian Silviu Gheorghe și Alin Roșioru. La succesul echipei au contribuit și trei voluntari, foști membri “Helix”, în prezent studenți: Mădălina Georgiana Ștefu, Denis Andrei Chiriac și Andrei Cătălin Popescu.

 

Ingeniozitate, creativitate și inventivitate

Roboticienii de la “Helix” au avut la dispoziție doar două săptămâni pentru a se pregăti pentru etapa națională. Iar concursul a început “cu noaptea-n cap”, după cum ne-au povestit aceștia, în sensul că vineri, 3 martie, “trezirea” s-a dat la 2 dimineața (sau 2 noaptea). Ajunși la Sala Polivalentă din București, elevii și mentorii au început să lucreze la amplasarea standului de prezentare al echipei și al robotului pe care l-au construit sezonul acesta, astfel încât totul să fie gata la timp pentru întâlnirea cu jurații competiției. Iar membrii juriului au fost cu adevărat impresionați de ceea ce au reușit să realizeze cei de la “Helix”. Au urmat apoi inspecțiile tehnice, pe care echipa din Brăila le-au trecut cu brio, iar după o mică pauză de socializare cu celalte echipe prezente în concurs, s-a dat startul meciurilor. Și atunci au început și emoțiile.

“În prima zi am avut de jucat doar un singur meci, pe care l-am câștigat la un scor destul de strâns, jucând până în ultima secundă, ne-au povestit elevii.

Sâmbătă, 4 martie, ziua a fost una plină, cei de la “Helix” având programate patru meciuri. Evident, peripețiile nu au întârziat să apară.

“La primul meci am avut o alianță cu o altă echipă și robotul lor a întâmpinat niște defecțiuni tehnice, oprindu-se pur și simplu pe teren. Astfel noi am fost nevoiți să muncim la dublu, fiind într-o situație de 1 versus 2, iar din nefericire am pierdut la o diferență de puncte foarte mică. Apoi, la al doilea meci am făcut alianță cu una dintre cele mai bune echipe din România, echipa Delta Force, campionii mondiali din sezonul trecut. Împreună cu ei am reușit săștigăm meciul detașat, stabilind un record de puncte obținute vreodată de către echipa noastră. La ultimele două meciuri ale zilei am concurat în alianță cu două echipe, care au avut de asemenea probleme tehnice la robot, astfel am fost nevoiți să creștem ritmul în timpul meciului, pierzându-le la diferențe sub 5% de punctaj”, ne-au povestit cei de la “Helix”.

În a treia zi de concurs și ultima, echipa noastră a mai avut de jucat un singur meci, împotriva a două echipe cu roboți foarte buni, dar pe care “Helix” le-a învins. Aici nu robotul a făcut diferența, ci strategia aleasă de echipă, cei de la “Helix” fiind mai inspirați.

Odată încheiate meciurile, juriul competiției BRD First Tech Challenge le-a acordat elevilor brăileni premiul I la categoria “Innovate Award” (Inovație). Premiul se acordă pentru ingeniozitate, creativitate și inventivitate. Elementele acestui premiu includ designul elegant, robustețea și gândirea “out of the box” legată de design și competitivitatea ansamblului.

“Noi am avut o mică frică din cauza faptului că am câștigat doar trei meciuri din șase, ceea ce nu ne garanta faptul că vom fi bine cotați la premiul «Innovate Award». Dar la premiere, imediat după anunțarea câștigării premiului I la această categorie am explodat de bucurie, ajungând chiar și la lacrimi, pentru rezultatul minunat obținut. Tot concursul a fost o combinație de emoții, stres și extaz. Iar atmosfera de la națională a fost incomparabilă cu cea de la regională. Ca diferența dintre viteza unei biciclete raportată la cea a unui avion cu reacție. Mulțumim în primul rând Bibliotecii Județene care ne-a fost alături în fiecare moment al existenței și dezvoltării echipei! Mulțumim sponsorilor de anul acesta care au facut posibilă construirea robotului!”, ne-au mai spus aceștia.

Aflați la a patra participare la acest campionat, prin premiul obținut roboticienii de la Bibliotecă își adaugă o nouă distincție în palmares, alături de premiul I pentru inovație la categoria „Collins Aerospace Innovate Award” (2019), „Collins Aerospace Innovate Award” (2020), premiul I la categoria “Control Award Winner” (2022).

 

Premiul le-a adus elevilor și un loc la facultate

Grație premiului “Innovate Award” obținut la etapa națională a campionatului de robotică First Tech Challenge, cei nouă elevi din echipa “Helix” au un loc asigurat la Facultatea de Inginerie Industrială și Robotică din cadrul Universității Politehnice din București. 

FIRST Tech Challenge înseamnă mai mult decât roboți, fiind un proiect de inginerie și lucru organizat ca într-un startup, care presupune muncă, dedicare și mai ales lucru în echipă, o cerință vitală pentru o echipă de robotică. Astfel, tinerii implicați în aceste proiecte își dezvoltă abilitățile și descoperă un potențial drum profesional.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro