“Captură” pe Vadul Ghecetului | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Patron din Buzău, prins cu 226 kg de peşte fără acte de provenienţă

“Captură” pe Vadul Ghecetului

• Ştefan Dobre, administratorul SC “La Fane pescar amabil” SRL Ruşeţu, judeţul Buzău, a fost trimis în judecată pentru deţinerea, transportul sau comercializarea fără documente legale a peştelui • Dobre a mai fost condamnat la amendă penală, în 2007, pentru încălcarea prevederilor Legii 192/2001 privind pescuitul şi acvacultura

 

Anchetă ajunsă la final în cazul lui Ştefan Dobre, 53 de ani, administratorul SC “La Fane pescar amabil” SRL Ruşeţu, judeţul Buzău, prins în flagrant delict cu un autoturism Dacia “frigorific” plin cu peşte cumpărat fără acte de la braconierii din localitatea Jurilovca, imediat după ce a traversat Dunărea cu bacul.

Potrivit dosarului penal instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila, în după-amiaza zilei de 17 noiembrie 2016, la ora 16:30, poliţişti din cadrul Serviciului Poliţiei de Frontieră Brăila, aflaţi pe Vadul Ghecetului, în zona trecere bac Brăila - Smârdan, au oprit pentru control o autospecială Dacia, condusă de Dorin Iconaru şi în care se afla, ca pasager, Ştefan Dobre. Cu această ocazie, poliţiştii de Frontieră au găsit în autovehicul 226 kilograme de peşte speciile caras şi ştiucă, provenite din pescuit, pentru care nu au putut fi prezentate documente de provenienţă. Peştele a fost ridicat de poliţişti, urmând să fie valorificat în folosul statului, iar suspecţii au fost conduşi la sediul SPF, pentru audieri.

Cercetările ulterioare au stabilit că, în ziua de 17 noiembrie 2016, la ora 5:00, Ştefan Dobre a plecat din comuna Ruşeţu, judeţul Buzău, unde locuieşte, cu autospeciala Dacia amintită mai sus, însoţit de vecinul său, Dorin Iconaru, în calitate de şofer, intenţionând să cumpere peşte din comuna Jurilovca, judeţul Tulcea. Au ajuns la Jurilovca în jurul orei 12:00, la o cherhana pe care o cunoştea bine, însă pescarii le-au spus să mai aştepte în zonă, pentru că în acel moment nu aveau peşte de vânzare.

 

A declarat că peştele era pentru familie, nu pentru firmă

După câteva ore de aşteptat, Dobre s-a decis să plece înapoi la Ruşeţu. La ieşirea din Jurilovca, însă, i-a spus lui Iconaru să oprească maşina, pentru că văzuse pe marginea drumului doi bărbaţi care păreau să fie pescari. Cei doi stăteau lângă o şaretă şi când buzoianul i-a întrebat de peşte, i-au oferit acestuia, “la negru”, caras cu 4 lei kilogramul şi ştiucă, la 6 lei kilogramul.

După ce au încărcat în autospecială mai bine de 200 de kilograme de peşte, Ştefan Dobre şi-a continuat deplasarea, iar în jurul orei 16:30, după ce a traversat Dunărea, auspeciala a fost oprită de poliţiştii de Frontieră, care stăteau la pândă pe Vadul Ghecetului. Patronul le-a arătat poliţiştilor o factură din data de 9 noiembrie 2016, valabilă însă pentru peşte speciile singer şi novac. Cele 226 de kilograme de caras şi ştiucă au fost ridicate şi vândute la o firmă specializată, iar autospeciala Dacia a fost lăsată în custodia inculpatului, potrivit legii, până la definitivarea anchetei. Cum era de aşteptat, Ştefan Dobre s-a pomenit cu dosar penal pentru deţinerea, transportul sau comercializarea fără documente legale a peştelui, în timp ce Dorin Iconaru a scăpat de acuzaţii.

Patronul prins în flagrant delict le-a spus poliţiştilor că peştele era destinat consumului familial, în condiţiile în care este administratorul SC “La Fane pescar amabil” SRL Ruşeţu, judeţul Buzău, societate care are ca obiect de activitate principală “comerţul cu amănuntul al peştelui, crustaceelor şi moluştelor în magazine specializate” (cod CAEN 4723). Între timp, mai precis în luna iunie 2017, Ştefan Dobre a înstrăinat autospeciala pe care o avea în custodie, deşi acest lucru îi fusese interzis.

Potrivit procurorului de caz, inculpatul Ştefan Dobre, de profesie apicultor, ocupaţia administrator de firmă, a mai fost condamnat, în anul 2007, de către Judecătoria Făurei, la amendă penală pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 192/2001 privind fondul piscicol, pescuitul şi acvacultura (act nromativ abrogat de OUG 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura).

Cazul a fost trimis instanţei de judecată.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro