• după ce a salvat Farmacia Faltis şi a redat-o urbei, farmacistul Ion Bobaru îi învaţă acum pe studenţi secretele profesiei • peste 30 de studenţi la Farmacie au învăţat, numai vara aceasta, să prepare tincturi şi leacuri naturiste • “Îl consider pe dl. farmacist mai mult decât un mentor”, ne-a mărturisit Iulia Mădălina Con, studentă în anul V la Farmacie • “Dacă vreau să fiu un bun farmacist, trebuie să învăţ mult mai mult decât ceea ce ni se predă la şcoală, altfel voi fi doar un «vânzător de medicamente»“, ne-a spus Maria Lungu • “Nu intenţionez să păstrez cunoştinţele pe care le-am acumulat numai pentru mine”, ne-a mărturisit Ion Bobaru • cu o experienţă în domeniu de mai bine de 40 de ani, farmacistul prepară leacuri din plante după reţete vechi, 90% din produsele farmaciei fiind manufacturate
“Omul sfinţeşte locul”. Mare adevăr, atunci când te macină boala şi-ţi spui, gândindu-te la un leac bun: “Mă duc la Bobaru”. Ion Bobaru, unul dintre cei mai vechi farmacişti brăileni, singurul care şi acum prepară leacuri după reţete străvechi, multe din cea mai veche Farmacopee Română, tipărită la 1862 de brăileanul C.C. Hepites, cu aprobarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
De la “Acvila Română”, farmacia brăileanului Hepites, ctitorită în secolul XIX, şi până la Farmacia “Faltis”, din zilele noastre, cea care a renăscut din propria cenuşă, graţie strădaniei de peste patru decenii a farmacistului Ion Bobaru, e cale lungă. Un secol şi jumătate de istorie.
După ce a reuşit să reînvie tradiţia vechilor farmacii şi să salveze cea mai veche farmacie din Brăila - monument istoric de la 1897 - Bobaru vrea să împărtăşească viitorilor farmacişti, şcoliţi la “Carol Davila”, “Iulius Haţeganu” “Ovidius” sau “Dunărea de Jos”, cunoştinţele pe care le-a acumulat de-a lungul anilor. Nu degeaba deţine certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor, emis de Colegiul Farmaciştilor din România.
Şi nu doar atât. Înainte de '89, clădirea farmaciei de pe Calea Galaţi era o ruină, iar chiriaşii “la stat” creşteau porci în interiorul ei. Subsolul era o groapă de gunoi. Pe cheltuiala sa, Ion Bobaru, teleormănean la origine, dar îndrăgostit de oraşul de la Dunăre, a renovat-o şi a salvat recipienţii şi instrumentarul vechi de mai bine de un secol, precum şi masa de lucru din laborator, aceeaşi la care a lucrat distinsul farmacist Ion Faltis. Bobaru a fost premiat de Direcţia de Cultură şi Patrimoniu pentru strădania sa, dar farmacistului cu tâmplele albite de ani nu-i plac laudele. El vrea să le insufle studenţilor la Farmacie ataşamentul faţă de profesie şi să-i înveţe să prepare leacuri şi tincturi, aşa cum o făceau înaintaşii lor. Numai vara aceasta, peste 30 de studenţi au călcat pragul Farmaciei “Faltis”, de pe Calea Galaţi, ca să-i afle tainele.
“Nu vreau să fiu doar un “vânzător de medicamente”
Distinsul farmacist Ion Bobaru deţine cea mai veche Farmacopee Română, tipărită la 1862 de brăileanul C.C. Hepites, cu aprobarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. A plătit pentru ea cât pentru o maşină “la mâna a doua”. În total, au apărut zece ediţii ale Farmacopeei Române, şi Bobaru le are pe toate în bibliotecă, la loc de cinste. Din ele îşi ia reţetele pentru tincturi şi alifii. Pe altele, le-a învăţat de la bătrânii farmacişti. Dar farmacistul nu mai este singur.
E vară şi “Faltis” freamătă de atâta activitate. Studenţii de la mai toate facultăţile de farmacie din ţară (Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” Bucureşti, “Grigore T. Popa” Iaşi, “Iuliu Haţeganu” Cluj, “Ovidius” Constanţa şi “Dunărea de Jos” Galaţi) ajută de zor la prepararea leacurilor. La început de secol XX, 90% din activitatea farmaciştilor consta în prepararea de medicamente. Acum, aceştia dacă mai alocă 5% din activitate acestei îndeletniciri nobile. Dar situaţia pare să se schimbe.
“Suntem preocupaţi, cu precădere, de recoltarea, uscarea şi procesarea plantelor medicinale. Le recoltăm fie din grădina proprie, fie din flora spontană care se găseşte în Munţii Vrancei şi în Munţii Măcinului. Studenţii vin la noi din proprie iniţiativă şi sunt fascinaţi de ceea ce văd aici. Avem deja o generaţie tânără de farmacişti, care-şi defăşoară activitatea la noi, la «Faltis», şi vom angaja şi alţi tineri”, ne-a spus Ion Bobaru. Pare greu de crezut, cu atâtea farmacii în oraş, că la “Faltis” abia apuci să pui etichetele pe produse, că şi dispar de pe rafturi.
Pe Iulia Mădălina Con, studentă în anul V la Facultatea de Medicină şi Farmacie a Universităţii “Dunărea de Jos” Galaţi, am găsit-o preparând tincturi la masa veche de un secol, împreună cu ceilalţi viitori farmacişti. Absolventă a Colegiului Naţional “Nicolae Bălcescu” din Brăila, Iulia a urmat, iniţial, Literele, însă a optat, în final, pentru Facultatea de Farmacie, susţinută fiind şi de mama sa. “Mă regăsesc în mediul farmaceutic. Am făcut practică şi la alte farmacii, însă am fost un pic dezamăgită. Anul acesta, însă, la sugestia unui coleg, m-am decis să fac practică la Farmacia Faltis. Pe dl. farmacist îl consider mai mult decât un mentor; îmi pare rău că nu am aflat de Faltis mai devreme”, ne-a mărturisit Iulia. “Iulia s-a lipit de farmacie ca timbrul de scrisoare. Este foarte pricepută. Intenţionez să o angajez aici după terminarea facultăţii”, ne-a spus Ion Bobaru.
Alături, prepară leacuri o altă studentă, Maria Lungu, care a trecut în anul II la “Carol Davila”. “Fiind brăileancă, am aflat despre Faltis de la mama mea, care foloseşte în mod regulat produsele preparate aici, de ani buni. Mama a spus că ar fi bine să fac practică aici, pentru că îmi va folosi pe viitor. Totodată, dl. Bobaru mi-a spus că, dacă vreau să fiu un bun farmacist, trebuie să învăţ mult mai mult decât ceea ce ni se predă la şcoală. Altfel, voi fi doar un «vânzător de medicamente»“, ne-a spus Maria.
“Vreau să-mi petrec toată vara aici, printre borcane şi mojare
Deşi lucrează după reţete vechi şi foloseşte metode naturiste, farmacistul şef de la “Faltis” are, deopotrivă, dotări de ultimă generaţie, cu ajutorul cărora obţine mai uşor tincturi, creme, extracte şi siropuri. Dacă până acum uscarea plantelor medicinale se făcea în podul farmaciei, acum se realizează cu ajutorul unui uscător performant, programat de computer. Farmacia dispune, de asemenea, de un extractor şi de un aparat de confecţionat capsule (gelurier), la care am găsit-o lucrând pe Iulia.
“Am urmărit ceea ce a apărut în presă despre Faltis, inclusiv în Obiectiv-Vocea Brăilei, şi m-a surprins complexitatea farmaciei, faptul că aici se prepară tincturi şi unguente. Vreau să-mi petrec toată vara aici, printre borcane şi mojare, participând la prepararea medicamentelor naturiste şi tradiţionale”, ne-a spus, entuziasmată, o altă viitoare farmacistă, Raluca Uţă, care e anul II la Universitatea “Ovidius” din Constanţa.
Absolvent al CNNB, brăileanul Andrei Budan, student în anul II la “Carol Davila”, a ţinut să adauge: “Am aflat despre Faltis de la părinţii mei, care mi-au spus că aici se prepară produsele «la faţa locului». Acum, în timp ce fac practică, vă pot spune cu certitudine că 90% dintre produse sunt unicat, realizate în laboratorul propriu al farmaciei, toate fiind de tip manufactură”.
Gazdă bună, distinsul farmacist Ion Bobaru ne-a invitat la o ceaşcă de ceai de mur şi gutui, spunându-ne, zâmbind, că viitorii farmacişti trăiesc “un moment istoric”, făcând practică în cea mai veche farmacie din Brăila şi preparând leacuri la masa de lucru a lui Ion Faltis, aceeaşi de la 1897.
Adevărat muzeu al farmaciei, Farmacia “Faltis” deţine mobilierul vechi, instrumentarul, dar şi celebra maşină de confecţionat capsule, realizată la început de secol XX de firma Eureka, din SUA, aflată în perfectă stare de funcţionare. A cumpărat-o farmacistul Faltis, înainte de Primul Război Mondial şi a produs sute de mii de comprimate până de curând, cu precădere înainte de '89, când rar găseai piramidon, piracetam, antinevralgic sau papaverină în farmacii.
Ion Bobaru a păstrat vie istoria Brăilei şi profesia de farmacist şi a salvat o moştenire care, altminteri, era sortită pieirii. Acum, el vrea să dea lumină din lumina sa studenţilor la Farmacie, ca să o ducă mai departe.
“Nu intenţionez să păstrez cunoştinţele pe care le-am acumulat numai pentru mine sau pentru fiul meu. Vreau să le împărtăşesc tinerilor farmacişti”, ne-a spus Ion Bobaru. Ceea ce şi face.