• “Inspectoratul Şcolar a încurajat şi a coordonat tacit practicile de îndepărtare a tuturor elevilor care ar fi putut duce la rezultate slabe la examene”, a scris consilierul judeţean Viorel Botea într-o postare pe pagina sa de Facebook • acesta îi acuză pe şefii învăţământului brăilean că sunt “vinovaţi” de producerea acestui “fenomen” şi cere demiterea acestora • în opinia sa, Inspectoratul Şcolar ar trebui condus de oameni profesionişti care să urmărească binele elevilor şi al cadrelor didactice, dar şi o colaborare strânsă cu cei din administraţia locală
Intervenţie “în forţă” a consilierul judeţean PMP Viorel Botea în scandalul “Fenomenul Brăila”. Într-o postare pe contul său de Facebook, Botea, profesor de matematică la Colegiul “Bălcescu” şi fost inspector şcolar general, se poziţionează în “tabăra” celor din ONG-ul “Human Catalyst”, cei care îi acuză pe dascălii brăileni că nu dau voie elevilor slabi la învăţătură să se înscrie la Evaluarea Naţională. Însă, Botea susţine că “vinovaţi” de acest “fenomen” sunt cei din Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Brăila, ei fiind promotorii acestor “practici”.
“Rezultatele la examenele naţionale au propulsat judeţul Brăila şi în ultimii ani în fruntea listei la nivel naţional. De fiecare dată, însă, în ultimii ani, am atras atenţia că aceste rezultate s-au obţinut printr-o participare redusă a elevilor de clasa a VIII-a la Evaluarea Naţională, dar totul degeaba (...) Sunt unităţi şcolare în mediul rural care, spre exemplu, din cei 26 elevi absolvenţi ai clasei a VIII-a, doar 4 elevi au participat la Evaluarea Naţională pe care l-au promovat rezultând procentul de 100% promovabilitate al unităţii. Ceilalţi 22 de copii nu s-au mai prezentat la nici o formă de învăţământ, deci abandon şcolar. Mai mult, există o şcoală în municipiul Brăila, unde doar 1 elev a participat la Evaluarea Naţională şi a promovat, deci procent 100% de promovabilitate pentru unitatea respectivă şi statistica judeţului Brăila. Problemele elevilor de etnie rromă au fost tratate superficial, fapt care a dus la un abandon şcolar foarte ridicat la Brăila. Interesul strict personal al conducerii I.S.J. Brăila a primat în detrimentul şi nu în favoarea elevului”, a scris Botea pe contul său de socializare.
Consilierul judeţean susţine că management educaţional dezastruos al celor din IŞJ a condus la creşterea abandonului şcolar, Brăila având cea mai mare rată din ţară. Mai mult, acesta le reproşează şefilor învăţământului brăilean că au desfiinţat în 2013 Centrul de Excelenţă înfiinţat în timpul mandatului său de inspector general, centru ce avea ca scop pregătirea elevilor pentru a obţine note bune la Evaluarea Naţională.
“Brăila a dorit cu orice preţ locul I la examene naţionale aducând cel mai mare procent la abandonul şcolar din România (...) Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila a încurajat şi a coordonat tacit practicile de îndepărtare a tuturor elevilor care ar fi putut duce la rezultate slabe la examene. (...) I.S.J. Brăila a desfiinţat Centrul de Excelenţă din anul 2013. Centrul de Excelenţă a activat în perioada 2010-2012 şi în mediul rural pentru elevii claselor a VII-a şi a VIII-a cu ţinta precisă de a ridica nivelul pregătirii elevilor la Evaluarea Naţională”, susţine Botea. Acesta a adăugat că “deşi, numărul elevilor absolvenţi ai clasei a VIII-a era mult mai mare în 2012, cei care nu au participat la Evaluarea Naţională a fost foarte mic, în comparaţie cu sutele de elevi din anul 2017, care nu au intrat în Evaluarea Naţională, referindu-se, probabil, la faptul că aceste “practici” nu se “tolerau” cât timp a ocupat fotoliul de inspector şcolar general.
În încheierea postării sale acesta susţine că problemele învăţământului brăilean îşi vor găsi o rezolvare doar dacă se va produce o “schimbare majoră” la nivelul actualei conduceri a Inspectoratului, unde e nevoie de “persoane profesioniste care doresc atât binele elevilor, cât şi al cadrelor didactice, dar şi o relaţie cât mai strânsă cu administraţia locală”.
Ce a făcut Botea cât s-a aflat la conducerea IŞJ Brăila
Viorel Botea a fost inspector şcolar general timp de 3 ani, în perioada 2009-2012, ani în care elevii noştri au avut rezultate foarte bune atât la Evaluarea Naţională, cât şi la bacalaureat. Spre exemplu, în 2011, la Evaluarea Naţională procentul de promovare la limba română a fost de aproape 94%, iar la matematică de 78%. La bacalaureat, în 2011, anul în care fostul ministru Funeriu a reformat organizarea examenului prin introducerea supravegherii audio-video, elevii brăileni s-au clasat pe locul 6. Iar performanţele au continuat şi în 2012, când la BAC, Brăila s-a clasat pe primul loc. De altfel, rezultate foarte bune la ambele examene au fost şi în 2010 şi 2009, aşa cum reiese din statistici.
Cu rezultatele bune obţinute de elevii brăileni se lăuda şi Botea în iulie 2012, atunci când a plecat de la conducerea IŞJ şi a organizat o conferinţă de presă în care şi-a prezentat bilanţul mandatului. Culmea, la capitolul eşecuri, fostul inspector şcolar general a trecut printre altele abandonul şcolar, de care acum îi acuză pe actualii şefi ai IŞJ.