• persoanele apte de muncă beneficiare de venit minim garantat riscă să rămână fără ajutorul social dacă refuză să se angajeze sau să participe la târgurile de joburi, după ce “legea împotriva lenei” a fost publicată în Monitorul Oficial • în plus, Primăria le poate tăia ajutoarele şi dacă aceştia refuză de două ori să presteze muncă în folosul comunităţii • la nivel de municipiu, 281 de brăilenii primesc acest ajutor social, din care 230 sunt scutiţi de muncă
Epoca brăilenilor perfect capabili să muncească, dar care preferă să trăiască din “pomana” statului se aproapie de final! Recent, în Monitorul Oficial a fost publicată Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat prin care beneficiarii de acest ajutor social care refuză un loc de muncă îşi pot lua adio de la banii pe care îi primesc lunar de la Primărie.
“Începând cu data de 22 octombrie 2018 a intrat în vigoare Legea nr. 192/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat. Astfel, potrivit noilor prevederi, refuzul unui loc de muncă oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă atrage încetarea dreptului la ajutorul social. În această situaţie, familia sau persoana singură poate solicita un nou drept după o perioadă de 12 luni de la data deciziei de încetare a dreptului la ajutorul social”, precizează Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Brăila.
Prin persoană aptă de muncă se înţelege persoana care îndeplineşte următoarele condiţii: are vârsta cuprinsă între 16 ani şi vârsta standard de pensionare; nu urmează o formă de învăţământ cursuri de zi prevăzută de lege; are starea de sănătate şi capacitatea fizică şi psihică corespunzătoare, care o fac aptă pentru prestarea unei munci.
Dacă în anii trecuţi asistaţii “fugeau” de prestarea muncii în folosul comunităţii prin tot felul de scuze, acum, prin noua formă a legii, „refuzul repetat de două ori al persoanelor apte de muncă în familiile beneficiare de ajutor social de a efectua activităţile sezoniere, conduce la încetarea dreptului”. Acţiunile sau lucrările de interes local prevăzute pot fi, dar fără a se limita la acestea, lucrări de salubrizare şi/sau de întreţinere spaţii verzi, de salubrizare/întreţinere obiective publice, inclusiv activităţi de sprijinire a serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, pe baza recomandărilor acestora, precum şi alte activităţi specifice stabilite prin hotărâre a consiliului local.
Dragomir: “Apreciez orice măsură legală care descurajează acordarea de ajutoare sociale”
La fel ca în urmă cu două luni, atunci când legea a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, primarul Marian Dragomir a salutat aceste modificări.
“Apreciez orice măsură legală care descurajează acordarea de ajutoare sociale. Se poate vedea că în ultima perioadă în municipiul Brăila a scăzut foarte mult numărul celor care primesc venit minim garantat”, ne-a declarat edilul-şef.
Potrivit datelor puse la dispoziţie de acesta, în prezent, la nivelul municipiului, 281 de brăileni beneficiază de acest ajutor social. Din totalul lor, 230 de persoane sunt scutite de la prestarea orelor de muncă în folosul comunităţii, fie pentru că sunt inapte medical sau au îndeplinit vârsta de pensionare, fie sunt mame cu copii mai mici de 7 ani sau copii ce nu au împlinit încă 16 ani. Numărul lor s-a redus semnificativ comparativ cu anul 2008, atunci când peste 1.350 de brăileni erau asistaţi social.
O scădere s-a înregistrat şi la nivelul de judeţ. Spre exemplu, în 2016 au încasat ajutorul social - venit minim garantat, în medie 4.717 de brăileni, sumele plătite cumulat în cele 12 luni ajungând la aproape 16,22 milioane lei. La nivelul lunii iunie 2018, aceeaşi statistică a Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Brăila indica un număr mediu de 3.972 beneficiari care au încasat în primul semestru 6,646 milioane lei.
Precizăm că legea intră în vigoare în termen de 90 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României.