• echipajele Serviciului de Ambulanţă Judeţean au răspuns la peste 170 de apeluri în fiecare zi caniculară • cei mai mulţi brăileni care au solicitat salvarea aveau probleme cardiace • trei persoane au căzut victime caniculei, acestea fiind luate din stradă de ambulanţă şi SMURD şi transportate la spital pentru îngrijri medicale
Canicula a “înroşit” linia de urgenţă a Serviciului de Ambulanţă Judeţean Brăila, în weekend. Numărul apelurilor înregistrate la dispecerat a crescut considerabil. Dacă într-o zi obişnuită, cei care cer ajutorul medicilor ambulanţieri sunt în jur de 120-130, în weekend s-au înregistrat în medie 175 de solicitări zilnic. Brăilenii suferinzi de boli cardiovasculare au fost majoritari între cei care au chemat salvarea la domiciliu.
Canicula a făcut trei victime în stradă. Sâmbătă, doi bărbaţi au leşinat din cauza temperaturii extrem de ridicată pentru această perioadă a anului. Un caz s-a înregistrat în municipiu, în zona Kaufland din cartierul Viziru. Bărbatul, care avea în jur de 40-45 de ani, a căzut ca “secerat” în plină stradă. Trecătorii au chemat imediat ambulanţa care l-a transportat la spital. Un martor a susţinut că victima era plină de sânge în zona feţei, după ce a căzut.
Al doilea caz s-a produs în oraşul Însurăţei. Este vorba tot despre un bărbat, în vârstă de 60 de ani, căruia i s-a făcut rău în stradă, din cauza caniculei. Acesta a fost preluat de un echipaj SMURD şi transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă din municipiu.
Ieri, în jurul orei 12.00, unt alt echipaj SMURD a fost solicitat pe strada Radu Negru din municipiu. Unei femei de 58 de ani i s-a făcut rău în timp ce mergea pe stradă, din cauza temperaturii extreme. Victima a fost dusă la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Brăila pentru îngrijiri medicale.
Cum previziunile meteorologilor nu sunt îmbucurătoare pentru zilele ce urmează, medicii ne sfătuiesc ca, în continuare, să nu plecăm din casă, mai cu seamă la orele de vârf ale caniculei, când sunt anunţate temperaturi extreme.
Măsuri luate de autorităţile locale pe perioada caniculei
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Brăila a dispus mai multe măsuri pe perioada valului de caniculă ce a cuprins judeţul nostru. Astfel, au fost intensificate acţiunile de informare a populaţiei pentru crearea mentalităţii necesare asigurării autoprotecţiei comunităţilor locale, dar şi controalele privind utilizarea focului în spaţii deschise, cum ar fi gospodăriile, rampele de gunoi, islazurile, zonele de agrement, culturile agricole şi altele. Locurile de scăldat vor fi atent monitorizate de autorităţi în scopul prevenirii cazurilor de înec.
Pompierii şi voluntarii ISU sunt la datorie non-stop, pentru a putea interveni în cel mai scurt timp la stingerea eventualelor incendii.
Persoanele aflate în dificultate a căror stare de sănătate riscă să se agraveze din cauza temperaturilor crescute sunt în vizorul autorităţilor locale.
De asemenea, la nivelul judeţului Brăila au fost amplasate 111 puncte de distribuire a apei potabile, locuri care sunt ventilate corespunzător, unde trecătorii se pot adăposti de arşiţa soarelui, potrivit unui comunicat de presă. De obicei, aceste locuri se găsesc la sediile primăriilor din judeţ şi la căminele culturale. În municipiu, există asemenea amplasamente la sediul Primăriei Municipiului, la Teatrul “Maria Filotti”, la Direcţia de Asistenţă Socială, în zona Piaţa Halelor, în Piaţa Concordiei, în Piaţa Săracă, în cartierele Vidin şi Radu Negru, la Microhală, în Orăşelul Copiilor din parcul Monument, la Grădina Zoologică, la SUP de Administrare a Fondului Locativ şi a Cimitirelor.
Recomandările Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pe perioada caniculară
Brăilenii sunt sfătuiţi să evite deplasările în timpul amiezii. De preferat este să ieşim din casă dimineaţa şi seara şi să mergem prin locuri umbrite.
Şi efortul fizic intens trebuie evitat între orele 11.00 – 18.00, iar hanele pe care le purtăm să fie lejere, deschise la culoare, subţiri şi să nu ne lipsească ochelarii de soare şi pălăriile.
O importanţă deosebită trebuie să acordăm alimentaţiei şi consumului de lichide. Este recomandat să bem 1,5 – 2 litri de apă zilnic, sucuri naturale din fructe şi ceaiuri de soc, muşeţel sau urzici. Mesele de peste zi trebuie să fie echilibrate şi variate, predominante fiind produsele cu valoare calorică mică. Pepenele, prunele, roşiile, iaurturile – sunt alimente recomandate pentru consum în zilele caniculare.
Există şi o listă cu alimente şi băuturi interzise: produsele cu conţinut sporit de grăsimi, cafea, cola, sucuri carbogazoase. Consumul de alcool duce la deschidratare şi poate transforma o persoană într-o victimă a caniculei.
Sub nicio formă nu vom lăsa copiii sau animalele să ne aştepte în maşină. În cazul în care simţim cel mai mic disconfort, stare rău, autorităţile ne recomandă să ne adresăm imediat medicului de familie.