* consilierii județeni au aprobat, luni, în cadrul ședinței ordinare a lunii octombrie, o rectificare bugetară * vicepreședintele CJ Brăila Ionel Epureanu a venit cu un amendament privind suplimentarea bugetului de venituri și cheltuieli al Spitalului Clinic Județean de Urgență Brăila în acest an, ca urmare a unor sume alocate de Ministerul Sănătății pentru achiziția de aparatură * momentul votului a pus din nou reflectorul pe taberele din interiorul PNL Brăila, deoarece unii consilieri au fost ”pentru” în timp ce alții s-au abținut
Ministerul Sănătății a alocat 1.442.000 lei pentru achiziția de aparatură medicală la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brăila. În cadrul ședinței ordinare a Consiliului Județean din 31 octombrie, subiectul a fost dezbătut la un proiect ce a vizat rectificarea bugetului Județului Brăila pe anul 2022. Mai precis, vicepreședintele Ionel Epureanu a propus un amendament la proiectul de rectificare, ca urmare a unei adrese transmise de spital, după ce instituția a solicitat suplimentarea bugetului de venituri și cheltuieli pe acest an cu suma de 1.201.000 lei. Bineînțeles, ca urmare a primirii acestor fonduri de la Ministerul Sănătății pentru achiziționarea de aparatură și echipamente medicale. Cu alte cuvinte, din suma de 1.442.000 lei spitalul a solicitat să se scadă 241.000 lei, cheltuieli deja făcute pentru aparatură, din bugetul local, care acum pot fi amortizate.
După cum a explicat Epureanu, modul de repartizare a acestor bani de către Spitalul Clinic Județean de Urgență Brăila se va face în felul următor: 360.000 lei pentru un aparat de încălzire și răcire externă a pacientului, 70.000 lei pentru un analizator automat de biochimie, 560.000 lei pentru un pat terapie intensivă cu sistem de transfer al pacientului, 342.000 lei pentru targă ATI hidraulică cu suport butelie de oxigen și stativ perfuzii, 91.000 lei pentru stație centrală de monitorizare compatibilă cu monitoarele din dotare.
Pe scurt, cu acești bani veniți de la minister se va cumpăra aparatură nouă, dar se vor recupera și sumele deja alocate de la bugetul local pentru analizator, stația centrală monitorizare și pentru targa ATI.
«Bisericuțele» din PNL Brăila încă funcționează
Acest subiect a pus din nou lupa pe situația destul de tensionată din interiorul PNL Brăila, în special atunci când vine vorba de consilierii județeni, mai mult sau mai puțin susținători ai deputatului Alexandru Popa pe poziția de lider al partidului.
Așa cum am mai precizat și cu alte ediții, consilierii județeni liberali și-au făcut un obicei din a vota ”împotrivă” sau cu abținere proiectele care vizează bugetul județului sau rectificările acestuia. Motivul invocat a fost acela că la momentul conturării bugetului, niciun amendament propus de PNL nu a fost acceptat de majortatea PSD.
În ședința de luni, la momentul votului amendamentului propus de Epureanu la rectificarea bugetară, consilierii liberali Dănuț Lungu, Marian Căpățînă, Daniela Andreia Pascale și Stăvărel Dorobanțu s-au abținut. Ulterior, consilierul PNL Vasile Constantin Varga a intervenit și a făcut apel ”la toți colegii, indiferent de culoarea politică”, să voteze acest proiect deoarece vizează lucruri ce vor fi achiziționate în folosul cetățenilor.
”În ultima vreme v-am obișnuit, ce-i drept, ca la tot ce ține de proiecte care vizează bugetul, rectificarea acestuia, să votăm «împotrivă» sau să ne abținem. Consider că acest proiect vizează direct cetățeanul, cel care ne-a votat și care este sătul de declarații. Așa că să punem osul la treabă! Vizează direct sănătatea omului. A brăileanului. Cred că ar trebui - și fac un apel la toți colegii, indiferent de culoarea politică -, să votăm «pentru»! Cu atât mai mult cu cât acest proiect văd că vizează doar dotarea spitalului și nu bani pe salarii sau altele”, a declarat Varga.
La fel a procedat și colegul acestuia Florin Cîrligea care a ținut să ia cuvântul și să anunțe că el va vota ”pentru”, chiar dacă este vorba despre o rectficare bugetară.
Chiriac: «Vor fi foarte multe proiecte în continuare pe sănătate și vor fi proiecte foarte grele»
Și consilierul județean PMP Viorel Botea a intervenit pentru a confirma faptul că această rectificare și sumele primite de la Ministerul Sănătății au fost trecute în revistă în cadrul Consiliului de Administrație al spitalului. Acesta a dorit să sublinieze că lucrurile ce se vor achiziționa pentru brăileni sunt în conformitate cu legea și cu standardele privind sănătatea la nivelul Județului Brăila și al spitalului clinic.
Și președintele CJ Brăila, Francisk Iulian Chiriac, a intervenit pentru a-și îndemna colegii să voteze acest proiect, vorbind, printre altele și despre planurile sale legate de investițiile în Sănătate.
”Sunt lucruri pentru cetățeni. Nu pentru noi, personal. Vor fi foarte multe proiecte în continuare pe sănătate și vor fi proiecte foarte grele. Am dat drumul la licitația pentru reabilitarea Corpului A. Încercăm să vedem să se termine într-un timp foarte scurt ca să putem da drumul și acolo. Este un proiect foarte important pentru noi. Și celelalte drumuri. Așteptăm axele de finanțare, deschiderea pentru POIM 2021-2027, astfel încât, așa cum am declarat și cum ne-am asumat cu toții – pentru că toate proiectele au fost votate și de dumneavoastră -, în 2024, județul Brăila să nu mai aibă un metru pătrat de drum neasfaltat. Și asta mă bucură foarte mult. Sunt proiectele în paralel puțin în urmă ale spitalului. Dar nici pe acestea nu trebuie să le neglijăm. Pentru că și acolo este foarte mult de muncă și trebuie să le facem să dureze. Cel puțin 20-30 de ani acest spital să nu mai aibă niciun fel de problemă. Iar după toate aceste investiții o să rezolvăm și laitmotivul pe care l-am tot discutat, acele autorizări ale ISU. Pentru că doar prin astfel de investiții putem să luăm acele autorizații. Se muncește. Este prezentă în sală și doamna manager Delia Râșnoveanu (n.r. – managerul spitalului). Sunt vreo 4-5 șantiere deschise în cadrul spitalului. Nu este ușor. Pentru că sunt pacienți și cadre medicale acolo. Trebuie să lucrăm cu foarte mult tact. Se lucrează și la reabilitarea UPU. Și la subsol cu schimbatul țevilor care nu au fost înlocuite de când există spitalul. Încercăm încet-încet să modernizăm corpurile. Avem și proiectul pentru Corpul B. La anul să vedem și cu Maternitatea ce facem, cu etajul 5. Dar trebuie să hotărâm împreună ce este mai bine pentru spital. Și votul, dacă va fi în unanimitate, m-ar bucura foarte mult”, a declarat Chiriac.
Totuși, în ciuda intervențiilor celor doi consilieri liberali și cea a șefului CJ, la momentul votului proiectului amendat, Lungu, Căpățînă și Pascale și-au menținut opțiunile și au preferat să se abțină de la vot.
Câteva minute mai târziu, consilierul Dănuț Lungu a intervenit la rubrica ”Alte probleme” pentru a explica faptul că PNL-iștii nu au nimic împotriva proiectelor investiționale sau cu dotarea spitalului, însă au luat decizia de a nu vota bugetul și rectificările acestuia din momentul în care conducerea CJ Brăila nu le-a luat în seamă amendamentele făcute la momentul creionării acestuia.