Mergi la conţinutul principal
Radu Bogățeanu, transferat în închisoare la Brăila

“Cațali” lângă casă, aproape de libertate

* luna mai a venit cu schimbări pentru inculpatul Bogățeanu Radu, zis «Romică Cațali» condamnat la o pedeapsă de peste un an închisoare, pentru infracțiuni la regimul rutier * potrivit unor surse, condamnatul a ajuns la Penitenciarul Brăila, după ce anterior a executat parte din pedeapsa aplicată în Penitenciarul de Maximă Siguranță Galați * în doar câteva luni are dreptul la liberare

 

Interlopul Bogățeanu Radu a revenit acasă! Nu a ajuns chiar la domiciliu, fiind în executarea unei pedepse cu închisoarea pentru infracțiuni la regimul rutier, a ajuns la Penitenciarul Brăila. La sfârșitul anului trecut, interlopul cunoscut ca «Romică Cațali», a fost încarcerat la Penitenciarul de Maximă Siguranță Galați, după ce s-a pus în aplicare mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea.

Potrivit unor surse, condamnatul a ajuns la Penitenciarul Brăila, în această lună, mai precis în urmă cu aproximativ o săptămână.

Legat de liberarea condiționată pe care ar putea să o obțină condamnatul Bogățeanu, propunerea în acest sens s-ar putea discuta la nivelul comisiei Penitenciarului Brăila, unde se află încarcerat inculpatul, cam în toamna acestui an. Astfel, este posibil, ca Bogățeanu să își recapete libertatea până la sfârșitul anului.

În dosarul «Cațali», magistrații Judecătoriei Brăila l-au condamnat pe inculpatul Bogățeanu Radu la o pedeapsă de peste un an închisoare pentru infracțiuni la regimul rutier, respectiv conducere sub influența alcoolului. Interlopul a comis fapta în vara anului 2019, iar la prima instanță a primit o pedeapsă de 1 an și 2 luni închisoare. Nepotul său, Bogățeanu Ionuț-Dorinel, cel care a încercat să își scape unchiul de necazuri dând declarații mincinoase în fața polițiștilor și susținând că el a condus autoturismul, a scăpat cu închisoare cu suspendare sub supraveghere, respectiv 1 an și 1 lună închisoare. Are însă unele obligații impuse, iar dacă nu le respectă riscă să ajungă la închisoare.

În urma apelului formulat în cauză, dosarul a ajuns la Curtea de Apel Galați unde s-a dat sentința finală la data de 2 decembrie 2021, după ce au fost respinse, ca nefondate, apelurile declarate de inculpații Bogățeanu Ionuț- Dorinel și Bogățeanu Radu împotriva sentinței penale de la Judecătoria Brăila. 

Reamintim că, în ianuarie 2021, s-a stabilit primul termen de judecată în dosarul care îl are ca personaj principal pe interlopul Bogățeanu Radu, zis “Romică Cațali”, acuzat de comiterea unor infracțiuni rutiere. Inculpații au încercat să scape de judecată și au invocat unele excepții, numai că instanța a respins solicitările și a dat startul judecății.

 

Interlopul a condus băut un autoturism. Nepotul a spus că el ar fi fost la volan

Procurorii au dispus trimiterea în judecată a celor doi inculpați, dosarul fiind înregistrat pe rolul Judecătoriei Brăila.

Potrivit anchetatorilor, în după-amiaza zilei de 7 iulie 2019, inculpatul Bogățeanu Radu a condus autoturismul “Opel” pe DE 584, în localitatea Vărsătura, deși se afla sub influența alcoolului. Acesta a fost depistat de lucrătorii de poliție cu 1,24 mg/l alcool pur în aerul expirat potrivit testării cu aparatul etilotest și 3,10 g/l alcool pur în sânge, alcoolemie rezultată din prima mostră prelevată.

În rechizitoriul de trimitere în judecată se mai arată faptul că, la data de 8 iulie 2019, inculpatul Bogățeanu Ionuț Dorinel a luat hotărârea de a se prezenta în fața polițistului din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila - Serviciul Rutier, unde a dat o declarație necorespunzătoare adevărului despre împrejurările în care s-a produs evenimentul rutier din data de 7 iulie 2019 provocat de inculpatul Bogățeanu Radu. Anchetatorii au mai arătat că inculpatul a determinat cu intenție directă lucrătorul de poliție din cadrul IPJ Brăila să procedeze la încheierea procesului verbal de contravenție din 8 iulie 2019, în care să consemneze în fals date necorespunzătoare adevărului cu privire la evenimentul rutier în care a fost implicat autoturismul Opel condus de inculpatul Bogățeanu Radu, precum și a autorizației de reparație a autoturismului.

Potrivit anchetatorilor, la data de 23 august 2019, cu ocazia audierii în calitate de martor, nepotul a făcut afirmații mincinoase în legătură cu împrejurările esențiale referitoare la depistarea în trafic din data de 7 iulie 2019 a inculpatului Bogățeanu Radu, ce condusese autoturismul Opel sub influența alcoolului, respectiv că el era cel care a condus autovehiculul și nu inculpatul Bogățeanu Radu. Acesta a fost acuzat de infracțiunea de mărturie mincinoasă.

Interlopul Bogățeanu Radu a comis fapta în stare de recidivă, el având se pare un rest de pedeapsă neexecutată, întrucât a fost eliberat condiționat. Condamnat, la jumătatea lunii martie 2017, la o pedeapsă definitivă de 6 ani și 3 luni de închisoare pentru trafic de persoane, Radu Bogățeanu, zis “Romică Cațali”, liderul grupării din Vărsătura, a obținut liberarea condiționată la sfârșitul lunii mai 2017.

 

Traficantul de persoane, Radu Bogățeanu. Închis și eliberat în scurt timp

La jumătatea lunii martie 2017, interlopul Bogățeanu a fost condamnat la o pedeapsă definitivă de 6 ani și 3 luni de închisoare pentru trafic de persoane. Liderul grupării din Vărsătura a reușit să obțină liberarea condiționată la sfârșitul lunii mai 2017. Deși a stat numai două luni și jumătate la închisoare, interlopul a cerut să fie lăsat liber, iar Judecătoria Galați a admis solicitarea. La instanța superioară, s-a menținut decizia primei instanțe, astfel că Bogățeanu a putut pleca acasă. Potrivit unor surse, proxenetul condamnat ar fi beneficiat de o contopire a actualei pedepse cu ceea ce a executat anterior, dar l-a ajutat și arestul la domiciliu, de 8 luni, care a fost dedus din pedeapsă.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT)- Biroul Teritorial Brăila  au stabilit că, în perioada 2002-2004, interlopii din Vărsătura au constituit un grup infracțional care avea ca scop racolarea de tinere din Brăila și exploatarea lor sexuală pe teritoriul altor state. Aceștia le făceau victimelor diferite promisiuni false și, ulterior, prin exercitarea de acte de violență, le obligau să practice prostituția în țări europene, pentru folosul lor material. În ianuarie 2015, zece membri ai grupării “Vărsătura”, în frunte cu Radu Bogățeanu, zis “Romică Cațali”, au fost trimiși în judecată de către procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Brăila. Aceștia au fost acuzați că, în urmă cu mai bine de un deceniu, au dus “la produs” în jur de 17 fete, din care două minore, sumele obținute din exploatarea prostituatelor fiind de ordinul sutelor de mii de dolari. Dosarul a ajuns la Tribunalul Brăila, apoi, în urma apelului formulat, cauza s-a mutat la instanța superioară.

În ziua de 13 martie 2017, judecătorii Curții de Apel Galați au dat sentința finală în dosarul de amploare. După cum se arăta pe site-ul instanței, Curtea de Apel Galați a admis apelurile declarate de inculpații Radu Bogățeanu, Petruș Serea Panaghiotidis, Sorin Alexandru Botea, Cornel Amza, Cătălin Pradaiș, Nicolae Pătrașcu și Ionel Graur și a respins apelul declarat de DIICOT, desființând, totodată, sentința primei instanțe.

Astfel, Radu Bogățeanu, zis “Romică Cațali” a primit 6 ani și 3 luni deînchisoare, pentru trafic de persoane. Liderul grupării Vărsătura a scăpat de acuzația de proxenetism, pentru că fapta s-a prescris.

La rândul său, Ionel Graur a fost condamnat la 6 ani și 6 luni de închisoare, iar Petruș Serea Panaghiotidis a rămas cu numai 5 ani de închisoare, în condițiile în care primise inițial o condamnare de 10 ani închisoare. Cornel Amza, zis “șoricel”, a fost condamnat la 4 ani de închisoare, Cătălin Pradaiș a primit 3 ani de închisoare, iar inculpatul Sorin Alexandru Botea a primit 3 ani și 6 luni închisoare, cu suspendare sub supraveghere.

În martie 2016, judecătorii Tribunalului Brăila au condamnat  zece membri ai grupării, în frunte cu Bogățeanu, acesta primind 9 ani de închisoare. Cea mai mare pedeapsă, de 10 ani închisoare, a fost pentru inculpatul Petruș Serea Panaghiotidis.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro