“Catedrala” lui George Enescu, cântă în premieră la Brăila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

“Catedrala” lui George Enescu, cântă în premieră la Brăila

• pe 7 martie, Filarmonica “Lyra-George Cavadia” Brăila, va susţine la Teatrul “Maria Filotti” un concert  dedicat Zilei Internaţionale a Femeii •pentru prima dată, sâmbătă seara, la Brăila, se vor auzi sunetele splendidei şi unicii “Catedrale”, cum este supranumită vioara ce a aparţinut cândva marelui George Enescu, vioara construită în 1730, care acum, după 50 de ani, este “mânuită” de un alt Maestru, violonistul Gabriel Croitoru

 

Sâmbătă, pe 7 martie, de la ora 19.00, la Teatrul “Maria Filotti” va avea loc un Concert Simfonic Extraordinar, susţinut de Filarmonica “Lyra-George Cavadia” Brăila, dedicat Zilei Internaţionale a Femeii.

Invitat la acest eveniment cultural este violonistul  GABRIEL CROITORU, care va susţine un recital împreună cu Orchestra Filarmonicii “Lyra-George Cavadia” Brăila, sub bagheta dirijorală a colonelului PETREA GOGU sub genericul: 250 de ani de la naşterea compozitorului LUDWIG VAN BEETHOVEN

În program: Concert pentru vioară şi orchestră în Re Major, Op.61 şi Simfonia nr. 5 în do minor, Op, 67.

Dincolo de această ştire, aşteptată cu mult interes de melomani, am rugat-o pe prezentatoarea acestui eveniment, profesor Marilena Niculescu, să ne spună:

-De ce este “Extraordinar” acest concert?

-Din mai multe motive! Pentru că “muzica” îşi are propriile ei exigenţe imperative, de la o partitură devenită celebră, despre care toată lumea vorbeşte, datorită frumuseţii ei melodice, la interpretarea ei, de către un artist liric sau instrumentist, până la dorinţa de a o oferi, spre desfătare sonoră şi recunoştinţă  celor dragi sau de a readuce în atenţia şi memoria melomanilor, pe cel ce a creat pagini nemuritoare. Îndeplinim toate aceste “cerinţe”!

-Concertul este dedicat tuturor doamnelor şi domnişoarelor, sub genericul: 250 de ani de la naşterea compozitorului LUDWIG VAN BEETHOVEN, dar are şi alte surprize...

-Concertul Extraordinar din seara zilei de 7 Martie 2020, de la Sala Mare a Teatrului “Maria Filotti” se doreşte a fi, în primul rând un “dar” al Filarmonicii “Lyra George Cavadia”, prin intermediul Orchestrei de Cameră “George Cavadia”, dirijată de Colonel Petrea Gogu, oferit tuturor doamnelor şi domnişoarelor de 8 Martie, Ziua lor, când se înstăpâneşte, parcă, peste tot, speranţa, bucuria, gândul ocrotitor şi aducător de noroc.

“Oferta” serii, e mai mult decât atrăgătoare –se vor cânta lucrări ce aparţin pentru totdeauna repertoriului “de aur” al muzicii simfonice, purtând semnătura “Titanului muzicii” –Ludvig van Beethoven, de la a cărei naştere se împlinesc 250 de ani, respectiv:

-Concertul pentru vioară şi orchestră în Re Major op.61

-Simfonia nr.5, în do minor –”Simfonia Destinului”.

Momentul culminant rămâne însă faptul că, pentru prima dată, la Brăila, se vor auzi sunetele splendidei şi unicii “Catedrale”, cum este supranumită vioara ce a aparţinut cândva marelui Enescu, vioara Guarneri del Gesu, construită în 1730, care acum, după 50 de ani, este “mânuită” de un alt Maestru, Violonistul Gabriel Croitoru.

-Cine este volonistul Gabriel Croitoru?

-Este artistul ce a reluat într-o versiune modernă, misiunea nobilă, pe care şi-o asumase în timpul Primului Război Mondial, George Enescu, atunci când străbătea ţara, în lung şi-n lat, cu vioara sa, aducând alinare bolnavilor şi răniţilor din spitale. Violonistul Gabriel Croitoru este iniţiatorul Turneului “Vioara lui Enescu”.

Este artistul total, interpretul desăvârşit, pliat perfect pe frumuseţiile muzicii, este, dacă vreţi, “darul” de preţ, pe care Brăila, îl primeşte în acest început de primăvară.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro