• potrivit unui studiu realizat de Asociaţia Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România, instituţia de învăţământ superior se află pe locul 10 într-un clasament al abandonului din universităţi • motivele principale care îi determină pe tineri să renunţe la studii sunt alegerea greşită a facultăţii şi lipsa banilor
Aproape unul din doi studenţi înregistraţi la studii de licenţă de 4 ani nu reuşeşte să le termine, iar mai mult de un sfert dintre studenţii admişi la programele de studiu de licenţă şi de master nu îşi finalizează studiile. Asta reiese din ultima analiză realizată de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) în care se prezintă o statistică a abandonului din universităţi.
Pe primele locuri, cu o medie de abandon de peste 50%, se situează Universitatea “Eftimie Murgu” din Reşiţa - 73,57%, Universitatea din Craiova - 63,4% şi Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti (UTCB) - 60,71%.
Universitatea “Dunărea de Jos” Galaţi se află pe locul 10 în acest top, cu o medie a abandonului programelor de licenţă de 3 sau 4 ani de 43,87%. La programele de licenţă de 4 ani media abandonului este de 49,23%, iar la cele de 3 ani media este de 38,50%.
Cele mai scăzute rate de abandon se găsesc la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova - 13,32%, Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca - 15,40% şi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş - 16,02%.
Media calculată de ANOSR pentru programele de studii cu o durată de 3 sau 4 ani, pe baza răspunsurilor oferite de 28 de universităţi, arată că 35,68% dintre studenţi renunţă la facultate. Niciuna dintre cele 28 de universităţi nu a înregistrat un abandon sub 10%, iar în 10 dintre aceste instituţii aproape unul din doi studenţi a abandonat studiile.
Motivele care îi determină pe studenţi să renunţe sunt alegerea greşită a facultăţii şi problemele materiale. Studiul arată că aproximativ jumătate din abandonuri sunt determinate de lipsa banilor, de imposibilitatea unor studenţi de a-şi acoperi cheltuielile de cazare şi masă. În momentul de faţă, valoarea medie a bursei sociale este de 241 de lei, sumă ce acoperă cazarea, nu şi masa ori alte cheltuieli.
Numărul studenţilor a scăzut de la an la an, în anul universitar 2015-2016 numărul lor ajungând la 520.000, aproape la jumătate faţă de vârful de peste 900.000 atins în 2007. Mai mult, în România, doar 19% din populaţia ocupată are studii superioare, faţă de o medie europeană de 33%.