“Eu şi soţul meu, ajutăm oamenii nevoiaşi din bugetul familiei, atât cât putem, dar mai avem şi câte un sponsor” | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

“Eu şi soţul meu, ajutăm oamenii nevoiaşi din bugetul familiei, atât cât putem, dar mai avem şi câte un sponsor”

susţine Tinca Rusu Preda, preşedinte al Uniunii Judeţene a Pensionarilor din Brăila

 

Pentru Tinca Rusu Preda, preşedinte al Uniunii Judeţene a Pensionarilor din Brăila, ajutorarea semenilor, persoane singure, bătrâni sau bolnavi, a devenit un scop în viaţă. Fie că îi ajută pe pensionari cu o vorbă, cu un sfat, fie că îi invită în excursii, la mese festive sau îi ajută să ajungă la spital sau în alte locuri, unde aceştia au nevoie, se simte bucuroasă când reuşeşte să le ofere sprijin. Despre gesturile sale şi bucuria de a veni în sprijinul celor neajutoraţi, Tinca Rusu Preda spune că aşa este creştineşte şi, împreună cu soţul, oferă din inimă atât cât pot.   

La Brăila, Uniunea Judeţeană a Pensionarilor a fost fondată în anul 2003, având ca scop ajutorarea persoanelor vârstnice, dar şi pentru a le oferi acestora un cadru prielnic pentru a socializa sau pentru a participa la diverse activităţi culturale sau  recreative. Între timp, cei  aproape 500 de membri, se bucură de întâlnirile de la Clubul “Ana Aslan”, unde pot juca şah, table sau pot citi sau comenta diverse cărţi sau publicaţii, merg la spectacole sau la diverse activităţi culturale, iar de sărbători, mulţi dintre ei se bucură de diverse ajutoare sau pachete cu daruri. Pentru toţi şi pentru fiecare în parte, Tinca Rusu Preda împarte zâmbete sau se întristează, le este alături şi îi ajută, aşa cum poate, iar la început de an, le urează să fie sănătoşi, să îi fie alături şi să o cheme atunci când au nevoie, ca într-o adevărată familie.

 

-Ce a însemnat pentru dumneavoastră şi pentru Uniunea Judeţeană a Pensionarilor din Brăila anul care abia s-a încheiat?

 

-Pentru Uniunea Judeţeană a Pensionarilor din Brăila, anul 2019 a fost un an bun. Anul trecut, am făcut cu bătrânii noştri diverse activităţi. Printre acestea, pot spune că am făcut mai multe excursii în ţară, deplasări de o zi sau de două zile, în care pensionarii noştri s-au simţit bine, s-au relaxat, au socializat. Am fost la Mănăstirea Dervent, aflată la graniţa cu Bulgaria. Cu această ocazie, am vizitat şi Mănăstirea şi Peştera Sfântului Andrei, am vizitat, tot în Dobrogea, Biserica Radu Vodă, unde se află un schit foarte important şi foarte interesant, cu un preot bătrân, de o religie veche. Acolo şi, de altfel, la toate mănăstirile la care mergem, facem pomeniri, oferim diverse daruri persoanelor sărace şi neajutorate. 

 

-Cine sunt persoanele care participă la excursiile pe care le organizaţi? Sunt persoane de o anumită categorie socială, care îşi pot permite să facă unele donaţii sau participă şi persoane din căminele de bătrâni din oraş?

 

-Oamenii care merg în excursiile organizate de Uniunea Judeţeană a Pensionarilor sunt din diverse categorii sociale. Sunt mulţi intelectuali, sunt  foşti funcţionari publici, sunt şi oameni cu dare de mână, De fiecare dată însă, când facem astfel de activităţi, luăm cu noi, gratuit şi câteva persoane de la căminele de bătrâni, oameni care se pot deplasa, care vor să iasă împreună cu ceilalţi de vârsta lor şi să socializeze.

 

-Dincolo de aceste acţiuni, v-am întâlnit în diverse acţiuni culturale organizate în Brăila. Pe 15 ianuarie, de exemplu, o parte dintre pensionarii pe care îi coordonaţi au înfruntat frigul şi ceaţa şi au fost prezenţi la statuia lui Mihai Eminescu din Grădina Mare, au depus o floare, au aprins o lumânare la bustul Poetului, ceea ce nu au făcut nici tinerii, nici reprezentanţii Culturii, nici politicienii acestui oraş.

 

-Da, aşa este. Împreună cu Mariana Ioniţă, care este vicepreşedinte al Uniunii Judeţene a Pensionarilor din Brăila, am fost cu pensionarii noştri la mai multe activităţi. Am fost şi la căminele de bătrâni, unde am oferit daruri, dar şi la teatru, am fost la Ziua Culturii Naţionale şi a Poetului Mihai Eminescu. Atât în perioada sărbătorilor, dar şi cu alte ocazii, în timpul anului, mergem împreună cu pensionarii la tot felul de manifestări. Am făcut o colaborare cu Fundaţia Lumina şi, împreună cu mai mulţi colaboratori, ne-am alăturat unui proiect european care a reuşit să se extindă pentru a-i ajuta pe pensionari. Astfel, prin acest proiect, persoane anume pregătite îi ajută pe cei singuri sau nevoiaşi, le duc hrana acasă, îi ajută cu reţetele de care au nevoie, le duc chiar şi hainele, rufele la spălat.

 

- Care este relaţia Uniunii Judeţene cu autorităţile locale din Brăila şi cum s-au implicat acestea în activităţile pe care le desfăşuraţi împreună cu pensionarii sau  în sprijinirea lor?

 

-Trebuie să vă spun că toţi primarii care au fost din anul 2003 ne-au ajutat şi material şi spiritual, de câte ori ne-am dus şi am spus tot ce ne doare, din punct de vedere administrativ, bineînţeles. Domnul primar Marian Dragomir ne-a înţeles foarte bine de la început, din 2016, când a devenit primarul Brăilei, iar noi, pensionarii, suntem foarte mulţumiţi de tot ce a făcut pentru noi şi pentru oraş, împreună  cu echipa cu care colaborează.

 

-Ce proiecte aveţi pentru anul 2020 ?

 

-Vrem să continuăm colaborarea cu Fundaţia Lumina, să ajutăm nişte pensionari   să se implice în diverse activităţi, pentru că, acolo, există unele sectoare de activitate, ateliere în care pensionarii ar putea să meargă şi să lucreze, sau să socializeze.

 

-Dincolo de aceste activităţi, ştiu că dumneavoastră vă implicaţi personal în ajutorarea multor pensionari, în sensul că mergeţi cu ei sau pentru ei la medici, la spitale sau în diverse instituţii, unde aceştia au nevoie, dar nu pot sta să aştepte la rând ore în şir. Cum rezolvaţi aceste probleme?

 

-Fac aceste gesturi pentru persoanele defavorizate, în sensul că mergem împreună la UPU, la Spitalul Judeţean, pentru a nu aştepta ei ore în şir, dacă au nevoie, îi ajut să rezolve problema scrisorilor medicale, colaborez cu Căminul “Sfinţii Petru şi Pavel” şi cu Căminul de bătrâni de pe strada Mihai Bravu, le cumpăr medicamente celor bolnavi, le dau şi câte un bănuţ şi tot ce au nevoie.

 

- Toate aceste lucruri, deplasările bolnavilor la spital, sau în alte instituţii unde au nevoie, procurarea medicamentelor şi alte ajutoare le faceţi cu bani de la Uniunea Judeţeană a Pensionarilor sau există alte fonduri sau sponsorizări?

 

-Toate aceste lucruri le facem, eu şi soţul meu, din bugetul familiei, ajutăm oamenii nevoiaşi atât cât putem. Dar, mai avem şi câte un sponsor, de la societăţile comerciale din oraş, trei dintre membrii Uniunii Judeţene, de exemplu,   sunt magistraţi şi ne mai ajută...

 

-Ajutoarele acestea vin din când în când, de la oameni cu suflet şi cu dare de mână, de la buni creştini. Dar, bătrânii bolnavi şi singuri au nevoie de medicamente şi de ajutor în fiecare zi, nu doar de sărbători sau cu diverse alte ocazii. Nu ar strica să facem un apel la brăilenii care îşi permit, să dea o mână de ajutor în acest sens, să facem front comun pentru cei care au nevoie de medicamente, de hrană sau, doar de o vorbă bună, din partea semenilor lor.

 

-Nu ar strica, dar, vedeţi dumneavoastră, fiecare om are obligaţiile şi are problemele lui şi mulţi brăileni au venituri modeste...

 

-Ce mesaj transmiteţi la început de an pentru brăileni şi pentru pensionari, în mod special?

 

-Transmit brăilenilor să fie alături de cei care îi conduc, să nu fie ură şi dezbinare, să ştie că, întotdeauna, din toate timpurile, oamenii s-au bazat pe cei care îi conduc în societate şi s-au ajutat între ei. Pensionarilor le doresc să fie sănătoşi  şi să fie alături de mine, să mă cheme atunci când au nevoie de mine, să colaborăm şi să ne ajutăm. Tuturor le doresc sănătate şi LA MULŢI ANI!

A consemnat Tudoriţa TARNIŢĂ

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro