Mergi la conţinutul principal

“Cod roșu” de studenți! Au început înscrierile la facultăți

* imediat după afișarea primelor rezultate la bacalaureat, marile centre universitare din România au dat startul admiterii * pe plan local, la Facultatea de Inginerie și Agronomie din Brăila sunt peste 100 de locuri la buget destinate tinerilor care vor să rămână să studieze în oraș * “Dunărea de Jos” Galați își așteaptă viitorii studenți cu aproape 1.700 de locuri la buget, plus încă pe atâtea la taxă  * mii de locuri sunt și la universitățile din București, Cluj și Iași

 

A început “lupta” pentru admiterea la facultate. Nici bine nu s-a încheiat “examenul maturității” și absolvenții de liceu o iau de la capăt cu emoțiile. Fie că intră pe bază de dosar, fie că dau admitere, tinerii își aleg, zilele acestea, locul unde vor studia în următorii 3 sau 4 ani. Redactorii “Obiectiv” au analizat oferta celor mai mari universități pentru anul 2018-2019, pe care v-o prezentăm în cele ce urmează.

 

Specializări noi la Facultatea de Inginerie din Brăila

 

Facultatea de Inginerie și Agronomie din Brăila vine cu o ofertă atractivă pentru tinerii care vor rămâne în oraș. Concret, facultatea pune la bătaie 190 de locuri, 124 bugetate și 66 la taxă, la următoarele domenii de licență: Inginerie Mecanică - 80 locuri la buget și 60 la taxă, Agronomie - 44 locuri la buget și 6 locuri la taxă.

Programele de studii de licență diferă față de cele de anul trecut. Dacă atunci viitorii studenți puteau opta pentru “Inginerie mecanică”, “Inginerie și management” și “Ingineria mediului”, pentru anul viitor specializările propuse sunt: “Utilaje tehnologice pentru construcții”, “Ingineria și managementul resurselor tehnologice în construcții” și “Mașini și instalații pentru agricultură și industrie alimentară”. 

Înscrierile se fac până pe 15 iulie. Media de concurs pentru admiterea la licență se calculează astfel: 50% media de bacalaureat și 50% nota testului grilă la una din disciplinele Algebră/Biologie. Exemple de teste rezolvate se găsesc pe site-ul facultății la secțiunea “Admitere”, acolo unde veți găsi și toate detaliile legate de înscriere.

 

Ce ofertă are “Dunărea de Jos” Galați

 

Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați oferă 1.661 de locuri la buget, la ciclul de studii de licență, plus încă 1.649 de locuri cu taxă. Pe facultăți, locurile la buget sunt repartizate după cum urmează: Facultatea de Inginerie – 160, Facultatea de Arhitectură Navală - 90, Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor - 103, Facultatea de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică și Electronică - 236, Facultatea de Inginerie și Agronomie din Brăila - 124, Facultatea de Litere - 124, Facultatea de Științe și Mediu - 50, Facultatea de Istorie, Filosofie și Teologie - 100, Facultatea de Educație Fizică și Sport - 97, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor - 180, Facultatea de Științe Juridice, Sociale și Politice - 100, Facultatea de Medicină și Farmacie – 267 și Facultatea de Arte - 30.
Prima sesiune de înscriere se desfășoară până pe 15 iulie. Probele de concurs se vor derula între 16 și 18 iulie, iar primele rezultate vor fi afișate pe 19-20 iulie.

Anul trecut, cele mai căutate facultăți la “Dunărea de Jos” au fost Facultatea de Educație Fizică și Sport, Facultatea de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică și Electronică și Facultatea de Medicină.

 

Mii de locuri la București, Cluj și Iași
 

După Galați, majoritatea tinerilor brăileni aleg să urmeze o facultate din Capitală, Universitatea din București și Universitatea Politehnică fiind printre opțiunile principale ale acestora.

Înscrierile la Universitatea din București au început pe 6 iulie și se vor încheia pe 26 iulie. Pentru anul 2018-2109, la licență sunt disponibile 4.250 de locuri bugetate, cele mai multe fiind la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine - 464 locuri, Facultatea de Matematică și Informatică - 439 locuri și Facultatea de Drept - 273 locuri. Anul trecut, cea mai mare competiție a fost mare la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, cea mai căutată specializare fiind Limbi Moderne Aplicate (71,7 candidați/loc). “Bătălie” mare a fost și la Facultatea de Matematică și Informatică, cele mai căutate specializări fiind: Calculatoare și Tehnologia Informației (17,3 candidați/loc) și Informatica (4,8 candidați/loc).
Universitatea Politehnică București, o altă instituție de învățământ superior aflată în topul alegerilor absolvenților de liceu, oferă 5.000 de locuri în cele 15 facultăți ale sale, înscrierile fiind deschise în perioada 9-14 iulie 2018. Numai la Automatică și Calculatoare sunt disponibile 580 de locuri la buget pentru specializările: Calculatoare și Tehnologia Informației - 330, Ingineria sistemelor - 250. La Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației sunt bugetate 635 de locuri.

Universitatea “Babeș-Bolyai” din Cluj își așteptată viitorii studenți cu mii de locuri alocate pentru cele 244 de programe de licență. Cele mai multe locuri se găsesc la Științe Economice și Gestiunea Afacerilor - 639, Matematică și Informatică - 507, Științe Politice, Administrative și ale Comunicării - 425, Litere - 408 și Geografie - 357.

Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași organizează concurs de admitere, la cele 15 facultăți, pentru 3.400 de locuri la buget și aproximativ 3.200 de locuri cu taxă. Absolvenții de liceu au de ales dintre 77 de specializări, la majoritatea facultăților admiterea realizându-se pe bază de dosar, la care se iau în calcul, cu diferite proporții, media generală la examenul de bacalaureat și notele obținute la diverse probe din cadrul acestui examen.

 

Medicina rămâne în topul celor mai căutate facultăți

 

Indiferent că vorbim de București, Cluj, Iași sau Târgu Mureș, facultățile de Medicină nu duc lipsă de absolvenți care vor să învețe cea mai grea și nobilă meserie. În fiecare an, concurența este uriașă în marile centre universitare, inclusiv pe locurile cu taxă, unde un an de studiu ajunge să coste și peste 8.000 lei. Pentru anul universitar care va începe în toamnă, la Universitatea de Medicină București au fost scoase la concurs 1.100 de locuri finanțate de la bugetul de stat, la Cluj sunt disponibile 626 locuri, la Târgu Mureș 600 locuri, iar la Iași 722 de locuri la stat.

 

Urmează examenele la Academia de Poliție

 

Și în acest an, tineri din toată țara țintesc Academia de Poliție “Alexandru Ioan Cuza". La Facultatea de Poliție sunt 238 locuri cu frecvență și 39 cu frecvență redusă, iar la Facultatea de Științe Juridice și administrative sunt 315 locuri. Alte 60 de locuri sunt disponibile la Frontieră.

De asemenea, și la Academia Navală “Mircea cel Bătrân” din Constanța pregătirile pentru admitere sunt în toi, instituția de învățământ superior de marină având alocatate 873 de locuri pentru anul universitar 2018-2019.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro