• un eveniment dedicat unirii Basarabiei cu România, la 27 martie 1918, manifestare care va avea loc sâmbătă, la Casa Memorială “Petre Ştefănescu-Goangă”
Sâmbătă, 24 martie 2018, începând cu ora 11.00, la Casa Memorială “Petre Ştefănescu-Goangă” va avea loc o manifestare cultural-artistică “Dor de Basarabia”, eveniment dedicat unirii Basarabiei cu România, la 27 martie 1918. Acela a fost începutul unei reparaţii istorice, care a continuat cu unirea Bucovinei, în noiembrie 1918 şi s-a încheiat la 1 decembrie 1918, când Transilvania, Banatul şi Crişana se uneau cu România.
Ca semn de recunoaştere a importanţei evenimentului istoric de acum 100 de ani, Casa de Cultură a Municipiului Brăila, în colaborare cu Societatea de Ştiinţe Istorice din România şi Asociaţia ProBasarabia şi Bucovina, filiala Vasile Voloc Brăila, organizează acest eveniment la care va participa şi o delegaţie culturală din localitatea Bieşti, Republica Moldova, condusă de Ion Vlas, primarul comunei.
În cadrul manifestării, profesorul dr. Ştefan Aftodor, preşedintele Societăţii de Ştiinţe Istorice din România, filiala Brăila, va prezenta comunicarea “Centenarul Marii Uniri şi Basarabia înlăcrimată”. Programul artistic include un recital extraordinar susţinut de Ansamblul Coral Semănătorii din Republica Moldova, un potpuriu folcloric românesc cu soliştii Casei de Cultură a Municipiului Brăila şi momente muzicale oferite de grupul folk Generaţii, condus de profesorul Dumitru Popescu.
În preambulul manifestării, va avea loc lansarea volumului apărut sub egida Casei de Cultură - Brăila sub semnul centenarului, o culegere de Studii şi Articole de Istorie ale Membrilor Filialei Brăila a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România, volum coordonat şi îngrijit de prof. dr Ştefan Aftodor şi prof. dr. Mihai Rădulescu.