Mergi la conţinutul principal

“Goana” după facultatea mult visată

• 100 locuri la buget sunt scoase la concurs la Facultatea de Inginerie şi Agronomie din Brăila • Universitatea “Dunărea de Jos” are alocate anul acesta peste 1.500 locuri subvenţionate de stat • marile centre universitare pun la “bătaie” mii de locuri pentru viitorii studenţi

 

Absolvenţii de liceu “aleargă” în această perioadă pentru a se înscrie la facultate. Încă de la începutul acestei săptămâni universităţile şi-au deschis larg porţile pentru viitorii studenţi, iar perioada de admitere se întinde chiar şi până pe 30 iulie.

La Brăila, Facultatea de Inginerie şi Agronomie pune la dispoziţia absolvenţilor 100 locuri la buget, mai puţine decât anul trecut când au fost 124 locuri bugetate, repartizate în funcţie de domeniul de licenţă astfel: 40 locuri la Inginerie mecanică, 30 locuri la Inginerie şi management şi 30 locuri la Agronomie. La acestea se adaugă alte 200 locuri cu taxă.

Per total, la Universitatea “Dunărea de Jos” din Galaţi sunt disponibile 3.874 locuri, 1.510 la buget şi 2.172 cu taxă. Cele mai multe locuri sunt la facultăţile de Medicină şi Farmacie - 245; Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică şi Electronică - 210 şi Economie şi Administrarea Afacerilor - 175. Prima etapă de înscrieri se încheie pe 20 iulie.

Cum foarte mulţi tineri din Brăila viseză să fie admişi la o instituţie de învăţământ superior din Capitală, Universitatea din Bucureşti pune la “bătaie”, la licenţă, peste 10.500 locuri, dintre care 4.350 locuri subvenţionate de stat şi alte aproape 6.200 locuri la taxă. În ceea ce priveşte modalitatea de admitere, în funcţie de facultatea aleasă, absolvenţii vor intra pe bază de examen, pe baza mediei de bacalaureat şi a unui eseu motivaţional, pe baza unei formule mixte sau doar a mediei de la bacalaureat.

Universitatea Politehnică scoate la concurs 6.045 locuri, dintre care 5.000 la buget. Facultăţile cu cele mai multe locuri disponibile sunt Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (635 locuri bugetate), Facultatea de Automatică şi Calculatoare (580 locuri bugetate) şi Facultatea de Inginerie Industrială şi Robotica (550 locuri bugetate). Înscrierile candidaţilor au fost programate pentru perioada 15-20 iulie. Pentru majoritatea facultăţilor examenele de admitere se vor desfăşura pe 22 şi 23 iulie.

La Academia de Studii Economice (ASE) din Bucureşti tinerii pot opta la cele 24 programe de studii pentru 2.612 locuri buget şi 3.035 cu taxă. Concursul de admitere constă în eseu motivaţional; probă scrisă de competenţă lingvistică - pentru candidaţii care optează pentru programe cu predare în limbă străină; media generală de admitere, calculată ca medie ponderată între media obţinută la examenul de bacalaureat -70% şi media anilor de studii - 30%.


Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, tot mai atractivă pentru tinerii brăileni, are alocate pentru anul universitar 2019-2020 un număr de 4.975 de locuri bugetate  şi peste 9.400 de locuri în regim cu taxă. La acestea se adaugă 2.700 de locuri pentru învăţământ la distanţă pentru studii universitare de nivel licenţă. Perioada de admitere pentru noul an universitar este cuprinsă între 16 si 31 iulie 2019. Facultăţile din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai au elaborat diferite tipuri de probe scrise sau orale pentru testarea cunoştinţelor şi capacităţilor cognitive ale tinerilor şi vor lua în considerare media examenului de bacalaureat, cu pondere diferită.

În final, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi scoate la concurs peste 3.500 locuri la buget, la cele 15 facultăţi, cele mai multe locuri fiind alocate la:  Economie şi administrarea afacerilor - 839, Litere - 423, Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei - 364 şi Geografie şi Geologie - 281.

Universităţile vor organiza o a doua etapă de admitere în toamnă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro