Mergi la conţinutul principal

“Căpitan la 10 ani”, cu 22 de trofee la hochei

* după închiderea patinoarului din Brăila, micii hocheiști brăileni au primit sprijinul necondiționat al CSM “Dunărea” Galați, unde merg să se antreneze, cu implicarea financiară a părinților, care asigură transportul până în orașul vecin * unul dintre cei mai buni hocheiști brăileni se dovedește a fi Fabian Cuzmin, căpitanul echipei U12 * la vârsta de doar 10 ani, acesta are în palmares numeroase trofee

 

Istoria hocheiului pe meleagurile noastre începe din anul 1935, când în Muntenia au luat ființă primele echipe, în doar două orașe: Brăila și București. Dincolo de Carpați, hocheiul se practica din 1920, iar la Brăila (Mica Vienă) “sportul minune” a fost favorizat de dezvoltarea economică, aristrocrația și cosmopolitismul urbei, care dispunea atunci de două echipe: Hochei Club (a celor avuți) și Liga Navală Română, reprezentând marinarii din port. Ca iubitori ai înotului pe Dunăre, copiilor nu le lipsea nici plăcerea “datului pe gheață”. Pe vremea aceea, micii patinatori puteau fi văzuți pe vadurile orașului și orice ochi de apă înghețat, utilizând patine rudimentare sau realizate meșteșugărește.
Revenind la hochei, arena de volei de lâng
ă Castelul de Apă din Grădina Mare devenea iarna patinoar, pentru un sport care, din motive politice, a fost desființat după 1944. Activitatea sportivă și competițională s-a reluat apoi prin darea în folosință, în anul 2008, a noului patinoar acoperit  din Brăila. Astfel, patinajul devenea ceva modern și civilizat, inclusiv pentru amatori, iar sportivii nu mai luau calea Galațiului pentru antrenament și competiții. Dătător de speranță, la Brăila au avut loc și două memoriale, unul chiar pentru Stelian Rusu, din Galați. Dar cum viața are surprizele sale, uneori nedorite, istoria patinoarului nostru nu a fost lipsită de contradicții. Așa că, de câțiva ani, din cauza “pandemiei și energiei” totul a “înghețat”, patinoarul fiind închis. Și hai din nou la GalațI, unde, în 1970 s-a construit cel mai mare patinoar din țară. Culmea, în plin război rece, prin înțelegerea dintre ruși și americani, aici au avut loc două campionate mondiale de hochei (în 1970 și 1981).

Evident că la Brăila hocheiul are în continuare adepți, inclusiv în rândul copiilor. Chiar de la cele mai fragede vârste. Iar un exemplu demn de urmat și apreciat este al lui Fabian Cuzmin. A început acest sport la 6 ani și iată, acum, la 10 ani și câteva luni, este căpitanul grupei U12, cu 16-17 copii în echipă, din care 5 sunt brăileni care, deocamdată, se antreneză asiduu la Galați. Sora sa, în vârstă de… 4 ani îi calcă pe… urmele patinelor, iar prin rezultatele sale de excepție Eduard are deja în palmares 22 de diplome, medalii și cupe obținute la diferite întreceri locale, naționale și internaționale. De aici și cea mai mare satisfacție pentru tatăl său, Ciprian Cuzmin, precum și pentru familiile celorlalți coechipieri. Mai ales că aceste familii sunt total implicate în deplasarea copiilor la Galați, cu cheltuielile necesare și transportul cu autoturismele proprii. “Cât timp a fost deschis patinoarul de la noi și nu numai, ne-am bucurat de sprijinul Primăriei Brăila. Însă neapărat trebuie să le mulțumim și antrenorilor, d-lui. Geru Cătălin (care și-a cumpărat o mașină cu 7 locuri pentru transportul copiilor, fiind antrenorul lor), d-lui. Costi Baciu (un împătimit al acestui sport) și nu în ultimul rând celui care îi antrenează gratuit pe copii, la Galați, d-ul. Cristinel Munteanu, președintele CSM Dunărea. Și nu putem uita un lucru: când clubului din Galați i s-a solicitat un număr de 5 copii pentru o întrecere de la Târgu Mureș care să reprezinte România, au fost trimiși acolo, ai noștri, din Brăila”, ne-a declarat brăileanul Ciprian Cuzmin.

“Este lăudabil cum acești copii minunați ai Brăilei au deschis deja, prin sport și performanță, o adevărată punte de legătură între cele două orașe vecine și, de ce nu, prietene. Plus că și cei mai în vârstă poartă cu mândrie pe echipament culorile Brăilei, precum  și inscripția “Primăria Municipiului Brăila”. De altfel, în domeniul sportului avem o colaborare veche și foarte bună cu d-na viceprimar Doinița Ciocan. Și chiar dacă pe copiii dumneavoastră îi pregătim sub culorile CSM “Dunărea “ Galați, odată ce patinoarul de la Brăila se va redeschide vom veni acolo să-i antrenăm, tot gratuit și cu cel mai mare drag, dorind ca pe viitor să îi avem competitori/adversari de toată lauda.  Existând toate șansele să se întâmple așa ceva, deoarece Flavian îi va antrena la rândul lui pe cei mai mici, din Brăila. Considerăm astfel, că și prin “pepiniera” de aici, hocheiul se va impune prin cluburile de profil din cele două orașe”, ne-a declarat, la rândul său, Cristinel Munteanu, președintele CSM Dunărea.

Frumos spus, iar noi vom reveni și cu alte aspecte legate de activitatea micilor hocheiști brăileni și a cluburilor din cele două orașe.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro