Mergi la conţinutul principal
În prima zi din Postul Mare

“Canonul lacrimilor”, citit în toate bisericile

• adevărat “imn al pocăinţei”, Canonul Sfântului Andrei Criteanul, numit şi Canonul cel Mare, a răsunat, luni, în lăcaşurile de cult ortodoxe din Brăila şi Galaţi • “Canonul Sfântului Andrei Criteanul este un dialog al omului păcătos cu propria sa conştiinţă, luminată de citirea Sfintelor Scripturi”, a spus părintele Rareş Bucur, din cadrul Eparhiei

 

Luni, 2 martie, în prima zi a Postului Mare, în toate bisericile, mănăstirile şi capelele Arhiepiscopiei Dunării de Jos s-a săvârşit slujba Canonului Sfântului Andrei Criteanul, numit şi Canonul cel Mare.

“La ceas de seară, în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi - în cadrul Pavecerniţei Mari - într-o atmosferă de evlavie, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit slujba Canonului cel Mare, în prezenţa a numeroşi credincioşi. Interpretarea deosebită a cântărilor a fost, şi în acest an, mijlocul prin care rugăciunile şi mărturisirile emoţionante, cuprinse în acest imn al pocăinţei, au devenit izvorul şi forma cea mai sensibilă a trăirilor sufleteşti. Răspunsurile corale la slujbă au fost oferite de elevi ai Seminarului Teologic “Sf. Andrei” din Galaţi”, a precizat părintele Rareş Bucur, din cadrul Eparhiei Dunării de Jos.

La finele acestei seri binecuvântate, de rugăciune şi de meditaţie bilbică, ierarhul Dunării de Jos a rostit un cuvânt de folos duhovnicesc în care a subliniat, cum era firesc, importanţa postului vorbind, totodată, despre Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul, atât de profundă, rostită, de asemenea, în această perioadă de ajunare şi de primenire sufletească.

“Postul este ca o baie binefăcătoare pentru sufletele noastre, căci ele se îmbăiază în apele calde ale lacrimilor, iar aceste ape ale lacrimilor sunt trăirile noastre noastre în lumina, căldura, pacea, liniştea şi normalitatea purităţii. Această baie sufletească are loc acasă la mama sufletească - Biserica, cea care ne aşteaptă cu drag pe toţi, într-o atmosferă mai aproape de ceea ce este atât de necesar, dincolo de lumina orbitoare a atâtor activităţi şi fapte care nu ne fac bine”, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian.

Ierarhul i-a îndemnat, totodată, pe credincioşi, să meargă la Sfânta Taină a Spovedaniei, pentru a fi pregătiţi de primirea Sfintei Împărtăşanii.

Cunoscut drept “Canonul lacrimilor”, Canonul cel Mare este o creaţie în versuri a Sfântului Andrei, Arhiepiscopul Cretei. Este una dintre cele mai frumoase slujbe ale Bisericii Ortodoxe. Canonul este unul de pocăinţă, un lung imn liturgic, cu peste 250 de stihiri, alcătuit din nouă cântări compuse, la rândul lor, din stihiri scurte de pocăinţă, ritmate de invocaţia “Miluieşte-mă, Dumnezeule, miluieşte-mă!”, cerere care, spune părintele Rareş Bucur, aminteşte de rugăciunea vameşului din prima duminică a Triodului.

“Canonul Sfântului Andrei Criteanul este un dialog al omului păcătos cu propria sa conştiinţă, luminată de citirea Sfintelor Scripturi. Sufletul care se pocăieşte plânge că nu a urmat pilda luminoasă a drepţilor virtuoşi, ci robia patimilor arătate în mulţi păcătoşi, dintre care unii nu s-au pocăit, iar alţii s-au mântuit tocmai pentru că şi-au mărturisit păcatele şi s-au pocăit”, a mai spus părintele.     

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro