“Decongelarea” de la Judeţean | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Cum se toacă banii în Sănătate

“Decongelarea” de la Judeţean

• aveam de toate, “aparat de dezgheţat alpiniştii” ne mai lipsea • ei bine, în spitalul din Brăila există de câţiva ani un asemenea aparat, primit pleaşcă  de la Ministerul Sănătăţii • aparatul este folosit de două-trei ori pe an şi atunci pentru “dezamorţirea” oamenilor fără adăpost găsiţi degeraţi pe străzi • pe lângă acesta, alte trei dotări făcute de Minister zac nefolosite în unitatea spitalicească • este vorba despre un sistem “Cell Saver” pentru autotransfuzie, containere pentru transportarea sângelui şi o instalaţie de tratare a aerului • împreună, toate aceste investiţii se ridică la circa 100.000 dolari

 

Bani aruncaţi pe fereastră la Spitalul Judeţean. De fapt, sunt investiţii fără cap şi fără coadă făcute cu ani în urmă de Ministerul Sănătăţii, din bani publici, şi care au fost trimise în provincie pentru dotarea unor spitale. Însă nimeni de la Centru nu s-a gândit dacă aparatele le vor fi vreodată de folos cadrelor medicale. De exemplu, la Brăila a ajuns, ATENŢIE!, un aparat special pentru dezgheţarea celor aflaţi în hipotermie, cunoscut ca fiind “aparat de dezgheţat alpinişti”. Vă daţi seama? Alpinişti! Evident, respectivul aparat a fost folosit doar de câteva ori până acum în cei 10 ani de când se află la SJU Brăila. Căci, fără a fi răutăcioşi, singurele dăţi în care medicii au putut da o utilitate respectivului aparat a fost atunci când a trebuit să “dezmorţească” oameni fără adăpost, îngheţaţi bocnă, culeşi de poliţişti de pe străzi. În rest... alpinişti nu se prea găsesc în judeţul nostru!

Lista dotărilor fără utilitate pe banii Ministerului Sănătăţii nu se încheie însă aici. Mai avem, de exemplu, un aparat sofisticat de recuperare a sângelui care, la fel, n-a fost folosit niciodată în cei 16 ani de când a intrat în inventarul instituţiei brăilene - pentru că a fost primit incomplet şi fără instrucţiuni, precum şi două containere, ultraperformante la vremea lor, de transportat sânge şi produse din sânge. În fapt, două recipiente de mari dimensiuni, pe care abia le pot urni din loc doi oameni vânjoşi. Nici vorbă de plimbat cu ele pe holurile spitalului. În fine, mai există o investiţie care s-a dovedit total nefolositoare şi care, la fel, a stors bani grei din bugetul Sănătăţii: o instalaţie de tratare a aerului menită să menţină temperatura optimă în sălile de operaţie, de asemenea neutilizată vreodată, pentru că a fost prost montată. Ca idee, toate aceste investiţii au însemnat, la vremea când au fost cumpărate, un efort financiar cumulat la peste 100.000 de dolari.

Aparat de “dezgheţat alpinişti”, sistem de autotransfuzie, containere pentru transportarea sângelui şi produselor din sânge şi instalaţie de climatizare.

Acestea sunt patru “cadouri” făcute de Ministerul Sănătăţii, cu ani în urmă, Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Brăila, investiţii pentru care practic s-au cheltuit bani de pomană. Asta pentru că medicii şi pacienţii nu s-au putut folosi de ele. Din motive tehnice, la scurt timp după ce au ajuns în dotarea spitalului, aceste investiţii şi-au dovedit rapid ineficienţa.

Reporterii “Obiectiv - Vocea Brăilei” au fost ieri în vizită la Judeţean pentru a vedea cu ochii lor toate aceste dotări “ultraperformante”, căzute pleaşcă de la Minister.

Pentru început, în Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean există un aparat Mistral Air, folosit pentru creşterea temperaturii corpului pacienţilor aflaţi în cazuri de hipotermie, cunosut popular sub numele de “aparat de dezgheţat alpinişti”.

“Toate cele patru dotări sunt ale Ministerului Sănătăţii, făcute prin programe naţionale şi desfăşurate pentru toate spitalele din România. Există la noi, la UPU, acest aparat Mistral, primit în 2007. Acestui aparat i-am găsit utilitatea, în sensul că îl folosim cam de două-trei ori pe an să dezgheţăm «boschetari» care ajung iarna la Urgenţe”, ne-a declarat dr. Mihail Iugulescu, managerul SJU Brăila.

Precizăm că reporterii noştri nu au putut filma sau fotografia acest aparat Mistral Air, deoarece se află la UPU, structură aflată în subordinea Ministerul Sănătăţii, drept pentru care, pentru a ajunge la el trebuia parcursă o întreagă procedură privind acordul. De asemenea, conducerea unităţii spitaliceşti nu ne-a putut spune preţul acestui aparat, spitalul nefiind consultat sau implicat în vreun fel în achiziţionarea lui.

 

“Cell Saver”, aparat de autotransfuzie ce zace nefolosit de 16 ani

Un alt “cadou” primit de la Ministerul Sănătăţii, în 2001, este un aparat de autotransfuzie “Cell Saver”. Acesta este de fapt un sistem pentru recuperarea sângelui. Mai exact, în timpul unei intervenţii chirurgicale, printr-o sondă se trage sângele din plaga deschisă, aparatul îl filtrează şi îl reintroduce în organismul pacientului. Aparatul poate fi folosit atât la operaţiile planificate, cât şi în cazurile de urgenţă. Toate aceste lucruri sună bine în teorie. În practică însă, aparatul nu a putut fi folosit nici măcar o dată în cei 16 ani, pentru că lipsea un modul, dar şi instrucţiunile de folosire. Reprezetanţii SJU Brăila ne-au spus că s-au făcut mai multe adrese către Ministerul Sănătăţii pentru a putea pune acest sistem în funcţiune, însă nu au primit răspuns nici în ziua de azi. Valoarea aparatului “Cell Saver” (mai degrabă a unei bucăţi din el) se ridică la 167.800 lei.

“În mai 2001 l-am primit. E nou nouţ, nu l-am folosit niciodată. Nu am primit niciun manual de instruire. Nu văd să îl folosim în viitor, a ieşit din garanţie deja şi probabil e şi depăşit ca tehnologie. Am început deja diligenţele pentru a-l returna”, ne-a spus Adrian Muşatescu, asistent-şef  ATI.

Opt ani mai târziu, în 2009, unitatea spitalicească primea de la Minister două containere de transportat sânge şi produse din sânge, în valoare de 3.520 lei bucata, deci 7.040 lei în total, “lăzile” fiind achiziţionate printr-un program PHARE. Aceste containere sunt ultraperformante, însă sunt total impracticabile, ele fiind foarte mari şi grele, iar pentru a le putea transporta este nevoie de două persoane. Aşadar, şi ele zac nefolosite, transportul sângelui realizându-se cu lăzi frigorifice normale, asemenea celor cu care sunt transportate probele de sânge pentru analize sau pungile pentru transfuzii.

“Sunt lăzi foarte grele şi nu sunt deloc utile de transportat. Ele au fost luate printr-un program al Ministerului, sunt ca dotare extrem de performante numai că pentru noi nu sunt utile datorită faptului că au capacitatea mică, sunt foarte greu manevrabile, trebuie două persoane să le transporte. În plus, distanţa de la Centrul de Sânge până la noi este de maxim 10 minute, aşadar nu au o utilitate. Dotarea lor este extraordinară, au un senzor de monitorizare a temperaturii în interior şi lucrul acesta permite verificarea temperaturii pe parcursul transportului. Dar nu îşi găsesc utilitatea la un transport de 10 minute. Ele sunt folosite doar pe transportul între oraşe, noi ca spital de aici din UTS nu avem cum să facem lucrul acesta. Nu dăm sânge decât în interiorul spitalului. Deci nu au putut fi folosite pentru că nu am avut de ce”, ne-a declarat Simona Neacşu, asistent-şef la Unitatea de Transfuzie Sanguină din cadru SJU Brăila.  

 

Instalaţie de tratare a aerului, o altă investiţie nefolositoare

Lista investiţiilor cu “chibzuială” făcute de Ministerul Sănătăţii la Judeţean se încheie cu o instalaţie de tratare a aerului, primită în 2007, care a costat 214.000 lei. Instalaţia ar fi trebuit să realizeze temperatura optimă în sălile de operaţie şi în secţia ATI, însă din cauza proiectării greşite nu putea funcţiona la capacitatea necesară.

“În anul 2007, spitalul nostru, ca şi alte spitale din ţară, a fost dotat cu o instalaţie de tratare a aerului, mai exact o instalaţie de aer condiţionat, compusă din două chillere de putere şi tubulatura aferentă. Instalaţia a funcţionat la modul că chillerele se învârteau, funcţionau, dar nu au avut eficienţă. După un an, noi am solicitat firmei care le-a montat să facă o revizie şi să înţelegem unde e problema, de ce nu a produs frigul de care era nevoie în sălile de operaţie şi în sălile ATI. Firma a dispărut, am apelat la altă firmă specializată de aici din Brăila, care ne-a spus la acel moment că instalaţia a fost proiectată greşită, acele racorduri care duc la sălile de operaţie sunt la 90 grade şi nu sunt deloc eficiente. Au spus că ar trebui demontată toată instalaţia. De fapt, nu se producea răcirea aşa cum era nevoie. Când am intrat în reabilitarea Blocului Operator, instalaţia a fost parţial demontată, pe cele trei etape de reabilitare a Blocului Operator, noi am recuperat chillerele şi le vom folosi pentru a face o instalaţie de aer condiţionat la pavilionul C”, ne-a explicat managerul SJU Brăila.

Preţul acestei instalaţii a fost de 214.000 lei.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro